Dominee maakt podcast

0

Sinds afgelopen zomer verzorgt Pieter Kars van de Kamp (33), predikant van de GKv Grijpskerk-Niezijl in het Groningse Westerkwartier, een podcast. Elke week bouwt hij voor een nieuwe doelgroep (inclusief jongeren en buitenkerkelijken) zijn zondagse preek om tot een minipreekje. De bijbellezing doen vrijwilligers in het Westerkwartiers, Fries of Gronings. ‘De liefde voor de regio is in opkomst. Mensen zijn daar weer trots op. Daar maak ik gebruik van’, zegt Van de Kamp in het Dagblad van het Noorden.

062122 praktijklokaal beeld1De podcast heet Tomos, naar het Griekse woord voor scherp uit Hebreeën 4:12: ‘…het woord van God is scherper dan een tweesnijdend zwaard’. Behalve de minipreek verzorgt hij ook de muziek. ‘Een beetje blues, een beetje desolaat, daar houd ik van.’ Enkele preekthema’s van de afgelopen tijd: Jouw Pijn, Mijn Pijn, Heilig Huisje en Kop D’r Veur.

Van de Kamp vertelt voor RTV Noord. ‘Je kunt zeggen: kom naar de kerk. Maar de drempel is hoog. Door het digitaal aan te bieden, hoop ik die drempel te verlagen. De mensen hoeven niet naar jou toe te komen. Jij stapt de kamer van de mensen binnen.’ De podcast kan op elk moment beluisterd worden. ‘Onder het koken, op reis, in de file. Ik hoop dat het mensen prikkelt om meer te willen weten.’ De coronatijd met barrières voor fysieke ontmoeting gaf hem een extra push om met de podcast te beginnen. Die is te beluisteren via Soundcloud, Spotify, Google en iTunes.

Van de Kamp werd getraind door podcastexpert Allard Amelink. Voor wie zich op dit vlak wil begeven, heeft hij een paar adviezen:

1. Grijp je kans om mensen in een andere context en op een ander moment in de week te bereiken met wat je op je hart hebt. Dit gaat verder dan corona en is een blijvende aanvulling op je gereedschapskist.

2. Maak geen kopie van je zondagse preek: mensen luisteren alleen wat ze willen horen. Ga niet puur zenden, maar stel je in op hen en hun context.

3. Kies een superstrak concept met altijd dezelfde opzet; niet de ene keer dit, de andere keer dat als een zak gemengde drop.

4. Wees realistisch: drie keer per jaar is geen podcast, maar voor drie keer per week is de werklast te zwaar.

Voor predikanten die podcasts willen gaan maken biedt podcastmaker Allard Amelink online trainingen aan: www.pepredikanten.nl/studiebijeenkomsten/podcasting.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter