‘Mijn hobby’s geven mij afleiding’

Harmke Zonneveld | 19 december 2020
  • Interview
  • Thema-artikelen

Marlies van den Bergh (38) had graag een man en kinderen gewild, maar is single. Ze worstelt geregeld met gevoelens van eenzaamheid.

(beeld Ponomariova_Maria/iStock)

(beeld Ponomariova_Maria/iStock)

‘Als ik me rot voel en alleen thuis ben, verlang ik naar iemand tegen wie ik aan kan kruipen en die een arm om me heen slaat. Het is moeilijk dat ik geen partner en kinderen heb, ik voel mij daardoor soms eenzaam. Sinds de intelligente lockdown zijn die gevoelens sterker geworden. Allerlei activiteiten waarnaar ik uitkeek zijn afgelast en op zondagochtend bekijk ik heel ongezellig in mijn eentje een kerkdienst. Ik vind het niet zo erg dat we het nieuwe jaar nu niet zo uitbundig kunnen inluiden, want ook de jaarwisseling is vaak een moeilijk moment. Veel leeftijdsgenoten brengen die met hun gezin door, maar ik ben meestal bij mijn moeder, omdat zij sinds het overlijden van mijn vader ook alleen is.

Gelukkig heb ik de laatste jaren meer mensen kunnen toelaten in mijn leven, hoewel zij geen vervanging vormen voor een partner of een gezin. Ik kan mijn verdriet niet gemakkelijk met iemand delen. Ik heb wel mensen in mijn netwerk die ik kan bellen of aan wie ik een whatsappje kan sturen, maar ik wil niet altijd iemand storen als ik verdrietig ben. Ook ben ik bang dat anderen niet op mijn problemen zitten te wachten. De mensen geven juist vaak aan dat ze het fijn vinden als ik me kwetsbaar opstel, maar elke keer moet ik weer een drempel over.

Ik kan gelukkig steeds beter met gevoelens van eenzaamheid omgaan. Op de middelbare school werd ik gepest en voelde ik mij ook eenzaam, maar toen stopte ik die emoties weg. Nu erken ik ze en dat is een eerste stap om er iets aan te doen. Die omslag kwam tijdens mijn studie Dierwetenschappen, toen een studentenarts vroeg naar mijn psychische gezondheid. Na dat gesprek lukte het mij steeds beter mijn kop niet meer in het zand te steken.

Een tijdlang heb ik helemaal geen vriendinnen gehad, maar via een gospelkoor heb ik een paar leuke vrouwen ontmoet. Vooral met een van hen heb ik geregeld contact en dat is sinds de coronacrisis nog meer geworden. Inmiddels durf ik deze vrouwen ook vriendinnen te noemen. Eerder vond ik dat spannend, maar ik heb geleerd dat ik meer uit relaties haal als ik mezelf geef.

Mijn hobby’s geven mij afleiding als ik me alleen voel. Ik kan mijn creativiteit kwijt in naaien. Ik geniet ervan om een kledingstuk te bedenken, het resultaat al in mijn hoofd voor me te zien en er vervolgens een patroon bij te tekenen. Momenteel maak ik een jas. Het leuke is dat zo’n project niet in een avondje af is. Het blijven puzzelen op je ontwerp is juist lekker uitdagend.

Waarom voel ik me eigenlijk eenzaam? Mijn sociale netwerk is gegroeid, ik heb een baan en geniet van mijn hobby’s. Deze gevoelens zitten heel diep en ze worden bij mij als single extra vaak getriggerd. Mijn vertrouwen in andere mensen én in mezelf moet nog verder groeien. Daarvoor blijf ik goed mijn best doen.’

Over de auteur
Harmke Zonneveld

Harmke Zonnebeld is journalist en tekstschrijver.

Gemeenschap is ook zending

Gemeenschap is ook zending

Maarten Boersema
  • Interview
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Zending wereldwijd

Voor wie meer wil ontdekken over: Zending wereldwijd

Els Veurink (HR)
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief