Heb je zin in het nieuwe jaar?
- Achtergrond
- Blog
Heb je zin in het nieuwe jaar?
Stel dat je deze vraag stelt aan een jongere. En stel dat die jongere bereid is eerlijk antwoord te geven. Dan zou het maar zo kunnen dat je als antwoord krijgt: ‘Ik heb er helemaal geen zin in. Waarom zou ik?’ Zelf ervaar ik oud en nieuw altijd als een feest. Ik mag afsluiten en verlangend doorgaan. ‘Ik vergeet wat achter me ligt en richt mij op wat voor me ligt (Filippenzen 3: 13). Op social media zie ik plaatjes voorbijkomen van jongeren die genieten van drank, vuurwerk en gezelschap. Maar soms krijg ik een inkijkje in het hart van een jongere en dan besef ik ineens hoe weinig zin hij of zij eigenlijk heeft in de toekomst.
Wat hebben jongeren om naar uit te kijken? De aarde bezwijkt onder onze consumptiemaatschappij en niemand lijkt het tij te kunnen keren. Een toenemende vluchtelingenstroom waarmee de wereld geen raad weet. De dreiging van dictators en oorlogen die steeds dichterbij komt. Polarisatie en verharding in politiek en maatschappij. De druk om te presteren wordt steeds groter, terwijl de studiefinanciering en het aantal beschikbare kamers daalt. Als je psychische problemen hebt, kom je samen met vele leeftijdsgenoten op een ellenlange wachtlijst.
Wij moeten stoppen met jongeren te vertellen dat het allemaal wel meevalt. Feit is dat de schepping zucht en lijdt. Wij moeten niet langer doen alsof het leven geweldig is en ons elke dag meevoert op een roze wolk. Geluk is een afgod en lijden een realiteit. Wij moeten niet van hen verwachten dat zij geweldige mensen zijn, vaten vol talenten, geroepen tot grootse daden. Zij zijn even zondig als wij, net zo beperkt, net zo van God afhankelijk.
Ik weet het, dit klinkt heel somber. Maar ik geloof dat juist deze realiteitszin bevrijdend werkt. Als we simpelweg erkennen dat er gebrokenheid en zonde is, geeft dat ruimte voor genade. Je zegt ermee tegen jongeren dat zij niet gek zijn, maar juist heel gewoon. Dat het niet aan hen ligt, maar aan het kwaad in de wereld. Pas als we weer over de duisternis gaan spreken, komt er ruimte voor het licht. Om met Loesje te spreken: ‘Het is zo donker dat ik overal lichtpuntjes zie.’
Het is mijn gebed dat jongeren met dit verlangen het nieuwe jaar in kunnen gaan: ‘Ik wil Christus kennen door de kracht van zijn opstanding te ervaren, door te delen in zijn lijden en aan Hem gelijk te worden in zijn dood, in de hoop ook zelf uit de dood op te staan’ (Filippenzen 3: 10-11).
Be real
Wil je je verdiepen in het belang van echtheid, genade en hoop voor jongeren? Kom op 10 en 11 februari 2023 naar de jeugdleidersconferentie met als thema ‘Be Real’. www.stichtingjlc.nl
Tips voor gesprek
- Begin zelf met eerlijk je fouten en echte gevoelens te delen met de jongeren.
- Creëer een veilige sfeer in de groep voordat je het gesprek hierover aangaat. Het is voor jongeren heel moeilijk om open te zijn over wat ze echt voelen.
- Deel verhalen van mensen die worstelen met het leven of nodig gemeenteleden uit om zelf een inkijkje in hun strijd te geven.
- Kies voor veilige vormen om het gesprek te voeren. Laat de jongeren bijvoorbeeld anoniem hun zorgen op een gebedsbriefje schrijven. Of gebruik een werkvorm als ‘over de streep’.
- Op de website Leren in de kerk vind je programma’s en werkvormen die je helpen om het gesprek over gebrokenheid te voeren. Bijvoorbeeld de module God en de prestatiemaatschappij [https://lerenindekerk.nl/lerenindekerk/belong/god-en-de-prestatiemaatschappij/] en het programma Down [https://lerenindekerk.nl/lerenindekerk/belong/].
Ingrid Plantinga is adviseur bij KerkPunt.