Een klein begin in Irak

Karel Smouter | 10 februari 2023
  • Algemeen
  • Kerk Onderweg

Het is midden december en ik ben in Erbil, Irak met CBMI24. Advent vieren op een militaire compound in een woestijnachtig gebied in het Midden-Oosten is een nieuwe ervaring voor me. Een van de collega’s heeft me gevraagd om aan de hand van een bijbeltekst advent uit te leggen. De dominee in mij laat zich daar maar al te graag toe verleiden.

In Jesaja 29:17-21 lezen we een bekende profetie. Blinden zullen zien, doven zullen horen, onrecht dat komt tot een einde, en recht en gerechtigheid zullen doorbreken. Als Johannes de Doper vanuit de kerker aan Jezus laat vragen ‘Bent u de messias of hebben we een ander te verwachten?’ antwoordt Jezus met een verwijzing naar deze tekst. Johannes zit in de kerker van een bezetter die het recht misbruikt om Johannes het zwijgen op te leggen. Genezingen, wonderen, opwekking van doden: het is mooi, maar voor Johannes niet wat er werkelijk toe doet. Hij wil recht, vrijheid en gerechtigheid. De tekenen waarnaar Jezus verwijst zijn prachtig, maar in het grote plaatje niet meer dan een klein begin.

Licht

Dat brengt me bij het Erbil van 2022. Samen met mijn Duitse collega Ute Ravens bracht ik een bezoek aan aartsbisschop Bashar Warda van de Chaldeeuws katholieke kerk. Deze ontmoeting heeft me diep geraakt. Een geestelijke van een christelijke minderheid binnen een etnische minderheid (Chaldeeuws) levend tussen een vervolgde minderheid (Koerden). Maar allereerst een diep-gelovig, aimabel mens, die zich met hart en ziel inzet voor zijn mensen. Hij ziet de inzet van de coalitietroepen in Erbil en de autonome Kurdische regio als een doorbraak van licht in een lange periode van duister.

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.
Over de auteur
Karel Smouter

Karel Smouter is krijgsmachtpredikant vanuit de NGK en redacteur van OnderWeg.

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

Arie Kok
  • Ontmoeting
  • Thema-artikelen
Schoonheid in de ogen van God

Schoonheid in de ogen van God

Alain Verheij
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief