Priesters in Gods schepping

Anko Oussoren | 5 juni 2020
  • Jeugdwerk

Veel jongeren maken zich zorgen over het klimaat. Sommige lijden zelfs aan klimaatdepressie. Hebben zij wel perspectief? Of is de schepping onderworpen aan de zinloosheid? Welk antwoord geef jij als jongeren deze vragen aan jouw stellen?

Eerlijk: ik zou stamelend antwoorden dat ik niet te veel vlees eet, minder plastic gebruik en zo duurzaam mogelijk probeer te leven. Maar ten diepste weet ik het eigenlijk niet zo goed. Stiekem denk ik: ik moet van alles doen of juist laten, maar redden we het daarmee?

Apathische God

Hierover gaat het nummer All the good girls go to hell van Billie Eilish. Het maakte diepe indruk op mij. De machteloosheid en hopeloosheid stralen ervan af. In een interview vertelt Eilis dat dit nummer, een van haar donkerste liedjes, laat zien hoe gefrustreerd ze is over de vernietiging van de planeet door de mensheid. In de clip valt Eilis als een engel neer op de aarde en raakt ze doordrenkt met olie. Langzaam verandert de wereld om haar heen in een brandende hel.

Het nummer is geschreven door iemand die niet gelooft dat het nog goed komt met deze aarde. God is apathisch. Hij bemoeit zich niet met de aarde. Hij zegt dat de mensheid zichzelf aan het vergiftigen is en straks om hulp zal smeken. Aan het einde klinken de boosheid, eenzaamheid en kwetsbaarheid van de hoofdpersoon door. Het heeft geen zin om het goede te doen. God is ons iets schuldig.

Zucht

Ik kan er van alles van vinden, maar word er vooral stil van. Ik besef dat de manier waarop we leven, de wereld kapot maakt. Ook de gedachte dat het geen zin heeft om je in te zetten, snap ik. De schepping zucht. Het is hier niet wat het zou moeten zijn of waar het voor is gemaakt. De schepping is onderworpen aan zinloosheid. Niet omdat ze dat zelf wilde, maar omdat God haar daartoe veroordeeld heeft. Wat Eilish zingt, sluit aan bij wat Paulus schrijft in Romeinen 8. Alleen ontbreekt de hoop in het lied en juist die kan helpen als je dezelfde pijn, eenzaamheid en zinloosheid als Eilish ervaart.

Zinloos

Misschien lijkt het zinloos om het goede te doen. Onvermijdelijk zullen we de schepping beschadigen. Maar er is hoop. God heeft ons niet de opdracht gegeven om de schepping te redden. Dat zal Hij zelf doen. Hij vraagt wel van ons om het goede te doen. Laten we daarmee beginnen. Hoe het eindigt, dat ligt in Gods hand. Paulus schrijft dat we de Geest van God krijgen om hierin te groeien. God wil ons kracht geven om het goede te doen voor de wereld. Hij helpt ons om een priester te zijn en dat is nooit zinloos.


Tips

  • Bekijk de videoclip van Billie Eilish, All the good girls go to hell samen met jongeren en bespreek het nummer. Herkennen ze de eenzaamheid? De hopeloosheid? Is er hoop voor deze wereld?
  • Bekijk ook een gedeelte van het interview waarin ze spreekt over het nummer. Bespreek met de jongeren hoe en of zij bewust bezig zijn met het klimaat
  • In OnderWeg nr. 21, 23 november 2019, schreef Petra Kiks over rentmeesterschap. Het onderwerp rentmeesterschap leent zich er goed voor om praktisch mee aan de slag te gaan. Met de denkers in je groep kun je een avond bomen over het milieu, de Bijbelse opdracht om de schepping te onderhouden en de gevaren die op de loer liggen. Maar juist de doeners kunnen hier ook goed mee aan de slag. Daag ze uit om praktische en haalbare initiatieven te bedenken om het milieu te sparen. Er staan verschillende webtips in het artikel voor kinderen en jongeren.
  • Wat kunnen wij doen voor een beter klimaat? En wat zegt de Bijbel over verantwoordelijkheid, over zorgen voor de schepping? JOP heeft divers materiaal ontwikkeld om met kinderen en jongeren in gesprek te gaan over klimaatverandering.
  • Is jouw groep gemotiveerd om aan de slag te gaan met dit onderwerp, overweeg dan om de Micha Youngcursus met hen te doen. Micha Young bestaat uit vier bijeenkomsten en een weekend waarin je gaat nadenken over onrecht ver weg en dichtbij. Het project wil jongeren motiveren om concrete stappen te zetten en zo in hun eigen omgeving iets van Gods licht te laten zien.
Over de auteur
Anko Oussoren

Anko Oussoren is adviseur bij het Praktijkcentrum van de GKv.

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

Arie Kok
  • Ontmoeting
  • Thema-artikelen
Schoonheid in de ogen van God

Schoonheid in de ogen van God

Alain Verheij
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief