‘Je moet niet hun ouder spelen, maar een vriend voor hen zijn’

Femke Woertink | 5 juli 2024
  • Algemeen
  • Kerk Onderweg

Toen de Zuid-Afrikaanse Sindi Nkosi (39) in haar kerk hoorde over stichting Sizanani, werd ze meteen enthousiast. De stichting, die verbonden is aan de NGK, zet zich in voor christenen in Nqutu, een district in Zuid-Afrika. Zo bieden ze medische en sociale hulp en onderwijs.

Vooral het jongerenwerk sprak Sindi aan. ‘Ik vind het heel leuk om met jongeren te werken en ze iets bij te brengen’, vertelt ze enthousiast. De stichting kon nog een extra vrijwilliger gebruiken, dus vroegen ze Sindi of zij wilde meehelpen. ‘Dat wilde ik heel graag’, lacht Sindi, die nu jeugdwerker is voor Sizanani. In mei was Sindi in Nederland om, in samenwerking met missionorganisatie de Verre Naasten, een aantal kerken te bezoeken en te praten over het werk dat de stichting doet.

Wat doe je als jeugdwerker?

‘We werken in scholen met tieners in de leeftijd van twaalf tot vijftien jaar. We geven ze les in levensvaardigheden. De onderwerpen die wij bespreken, maken geen onderdeel uit van hun normale lesprogramma. Het gaat vooral over uitdagingen die nog komen. De leerlingen zitten in het laatste jaar voordat ze naar het middelbaar onderwijs gaan, waar ze ongetwijfeld tegen lastige dingen zullen aanlopen. In onze lessen proberen we ze inzichten te geven en hen op deze uitdagingen voor te bereiden zodat ze een goede tijd tegemoet gaan in het middelbaar onderwijs.’

Wat zijn voorbeelden van lessen die jullie geven?

‘Een belangrijk onderdeel is het vergroten van hun zelfvertrouwen. De tieners mogen weten dat ze belangrijk zijn en er mogen zijn. Sommige tieners zijn dat niet gewend, hun ouders zijn vooral hard tegen ze. Zij groeien op met de gedachte dat ze nutteloos zijn. Die woorden blijven hangen en daarom proberen wij te laten zien dat iedereen op zijn eigen manier iets kan bijdragen. Dat iedereen met zijn of haar eigen talenten en gaven van waarde is, juist omdat iedereen anders is.

Wat voor rol speelt het geloof in de lessen?

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

 

Ontdek met kinderen Bijbel en geloof

Ontdek met kinderen Bijbel en geloof

Maartien Hutter
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief