Je bent een tempel van God. De trend van lichamelijkheid

Marije Biesma | 12 april 2024
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Enkele maanden geleden presenteerde de huidige theoloog des Vaderlands, Kees van Ekris, zijn trendrede. In deze rede beschrijft hij vijf trends die hij ziet in de maatschappij en biedt hij handvatten voor kerken om hiermee op een goede manier om te gaan. De eerste trend die hij noemt, is de trend van de lichamelijkheid. Mensen in deze samenleving zijn erg bezig met hun lichaam, het is een prominent thema.

Zintuiglijk

Het lichaam is niet alleen belangrijk omdat het ons uiterlijk bepaalt, maar ook omdat we zintuiglijk denken. Ons lichaam kan al bepaalde gevoelens oppikken en verwerken voordat we ons er mentaal van bewust zijn. Mensen zijn dan ook veel bezig met hun lichaam, volgens Van Ekris. Maar is dit erg? Is het erg om mooi te willen zijn, om fit te willen zijn, om dun/gespierd/sterk of knap te willen zijn?

Van Ekris stelt dat het lichaam voor een deel de plek is om de welvaart te vieren. Aan de ene kant ligt de nadruk op het esthetisch aspect van je lichaam, je lichaam kan bewondering oogsten. Dat voelt goed, toch? Mensen die je complimenteren over hoe je eruitziet en mensen die vragen of je bent afgevallen. Als je er goed uitziet, voel je je mentaal ook goed. Maar aan de andere kant kan het lichaam ook een bron zijn van schaamte en van teleurstelling. We zijn niet tevreden met wie we zijn en hoe we eruitzien. We voldoen niet aan de perfecte maten zoals die ons voorgeschoteld worden op sociale media en in reclames.

Drijfzand

Ik herken deze trend. Ik kom deze trend vooral tegen op sociale media, waar er geen einde lijkt te komen aan filmpjes over hoe je het beste af kunt vallen, before and after filmpjes van mensen die maanden aan het diëten zijn geweest, de beste dieettips, filmpjes over hoe je mooi haar kunt creëren, filmpjes waarin mensen zeggen wat je juist wel of juist niet moet doen om er goed uit te zien. Het lijkt een soort drijfzand waarin je wegzakt, want je kunt het nooit goed doen. Als je denkt dat je een leuke haarstijl hebt, zijn er honderden filmpjes te vinden die juist jouw haarstijl ‘verbeteren’. Als je denkt dat je er goed uitziet, word je op sociale media geconfronteerd met mensen die er nog beter/mooier/fitter uitzien. Er is altijd iemand die boven je staat qua aantrekkelijkheid. Je kunt nooit voldoen aan het ideale plaatje.

Dit kan je soms moedeloos maken. Niet alleen moedeloos, sommige mensen krijgen door deze beelden last van eetstoornissen of ontwikkelen zelfs body dysmorphic disorder (BDD). BDD is een stoornis in de lichaamsbeleving waarbij degene die eraan lijdt ervan overtuigd is dat één of meerdere lichaamsdelen afstotelijk zijn (terwijl dit objectief gezien vaak niet het geval is). Er is dus sprake van een extreme vorm van zelfkritiek.

De nadruk lijkt in de samenleving veel meer te liggen op het uiterlijk dan op het innerlijk. We kunnen onszelf hierin verliezen en maken ons uiterlijk het hoogste doel in het leven. We moeten er goed uitzien!

Streepje voor

Maar waar komt die wens vandaan? Waarom willen we er zo graag goed uitzien?

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

 

Macht en misbruik in de kerk

Macht en misbruik in de kerk

Frank Schneider
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief