Wees duidelijk over collectedoelen

0

‘Vandaag wordt er gecollecteerd voor Soemba, een eiland in Indonesië. U kunt daarvoor gebruik maken van de Givt app’. Dat was een van de mededelingen door de ouderling van dienst. Maar waar gaat de opbrengst van de collecte naartoe? Naar wie of wat op Soemba? En waar wordt het geld voor gebruikt?

(Christian Dubovan/Unsplash)

(Christian Dubovan/Unsplash)

In veel gemeenten is de informatie over de collectedoelen uiterst summier. Of het nu voor Soemba, Steun Messiasbelijdende Joden of Jubilee Campaign is, zonder nadere toelichting hebben de gemeenteleden geen idee waarvoor ze geven en dat is niet bevorderlijk voor de motivatie om te geven.

In de Jeruzalemkerk (NGK Utrecht) en De Brug (GKv/NGK Nunspeet) doen ze het anders. In elk kerkblad worden de collectedoelen voor de komende maand met een paar regels toegelicht, zodat zonneklaar is waarvoor de collecte bedoeld is. Zo schrijven de diakenen van De Brug over een van de collectedoelen in december: ‘Stichting Diaconea is sinds 1998 actief in de provincie Transkarpaten van de Oekraïne waar een grote Hongaarse minderheid woont. De stichting verstrekt microkredieten, geeft hulp aan ouderen en sociaal zwakken via humanitaire transporten, biedt Roma werk en geeft aan jongeren vakantiebijbelweekreizen.’

Hetzelfde gebeurt bij alle andere collectedoelen, zelfs als enige bekendheid kan worden verondersteld, zoals bij de zending in Zuid-Afrika: ‘Naast de zendende NGK van Kampen zijn we sinds 1957 evenals veertig andere kerken medeverantwoordelijk voor dit zendingswerk. Er wordt ondersteund in een bijbelschool, de zendingspost en gemeente van Enkumane, een kliniek e.d.’

De Jeruzalemkerk in Utrecht doet het net zo. Aan de uitgebreide informatie voor het kerkblad voegen ze in de online inhoudsopgave van de livestream nog beknopte informatie toe. ‘Vandaag is de collecte bestemd voor A Rocha. Dat is een wereldwijde beweging van christenen die vanuit hun geloof zorgen voor Gods schepping.’ Consequent wordt een link toegevoegd naar het werk waarvoor de collecte is bestemd.

En o ja, Soemba is de Vereniging Steun Oost-Soemba, verbonden met de NGK, die gereformeerde kerken op Soemba ondersteunt bij onderwijs, medische zorg, landbouw en veeteelt.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter