Jean Yves Lacoste

Hans Burger | 1 mei 2023
  • Algemeen
  • De schijnwerper op

Atheïsme is common sense geworden, lijkt het wel. Christelijke jongeren zijn in hun omgeving vaak de enigen die in God geloven. Dat zet het geloof in God onder druk. Gelukkig zijn er mensen die daar vragen bij stellen. Jean-Yves Lacoste is zo iemand.

 1.Wie is Lacoste?

Jean-Yves Lacoste (1953) is een Franse filosoof en theoloog. Hij was priester in Parijs en onder meer kapelaan in Lourdes. Lacoste ging filosofie studeren in 1972, aan de École normale supérieure in Parijs. Veel beroemde Franse filosofen hebben daar gestudeerd of gedoceerd. De Franse filosofie was in die tijd behoorlijk atheïstisch. De filosofische stroming waarin Lacoste werd geschoold, heet ‘fenomenologie’. Het opvallende aan de Franse fenomenologie is dat er zich een wending naar de theologie heeft voltrokken. Lacoste is één van de boegbeelden van die beweging. Dat maakt hem interessant: iemand die in een atheïstische omgeving is gevormd, maar het atheïsme kritisch bevraagt. Zou God toch bestaan?

2.Wat zegt Lacoste over hoe God in deze wereld verschijnt?

Moderne mensen hebben een groot vertrouwen in hun zintuigen: zien, horen, aanraken. De wetenschappen die informatie verzamelen via empirisch onderzoek worden hoog gewaardeerd. We zijn gaan leven alsof onze zintuiglijke ervaring de enige manier van ervaren is.

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.
Over de auteur
Hans Burger

Hans Burger (GKv) is docent systematische theologie aan de TU Kampen.

Wat geef ik door? Generaties en hun verhaal van heil

Wat geef ik door? Generaties en hun verhaal van heil

Hans Schaeffer
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
‘De kerk zou een veilige haven moeten zijn’

‘De kerk zou een veilige haven moeten zijn’

Elze Riemer
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief