‘Joy Jesu’

Henk Reitsema | 1 mei 2023
  • Column

Enthousiast begroet een klas vol studenten ‘Joy Jesu’ (prijs de Heer in het Bengaals) in Bangui Dick Lagewaard. Het is een bijzonder moment voor Dick, want dit is zijn tiende uitzending voor de EvTA (stichting Evangelische Toerusting Afrika en Azië) waarin hij doceert aan een theologische opleiding in het buitenland.

De stichting EvTA is in 1984 opgericht door de kerkenraden van de NGK te Groningen en de toenmalige NGK te Eck en Wiel. Ze ondersteunden het theologenechtpaar Dick en Jeannette Westerkamp-Stegeman in Oeganda en Rwanda (1984-1993). Al sinds 1996 zendt de EvTA gastdocenten uit om een bijdrage te leveren aan theologische opleidingen. Het gaat om inductieve exegese in de traditie van een heilshistorisch perspectief op de Bijbel. In de meer Angelsaksisch beïnvloede protestantse tradities is de thematische aanpak van de bijbeluitleg de norm in theologische opleidingen. De studenten reageren vooral enthousiast op deze unieke bijdrage van de Nederlanders, omdat het bijna als vanzelf leidt tot vruchtbare stof voor prediking.

Verborgen winst

Inmiddels is de EvTA uitgegroeid tot een stichting die kortlopende uitzendingen aan onderwijsinstellingen in Afrika en Azië verzorgt. De EvTA zendt, naast Nederlands gereformeerde docenten, ook docenten uit uit andere kerken (CGK, GKv, PKN). Een verborgen winst is dat de uitgezonden predikanten en docenten inspiratie opdoen als ze zien wat het evangelie uitwerkt onder nieuwe bekeerlingen en in de jonge kerk. Dit is een grote geestelijke impuls voor iedereen die het voorrecht heeft om uitgezonden te mogen worden. Met mijn eigen recente uitzending samen met Dick was dat niet anders. Hoe vaak zeiden we niet na onze lesuren tegen elkaar dat we diep geraakt waren door de interactie met jonge studenten die vaak veel hebben moeten opofferen ter wille van hun nieuwgevonden geloof. Ik ben geestelijk opgeladen thuisgekomen.

‘Ik ben geestelijk opgeladen thuisgekomen’

De volgende vraag heb ik meegenomen naar huis: ontvangen de kerken in Azië en Afrika het meest van de inzet van EvTA of hebben juist de kerken in Nederland de ontroerende en inspirerende verhalen uit het buitenland nodig?

Vele kerken zegenen en dragen financieel het werk van de EvTA. Het is ook mogelijk om persoonlijk aan dit werk te geven. Informatie is te vinden op www.evta.nl.

 

Over de auteur
Henk Reitsema

Henk Reitsema is als apologeet in dienst bij L'Abri. Hij heeft oudheidkunde, theologie en filosofie gestudeerd.

Gemeenschap is ook zending

Gemeenschap is ook zending

Maarten Boersema
  • Interview
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Zending wereldwijd

Voor wie meer wil ontdekken over: Zending wereldwijd

Els Veurink (HR)
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief