Wat is geloof?

Nienke Hofsink | 13 september 2024
  • Algemeen
  • Eyeopener

‘Uw geloof heeft u gered.’ Dat zegt Jezus tegen de vrouw die lijdt aan bloedverlies en geneest als ze Jezus’ mantel aanraakt. Er is al zoveel geschreven over deze woorden van Jezus en er zijn al zoveel pijnlijke dingen over gezegd. Als je niet geneest, moet je dan meer geloven, beter geloven, anders geloven?

 Hij zei tegen hen: ‘Waarom zijn jullie zo angstig? Geloven jullie nog steeds niet?’ Ze werden bevangen door grote schrik en zeiden tegen elkaar: ‘Wie is Hij toch, dat zelfs de wind en het water Hem gehoorzamen?’

Marcus 4:40, 41

 Wij mensen maken vaak ergens een maatstaf van en zelfs bij geloven kunnen we dat doen. Terwijl het Griekse woord voor geloof ook kan worden vertaald met ‘vertrouwen’. Bij vertrouwen past geen druk. Daarover is meer te zeggen: soms heb je een aansporing nodig om meer vertrouwen te hebben en steviger te staan in je geloof, soms leer je van je (migranten)broeders en zusters die een groot geloof hebben.

Als het erover gaat hoe wij mensen een maatstaf van geloof maken, doen we dat op twee manieren. Een onderbouwing hiervoor heb ik niet, dit gedachtegoed is gebaseerd op mijn eigen ervaringen in gesprekken. Christenen maken van ‘geloof’ eerder een emotionele maatstaf: hoe ‘sterk’ je geloof is en hoeveel vertrouwen je hebt. Seculiere niet-christenen maken er een rationele maatstaf van: ‘geloof’ gaat dan over een setje overtuigingen dat je met je verstand al dan niet kunt beamen. Als je dat niet kunt, hoor je dus bij de categorie ‘ongelovigen’.

Vijf verhalen

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Macht en misbruik in de kerk

Macht en misbruik in de kerk

Frank Schneider
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief