Van blijvende invloed

Paul Smit | 8 januari 2021
  • Jeugdwerk

‘Ik ben best wel jaloers, jij hebt een houvast in je geloof dat ik niet ken’, zegt een 16-jarige jongedame begin december tegen mij tijdens een praatje over dagelijkse dingen. Ze heeft geen christelijke achtergrond en wat ze over de kerk weet, komt neer op een verzameling aan vooroordelen. Toch is ze samen met een groep vriendinnen en vrienden vaste bezoeker van het open jeugdwerk in de kerk.

JeugdtrendsDe coronatijd beleeft iedereen weer anders. Wat het voor tieners en jongeren anders maakt, is dat zij nog volop in hun ontwikkeling zitten. Wat ze nu meemaken, zal van blijvende invloed zijn op hun verdere leven. Het is nog te vroeg om met zekerheid vast te stellen wat precies blijvend zal zijn, toch valt er wel wat over te zeggen. Zo zijn er voor deze tiener ervaringen verloren gegaan die ze nooit meer kan inhalen. Ze heeft geen middelbare schoolexamen kunnen doen, ook geen examenfeestjes gevierd. Veel van de plannen die ze in februari had, zijn niet doorgegaan. Nu heeft ze vooral online lessen waarbij ze haar klas vreselijk mist. Ze voelt zich regelmatig eenzaam en vindt het vreselijk om samen met leeftijdsgenoten afgeschilderd te worden als feestende jongere. Haar realiteit is zo anders. Bij haar thuis heeft het vanuit huis werken en lessen volgen, samen met de teruglopende inkomsten, geleid tot spanningen in het gezin. Er valt helemaal niets te feesten.

Welkome afwisseling

Wat voor haar dit jaar een verschil heeft gemaakt, is dat de kerk besloot om het jeugdwerk vol te houden. Vanaf week een van de maatregelen in maart was er elke week een online bijeenkomst rondom een spel of een ludieke opdracht. Niet alle jongeren hadden daar behoefte aan, maar voor een deel van de groep was het een welkome afwisseling tijdens de lockdown weken. Als gemeente hebben we gedaan wat we konden om het isolement dragelijk te houden.

Ontmoeting

De keuze om het open jeugdwerk, naast de kerkelijke activiteiten, vol te houden is dit jaar van invloed geweest op het leven van jonge mensen. Als volgelingen van Jezus zijn we eropuit gegaan voor een ontmoeting met wie voor ons een Zacheüs, Nicodemus, Lazarus, Marta of Maria was. Die soms wat onbeholpen poging om heilig te leven in coronatijd heeft bij deze jongedame iets op gang gebracht. Deze en meer van dit soort ervaringen met tieners en jongeren zijn de aanzet geweest voor de Jeugdtrends 2021.

Jeugdtrends

Elk jaar stellen wij de jeugdtrends vast die wij waarnemen op het gebied van maatschappij, relaties en geloof. We kijken vooruit welke kansen deze trends bieden om contact te maken en te houden met jongeren. Hiermee hopen wij iedereen die met jonge mensen optrekt te inspireren voor het nieuwe jaar.

Dit jaar draaien de jeugdtrends om het effect van de coronamaatregelen. Jongeren hebben minder contact met mensen en zijn meer online actief. Ze zijn eenzamer dan ooit in deze tijd. Daarnaast worstelen jongeren met gevoelens van verdeeldheid, teleurstelling en machteloosheid.

Om hun eenzaamheid te bestrijden, delen wij deze tips:

  • maak verbinding, kom samen in kleine groepjes;
  • maak online contact, ontmoet elkaar op een ontspannen manier;
  • bestrijd verdeeldheid, help balans te vinden;
  • geef hoop, laat zien wie God is en wat vertrouwen op Hem van dag tot dag betekent.

Download de volledige Jeugdtrends 2021.

Over de auteur
Paul Smit

Paul Smit (NGK) is jeugdwerker en werkzaam bij het Nederlands Gereformeerd Jeugdwerk (NGJ).

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief