GeloofDOET in Capelle

0

De GKv Capelle aan den IJssel Zuid-West heeft er dit jaar voor gekozen om in het jaarthema nu eens niet allerlei diepe kernen van het christelijk geloof aan de orde te stellen, maar te gaan voor een praktisch onderwerp: christen-zijn in daden en woorden. Met een titel – GeloofDOET – die doet denken aan de landelijke dagen voor vrijwilligerswerk: NLdoet.

Ze gaan niet voor het grote, eenmalige gebaar, maar leggen er de nadruk op dat het gaat om het gewone, dat tegelijk meer is dan het gewone. Zo legt ds. Rob Vreugdenhil in een toelichting de link met Matteüs 5, waarin Jezus de discipelen uitdaagt om meer te doen dan de farizeeën: ‘Je kunt bij “gerechtigheid” denken aan het strak bijhouden van een gazon. Keurig langs de lijnen van Gods regels. Terecht. Maar gerechtigheid is ook dat je bloeit als een bloemenperk, met bloemen en geuren die alle perken te buiten gaan.’

De praktische invulling is zowel intern, op de eigen gemeente gericht, als extern. Wat dat laatste betreft: de diakenen draaien bijvoorbeeld mee in Samen010, een Rotterdambreed initiatief van kerken voor hulpverlening door vrijwilligers. Onderdeel daarvan zijn onder meer de budgetmaatjes: vrijwilligers die mensen met financiële problemen bijstaan. Dat kost soms wel een dagdeel per week en dat werk doe je niet zomaar: je krijgt eerst een training van drie dagen en om de zes weken intervisie.

Webtip
www.samen010.nl

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter