Praat gerust over rentmeesterschap

Petra Kiks | 23 november 2019
 • Jeugdwerk

Rentmeesterschap: wat zegt het onze jongeren en wat moeten ze ermee? En heb je er in het jeugdwerk eigenlijk wel iets mee te maken? Ben je als jeugdwerker zelf trouwens ook een rentmeester?

Ooit moet ik vroeger een film gezien hebben over een rentmeester of een boek gelezen hebben waar ik mijn eigen plaatje bij gemaakt heb. Want als ik aan een rentmeester denk, zie ik een groot landhuis voor me met een grote parktuin. Om er te komen moet je een oprijlaan op. En aan het begin van die oprijlaan staat een klein huisje, het huisje van de rentmeester. Hij zorgt voor het huis en de tuin van de landheer. Maar dat is van vroeger. Wat denken jongeren van nu?

Tweedjasje

Aan een aantal jongeren uit mijn tienergroep vroeg ik waar zij bij het woord ‘rentmeester’ aan dachten. Hun antwoorden:

 • iemand die in zo’n tweedjasje huur- en geldzaken regelt voor iemand anders;
 • iemand die belangstelling heeft voor de verhalen in de Bijbel en de schepping van God;
 • iemand van vroeger, die verantwoordelijk was voor het beheer van iemands land en bijbehorende gebouwen.

Eigenlijk is ‘rentmeesterschap’ geen woord meer van vandaag, jongeren gebruiken het niet meer. Het heeft iets statigs en wordt gelinkt aan een bepaalde functie. Koppel je het woord aan het milieu dan haken er al meer jongeren aan, merk ik. In een christelijke context kun je het ook nog hebben over de zorg voor de schepping, dan klinkt het zelfs best wel hip. Maar leeft het echt bij onze jongeren?

Er is een groep jongeren die zich zorgen maakt over de schepping. Denk maar aan de klimaatmars: duizenden jongeren deden bij de politici een appèl op hun verantwoordelijkheid. Tegelijk ken ik ook jongeren voor wie het allemaal een ver-van-hun-bedshow is. Het zal hun tijd wel duren met die smeltende ijskappen. Je kunt beide groepen jongeren in je jeugdgroep hebben. Moet je dan toch aandacht besteden aan een thema als rentmeesterschap?

Opdracht

Is de zorg om de schepping nou een hype van een paar overbezorgde klimatologen? Of maken zij zich veel te druk en valt het allemaal wel mee? Weet je, eigenlijk zou dat helemaal niet doorslaggevend moeten zijn. De opdracht die God direct na de schepping aan Adam gaf, en die daarmee ook voor ons geldt, staat als een huis. Die opdracht, daar hebben we ons gewoon aan te houden. Omdat God het gezegd heeft.

Het is geen exclusieve opdracht voor volwassenen. Ik geloof dat jongeren ons hierin nog weleens voor zouden kunnen gaan. Sterker nog, het kan juist met jongeren een mooie uitdaging zijn om hiermee aan de slag te gaan. Er zijn genoeg aanknopingspunten voor zowel doeners als denkers: bespreek wat God erover zegt en bedenk wat je met jongeren kunt gaan doen.


Wat doe jij zelf?

Misschien is het goed om eerst eens bij jezelf rond te kijken wat jij eraan doet:

Webtips voor kinderen en jongeren

Het onderwerp rentmeesterschap leent zich er goed voor om praktisch mee aan de slag te gaan. Met de denkers in je groep kun je een avond bomen over het milieu, de Bijbelse opdracht om de schepping te onderhouden en de gevaren die op de loer liggen. Maar juist de doeners kunnen hier ook goed mee aan de slag. Daag ze uit om praktische en haalbare initiatieven te bedenken om het milieu te sparen.

 • Micha Nederland
  Kijk eens rond op de site van Micha Nederland. Als je met kinderen en jongeren aan de slag wilt met het thema ‘rentmeesterschap’ is dit echt een aanrader. Het mooie is dat ze materiaal voor kinderen ontwikkeld hebben én voor jongeren. Er zijn filmpjes te vinden, werkboeken, achtergrondinfo en een Facebookpagina.
 • Diaconaal Steunpunt
  Het Diaconaal Steunpunt zet zich in voor zorg voor de medemens, maar ook zorg voor de schepping. Op de site van het Diaconaal Steunpunt vind je [een mooi lied dat je kunt gebruiken op een club- of catechisatieavond]. https://diaconaalsteunpunt.nl/nieuws/tranen-voor-de-schepping/
 • Puntuit
  Puntuit heeft op haar site een themadossier over de vraag: ‘Hoe scheppingsbewust ben jij?’. Doe hier zelf ideeën op of gebruik de video om te laten zien en samen te bespreken.
 • Schrijvers voor gerechtigheid
  Een groep muzikanten, Schrijvers voor gerechtigheid, maakt zich samen hard voor gerechtigheid en de schepping. Deze liederen kun je gebruiken in een kerkdienst of laten horen tijdens club of catechisatie.

Nog een paar leuke, praktische tips

 • Bekertjes
  Als je in jouw kerk of clubwerk nog plastic bekertjes gebruikt, laat iedereen een eigen kop/beker meenemen. Die kun je laten staan en altijd weer hergebruiken. Je kunt ook goedkope blanco bekers kopen en de kinderen zelf laten versieren met hun naam. Zit je in een gebouw waar je niets kunt laten staan, start dan een oproep om over te gaan op papieren bekertjes.
 • Actie ‘Pak de fiets’
  Staan er altijd veel auto’s voor de kerk? Stuur dan een oproep dat wie dichter bij woont dan tien minuten fietsen eigenlijk niet de auto zou moeten pakken (uitzondering natuurlijk voor hen die om welke reden dan ook niet kunnen fietsen).
 • Kleding-challenge
  Ga een challenge (met de meiden) aan om een maand geen nieuwe kleding te kopen. Hier kun je ook het onderwerp fairtradekleding behandelen. Weten we waar die goedkope spijkerbroek of die trui voor maar heel weinig geld vandaan komen? Gebruik dit artikel.
 • Groentetuin
  Is er een stukje grond bij of om jullie kerkgebouw? Vraag of je dit mag gebruiken en maak er met de jongeren die dat leuk vinden een groentetuin van. De opbrengst kun je verkopen of er soep van koken voor de gemeentezondag. Het doel dat je hiermee bereikt is bewustwording van de schepping en op je eigen kleine stukje hier zorgvuldig mee omgaan.

Deze informatie staat in OnderWeg, kerkelijk magazine voor christenen die God liefhebben en midden in het leven staan. OnderWeg gratis drie maanden lezen? Meld je aan!

Over de auteur
Petra Kiks

Petra Kiks is adviseur bij NGK Jeugdwerk.

‘Gaan we nu eerlijk praten, of niet?’

‘Gaan we nu eerlijk praten, of niet?’

Arie Kok
 • Interview
 • Thema-artikelen
Predikanten op TikTok

Predikanten op TikTok

Linda Stelma
 • Interview
 • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief