‘Ik vind mijn spiritualiteit tijdens het reciteren van de Koran’

Adil Achahbar | 13 september 2024
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

OnderWeg heeft Adil Achahbar bereid gevonden om ons uitleg te geven over de islam en over zijn persoonlijk geloof te schrijven. Adil is krijgsmachtimam binnen de dienst islamitisch geestelijke verzorging. Hij heeft gestudeerd aan de islamitische universiteit in Rotterdam. Na het afronden van deze studie heeft hij zich gespecialiseerd in de geestelijke verzorging. Hij werkt Defensie-breed. Hij zet zich in daar waar hij militairen, al dan niet met een islamitische achtergrond, geestelijke en morele ondersteuning kan bieden.

 Mijn geloof is de islam. In een overlevering staat het volgende vermeld: ‘De islam is gebouwd op vijf zuilen: het getuigen dat niets of niemand het recht heeft aanbeden te worden behalve Allah en dat Mohammed de boodschapper van Allah is, het verrichten van gebed, het betalen van de zakaah (armenbelasting), het verrichten van de hadj (bedevaart) naar het heilige huis in Mekka en het vasten in de maand Ramadan.’ Verder, als we het expliciet over het geloof binnen de islam hebben, verwijst dat naar het innerlijke geloof: de imaan. Dit houdt in dat het innerlijke geloof door niemand beoordeeld kan worden behalve door Allah. De imaan omvat het geloven in Allah, zijn engelen, zijn boeken (de Koran, de Bijbel, de Tora, Psalmen, enzovoorts), zijn profetische boodschappers, de laatste dag en de voorbeschikking van zowel het goede als het slechte.

Stromingen

Binnen de islam zijn er meerdere stromingen die verschillen in theologische opvattingen, rituelen, jurisprudentie en interpretatie van de islamitische leer. De belangrijkste stromingen zijn:

Soennisme

Dit is de grootste stroming en omvat ongeveer 85-90% van de moslims wereldwijd, ook in Nederland. Deze groep bestaat grotendeels uit moslims van Marokkaanse, Turkse of Indonesische achtergrond. Soennieten volgen de soenna (tradities van de profeet Mohammed) naast de Koran en accepteren de eerste vier kaliefen als legitieme leiders van de moslimgemeenschap. De belangrijkste rechtsscholen binnen deze groep zijn Hanafi, Maliki, Shafi’i en Hanbali.

Sjiisme

Ongeveer 10-15% van de moslims zijn sjiiet, voornamelijk in Iran, delen van Irak en Libanon, en in diverse andere landen als relatief kleinere minderheden. Sjiieten geloven dat Ali, de neef en schoonzoon van de profeet Mohammed en zijn nakomelingen, de rechtmatige leiders (imams) van de moslimgemeenschap zijn. Ze hechten veel belang aan de rol van de imams. Belangrijke subgroepen hierin zijn de Twaalvers (Imami’s), Ismaïlieten en Zaidieten.

Soefisme

Deze mystieke stroming is verspreid binnen zowel het soennisme als het sjiisme. Soefisme legt de nadruk op de persoonlijke, spirituele ervaring en de directe band met God. Soefi’s streven naar zuivering van de ziel en spirituele verdieping door middel van rituelen, muziek en poëzie. Daarnaast zijn er binnen de islam ook groeperingen zoals de Kharijieten en Ahmadiyya.

Bronnen

De primaire bronnen binnen de islam zijn de Koran (het woord van Allah) en de Hadith (overleveringen van de profeet). De Hadith fungeert als een essentiële leidraad voor moslims in het volgen van de islamitische leer, het begrijpen van de Koran en het naleven van een leven dat in lijn is met de tradities en het voorbeeld van de profeet Mohammed.

Naast deze twee primaire bronnen zijn er later twee aanvullende bronnen toegevoegd:

Qiyaas

Dit is het proces van analoog redeneren dat geleerden gebruiken om juridische uitspraken te doen voor nieuwe situaties die niet expliciet worden behandeld in de primaire bronnen. Het omvat het toepassen van de principes of uitspraken uit bekende gevallen (die gebaseerd zijn op de Koran en Hadith) op nieuwe gevallen die een vergelijkbare onderliggende oorzaak of redenering hebben. De Koran verbiedt bijvoorbeeld de consumptie van wijn, omdat deze bedwelmend werkt. Met behulp van qiyaas breidden islamitische geleerden dit verbod uit naar andere bedwelmende middelen zoals drugs, redenerend dat ze hetzelfde gevolg (bedwelming) delen.

Idjma

Dit verwijst naar de consensus van geleerden. Het betreft onafhankelijk redeneren binnen het kader van de islamitische jurisprudentie. Uiteraard is er ruimte voor discussies en meningsverschillen onder moslimgeleerden. Moslims geloven echter dat het woord van Allah, de Koran, vrij is van twijfels en discussies.

Moslims geloven dat de Koran vrij is van twijfels en discussies

Wat betreft de exegese van de Koran: de Koran wordt gezien als het boek van Allah, geopenbaard in het klassieke Arabisch, en moet gereciteerd worden zoals het is geopenbaard en bewaard gebleven, dus in het Arabisch. Ook wordt de Koran door vele moslims gememoriseerd, ongeacht of ze wel of niet de Arabische taal machtig zijn. Alle andere vormen van vertalingen en tafsir (uitleg) zijn geen heilige boeken op zichzelf, maar slechts een interpretatie van de uitleg van de Koran. De reden dat deze niet als heilig boek gezien kunnen worden, is omdat het risico bestaat dat de moefassir (uitlegger) de vertaling meer vanuit persoonlijke inzichten en perspectieven benadert.

Bekende Tafsir-werken, ontstaan door de eeuwen heen, zijn de volgende:

  • Tafsir al-Tabari: geschreven door de geleerde Al-Tabari. Dit is een van de oudste en meest gezaghebbende werken in de traditionele tafsir.
  • Tafsir al-Qurtubi: dit werk, geschreven door Al-Qurtubi, is beroemd om zijn uitgebreide uitleg van de juridische aspecten van de Koran.
  • Tafsir ibn Kathir: een van de meest gebruikte en bestudeerde tafsirwerken, geliefd om zijn gebruik van Hadith om verzen te verklaren.
  • Tafsir al-Jalalayn: een beknopte maar invloedrijke tafsir geschreven door twee prominente geleerden, Jalal al-Din al-Mahalli en Jalal al-Din al-Suyuti.

Kortom, de Koran kan vertaald worden in verschillende talen. In Nederland kennen we verschillende vertalingen van de Koran. Deze vertalingen worden echter niet als de Koran beschouwd. De daadwerkelijke Koran is enkel toegankelijk via de Arabische taal.

Spiritualiteit

Als het gaat om spiritualiteit binnen de islam denk ik aan het begrip dhikr: intense gedenkingen van Allah door middel van gebeden en het reciteren van de Koran, evenals het luisteren ernaar. Dit kan breder worden getrokken naar allerlei vormen van rituelen, zoals tijdens de bedevaart en het vasten. Persoonlijk vind ik mijn spiritualiteit tijdens het reciteren van de Koran met de juiste tajweed (melodie en zuivere uitspraak), waar ook mijn kracht ligt. Regelmatig word ik voor verschillende bijeenkomsten gevraagd om te reciteren. De verschillende stijlen van recitatie zijn gemakkelijk te vinden op YouTube-kanalen.

Tot slot, de eindtijdverwachtingen binnen de islam zijn diep verankerd in de islamitische theologie en ethiek en spelen een belangrijke rol in het geloof. Deze omvatten onder andere de opkomst van de Mahdi, een rechtgeleide leider die aan het einde van de tijden zal verschijnen om onrecht te bestrijden en de wereld te vullen met rechtvaardigheid. Zijn verschijning zal een voorbereiding zijn voor de terugkeer van profeet Isa (Jezus). Met de komst van Isa zal hij het monotheïstische geloof zuiveren en versterken. De terugkeer van Jezus is een fundamentele overtuiging voor elke moslim.

Macht en misbruik in de kerk

Macht en misbruik in de kerk

Frank Schneider
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief