‘Jezus liep ook rond en hielp mensen’

Linda Stelma | 7 juli 2023
  • Reportage
  • Thema-artikelen

Een kringloopwinkel waarvan de opbrengst naar lokale goede doelen gaat. Drie inloophuizen waar mensen terechtkunnen voor sociaal contact en mét praktische vragen. Een gastvrij café met oog voor de ander in het centrum van de stad. Lelystad bruist van de duurzame en sociale initiatieven die zijn ontstaan vanuit een christelijke motivatie.

In het gangpad bij de romans raken we in gesprek. Ze wordt zó blij van deze kringloopwinkel, vertelt ze. ‘Kijk, dit tijdschrift kost maar veertig cent!’ De vrouw in de scootmobiel pakt een autoblad van haar schoot. ‘Mijn man is gek op oude auto’s en hiervan knutsel ik een kaart voor zijn verjaardag.’ Na een gesprekje van tien minuten spreekt ze bij de Engelstalige boeken een andere vrouw aan. Lange tijd praten ze met elkaar.

De Groene Sluis

De Groene Sluis is een kringloopwinkel in Lelystad. Elf jaar geleden werd hij onder andere opgericht door Janneke Pikkert-van Hulst (41) voor wie duurzaamheid een manier van leven is geworden. Vier kilometer van de winkel vandaan, in het centrum van Lelystad vertelt ze erover. ‘We hoeven niet de hele wereld te veranderen maar beginnen gewoon in onze eigen stad.’ Er zijn in Lelystad verschillende initiatieven voor duurzaamheid die zijn opgezet door christenen uit de hele kerkelijke breedte. De kerk bestaat immers niet voor zichzelf, maar moet daadwerkelijk gerechtigheid nastreven.

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.
Over de auteur
Linda Stelma

Linda Stelma is journalist.

Voor wie meer wil ontdekken over: Zorg!

Voor wie meer wil ontdekken over: Zorg!

Els Veurink (HR)
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief