In memoriam: ds. A.D. van den Heuvel

Hans Winkelhoff | 11 juli 2022
  • Achtergrond
  • In memoriam

Op 10 april 2022 overleed ds. A.D van den Heuvel. 86 jaar oud. Collega Hans van Winkelhoff schrijft een in memoriam.

Arie, ook wel Harrie genoemd, groeide op in een gezin met vier kinderen in Tilburg. Tijdens de oorlogsjaren trok de familie van den Heuvel naar Genderen waar ze enkele jaren verbleven; na de oorlog keerden ze terug naar Tilburg. Harrie ging pas op latere leeftijd theologie studeren, want vlak na de oorlog moest er eerst gewerkt worden. Op negentienjarige leeftijd vervulde hij zijn dienstplicht bij de luchtmacht; daarna ging hij aan het werk bij de gemeente Waalwijk.

In 1958 overleed zijn vader aan kanker. Dit maakte grote indruk op hem en het scherpte zijn verlangen om dominee te worden. Dit laatste had heel wat voeten in de aarde. Harrie moest in de avonduren studeren om eerst het gymnasium te halen. Daarnaast onderhield hij ook nog het gezin waarin hij was opgegroeid.

Hij was een doorzetter en hij haalde zijn diploma terwijl hij bleef werken

 

Thuis

In 1965 begon hij de studie Theologie in Kampen aan de Hogeschool voor Theologie aan de Oudestraat. In Kampen ontmoette hij al snel zijn vrouw Herma Koops met wie hij in 1968 trouwde; tot het einde van zijn leven was hij met haar samen.  Na het voltooien van zijn studie in 1970 werd hij bevestigd als predikant in de Gereformeerde Kerk in Ens. Daar waren Harrie en Herma op hun plek; het was een fijne gemeente, dicht bij de familie van Herma en er kwamen bezoekers vanuit verschillende delen van het land. Hier werden ook hun twee zonen geboren: Harry en Peter.

Leger

Enkele jaren later kreeg Harrie de kans om legerpredikant te worden. Daardoor verhuisde het gezin naar ’t Harde. Naast zijn werk als legerpredikant preekte hij nog in diverse gemeentes en gaf hij catechisatie in Oldebroek en Wilsum. Daarna stapte hij over naar de GKv in Spakenburg. Daar werd hun dochter Maria geboren. De kerk groeide en er was veel werk te verrichten. Als legerpredikant was Harrie gewend aan veel zelfstandigheid, in Spakenburg was afstemming nodig met de kerkenraad. Dat benauwde Harrie weleens. Na de Spakenburgse periode kreeg hij een baan als schoolpastor aan de PABO in Rotterdam; het gezin ging wonen in Hellevoetsluis en Harrie sloot zich aan bij de NGK. Daarna volgde een verhuizing naar Almkerk.

Rechtenstudie

In Almkerk begon Harrie een rechtenstudie en met succes, want hij werd Meester in de Rechten. Intussen bleef hij preken in gemeentes – als legerpredikant werd hij nog vaak gevraagd -, hij deed pastoraal werk en hij gaf catechisatie in de NGK Rijsbergen en in de NGK Langerak. Hij was lid van twee orkesten, een zangvereniging en de fanfare Luctor et Emergo. Nadat de kinderen het huis uit waren, gingen Harrie en Herma wonen in Aagtekerke om daarna weer terug te keren in het land van Heusden en Altena waar ze een woning vonden in Woudrichem. Zijn familie kwam uit deze regio en ze wilden graag dicht bij de kleinkinderen wonen om van hen te genieten. Een week nadat hij met hoge spoed naar het ziekenhuis in Gorinchem was gebracht, overleed hij. Zijn vrouw Herma, de kinderen en de kleinkinderen zijn dankbaar voor de tijd dat ze hem dichtbij mochten hebben, maar ze hadden hem graag nog wat langer gehad. Op Goede Vrijdag vond de dankdienst voor zijn leven plaats. De tekst was ‘De Heer is mijn Herder. Mij ontbreekt niets.’

Over de auteur
Hans Winkelhoff

Hans Winkelhoff is predikant van NGK Rijsbergen

Verstandig leven vanuit je gevoel

Verstandig leven vanuit je gevoel

Maarten Boersema
  • Interview
  • Thema-artikelen
Spiritualiteit: een persoonlijke relatie met God

Spiritualiteit: een persoonlijke relatie met God

Hans Vel Tromp
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief