De vlag uit in Dalfsen

0

De jongeren in de GKv van Dalfsen viel het op, kort voor Kerst 2020, dat kerken inhoudelijk wel veel aandacht aan de feestdagen besteden, maar dat dit niet zichtbaar is aan de buitenkant van de gebouwen. Een vlag zou kunnen helpen, dachten ze. Een van de jongeren, Jord Stevens: ‘Wij vinden het een goed idee om een vlag te hijsen als wij een christelijke feestdag vieren. Het is een mooi teken dat wij iets te vieren of te herdenken hebben. Een teken waar mensen misschien naar gaan vragen, zodat het gesprek op gang komt.’

070622 praktijklokaal beeld1Maar hoe kom je aan zo’n vlag? De jongeren schreven een competitie uit en het winnend ontwerp is van Luco Nijkamp. Hij koos voor elk van de vijf feestdagen een symbool: voor Kerst de Davidsster als verwijzing naar Jezus, de Zoon van David en naar de ster van Bethlehem; voor Goede Vrijdag, het kruis; voor Pasen, het open graf; voor Hemelvaart, een wolk die opstijgt en voor Pinksteren, het vuur van de Geest. Centraal op de vlag staat het hart als teken van de liefde van God. Daarmee is de vlag ook een uitnodiging: Gods liefde is voor jou.

Met Kerst wapperde deze vlag al bij kerkgebouwen van de GKv en de NGK, maar waarom niet bij alle kerken? Op 24 maart heeft Jord daarom de vlag aangeboden aan de Rooms-Katholieke Kerk, de Vechtstroomgemeente (evangelisch) en de Protestantse gemeente en met Pasen ging de vlag daar metterdaad uit. De jongeren hebben het ‘vlaggen-project’ overgedragen aan de stuurgroep Naar Buiten die hen steunde in dit idee en het mogelijk maakt om heel kerkelijk Dalfsen te laten vlaggen.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter