Trekt God zich van ons terug?

Annelies Smouter | 11 oktober 2024
  • Algemeen
  • Eyeopener

Waar is God in deze wereld met oorlogen en crises, toenemende secularisatie en een onzeker toekomstperspectief? Heeft Hij zich van ons teruggetrokken, zoals ooit van het volk Israël tijdens de ballingschap? We kijken naar Ezechiëls roeping als profeet, waar hij een adembenemend visioen van God ontvangt. Wat is de betekenis van dit visioen voor Ezechiël en voor ons? Heeft God deze wereld nog in zijn hand en hoe kunnen wij bij Hem op adem komen?

‘Als de wezens zich bewogen, bewogen ook de wielen, en als ze stilstonden, stonden ook de wielen stil. Als ze van de aarde opstegen, stegen ook de wielen op; een en dezelfde geest leidde immers de wezens en de wielen’ (Ezechiël 1:21).

Ezechiël maakte deel uit van de eerste groep ballingen, die in 597 voor Christus door Nebukadnessar uit Juda was weggevoerd. Een rest verbleef nog in Juda en zou later volgen. De ballingen hadden al hun hoop gevestigd op hun terugkeer en hereniging met de groep die nog in Juda verbleef. Anders was er immers niets van hun volk over? De Israëlieten in Jeruzalem zijn toch het enige echte overblijfsel van Gods volk (Ezechiël 9)? Zij zijn immers superieur (Ezechiël 11:3: ‘Dit is de pot en wij zijn het vlees’). God woont daar toch (1 Samuel 4:4)? Zij als ballingen tellen immers niet meer mee? Te midden van hen verbleef priester Ezechiël, ver van de tempel waar hij zijn priestertaken moest uitvoeren. Met zijn mede-ballingen werkloos en totaal ontredderd.

Adembenemend

In deze uitzichtloze situatie laat God van zich horen en zien! Op een ongelooflijk indrukwekkende manier. Aan Ezechiël en – door zijn Woord – nu ook aan ons. Wat zag Ezechiël in zijn visioen?

●        Koets

Ezechiël zag een wagen met vier wezens, met vier gezichten – van een mens, leeuw, rund en arend – en vier vleugels. Het gezicht van de mens zag Ezechiël als de voorkant. De wezens hadden twee vleugels om de lichamen te bedekken, twee naar boven gericht die de vleugels van de andere wezens raken, met daaronder mensenhanden aan de vier zijden. Het geluid dat deze vleugels maakten, was overdonderend: het klonk alsof God zijn stem verhief.

De wezens draaiden zich nooit om, maar waren wel altijd in beweging, bliksemsnel. Ezechiël kwam tot de conclusie dat het cherubs waren (Ezechiël 10). Belangrijke engelen met als taak de troon van God te dragen en voertuigen van God te zijn. Op de engelen straalde Gods heerlijkheid en kracht af. Het gezicht van een mens betekent intelligentie, wijsheid, inzicht en leiderschap; dat van een leeuw betekent kracht; van een rund: onveranderlijkheid, stabiliteit, zorg en constant doorgaande regering; van een arend: snelheid en scherp zicht.

●        Wielen

De koets van de wagen stond op bijzondere wielen: haaks op elkaar geplaatste raderen. Zo konden ze alle kanten opdraaien, met de vier wezens mee. De velgen zaten vol met ogen in de kleur turkoois (Ezechiël 1:28). De wielen laten de grote mobiliteit van Gods troonwagen zien. Ook de wezens hoefden zich niet om te draaien. God kan overal tegelijk zijn en zien. De wielen draaien negentig of honderdtachtig graden, dat staat voor de vier windstreken. Dit betekent dat de troonwagen overal kan komen, lees hierbij bijvoorbeeld Psalm 139. De wezens waren vol ogen. Gods ogen zien alles. De geest van de wezens is ook in de wielen. Gods Geest stuurt alles (Zacharia 4:10; Ezechiël 10:12).

●        Uitspansel

De engelen droegen het uitspansel: Gods troon (Genesis 1): de hemel. Het uitspansel is iets groots, doorzichtig: het lijkt op een glazen zee of ijskristal. In de tijd van Ezechiël had je alleen kralen van glas, onvoorstelbaar groot dus voor hen. Boven deze glazen zee bevindt God zich. Zijn troon heeft een doorkijkvloer waardoor Hij alles ziet. Deze glanst als een witachtige legering van goud en zilver. Naar onderen toe is de glans als van vuur van zeevonk of van een regenboog. God is een verterend vuur, maar tegelijk vol liefde en genade (zie ook Openbaring 4).

De troon van de Heer was bezet met lazuursteen, deze werd sinds de oudheid als siersteen gebruikt, bijvoorbeeld in Babel, Assyrië. Ook op het borstschild van de hogepriester (Exodus 28:18) kwam deze steen voor (ook: Job 28:6). Het is een bijzondere, majesteitelijke, verblindende versiering: hier ontmoeten we de Heer zelf. God is alziend, onvoorspelbaar en kan overal bliksemsnel zijn. De indrukwekkende verschijning van de Heer was te veel voor Ezechiël: ‘Ik viel op mijn gezicht’ (Ezechiël 1:28). Elke beschrijving schiet tekort. De Heer is hoog boven ons verheven. Dit onderstreept God door Ezechiël met mensenkind aan te spreken.

Adem-tocht

Ezechiël kreeg een indrukwekkend visioen, maar wat betekent dat voor ons? Wanneer God lijkt te verdwijnen uit ons land, betekent dat dan dat Hij er niet meer voor ons wil zijn? Nee! Kijk naar de ballingen bij Ezechiël. Zij waren niet afgeschreven (Ezechiël 11:14-20). In zijn visioen zag Ezechiël dat God de plek verliet die voor de Israëlieten zijn enig mogelijke woonplaats leek te zijn: de tempel in Jeruzalem. Elf jaar later werd ook het overblijfsel van Israël in ballingschap gevoerd. Was dit het einde van Gods volk?! Immers, ook de superieure achterblijvers in Jeruzalem ontsprongen deze dans niet! De tempel werd een puinhoop. En wij? Moeten wij stil toekijken dat ons land steeds verder seculariseert, individualiseert en verhardt? Moeten wij fatalistisch toekijken hoe door oorlogen vele mensen omkomen en vluchtelingenstromen op gang komen, door klimaatverandering oogsten verdrogen en hongersnoden ontstaan? God heeft ons immers niet nodig? Als Hij wegging bij zijn eigen volk Israël, kan Hij dat toch ook bij ons doen? Is zijn woede zo groot dat Hij ons afgeschreven heeft?

Is zijn woede zo groot dat Hij ons afgeschreven heeft?

Dan moeten we wel verder lezen. God vertrok uit Jeruzalem, maar waar stuurde Hij zijn wagen heen? Hij verscheen aan de Kebar. Daar waren de ballingen. Hij zocht de ballingen op! De straf van God voor zijn kinderen was geen eindsituatie. Het was een onderdeel van zijn liefde. Gods liefde was zo groot dat Hij zijn kinderen opzocht in hun ballingschap. Hij verbindt zich niet aan Jeruzalem, Rome, Nederland, Noord-Amerika of waar dan ook. Hij verbindt zich aan zijn kinderen, waar ze zich ook bevinden, hoeveel verkeerde paden ze ook zijn ingeslagen.

Gods adem

Voel jij je weleens als die ballingen? Misschien op je werk, in je woonplaats, tussen je vrienden of in je buurt? Denk je dat je het niet alleen af kunt? Voel je je niet superieur zoals de overblijvende Israëlieten in Jeruzalem, maar wil je echt hulp? Bid dan dat God je komt opzoeken. Dat Hij je zijn Geest zendt om vol te kunnen houden. Bid dat je door zijn Geest vrijmoedigheid ontvangt om een positief mens te zijn. Een mens die mag getuigen van de grootheid en liefde van de schepper van hemel en aarde en van alles en iedereen die daarop leeft. Vraag God op welke manier je het beste van Hem kunt getuigen, wat het beste past bij jou in jouw omgeving. Ezechiël krijgt immers niet alleen een waanzinnig visioen van Gods grootheid, de HEER sprak hem ook aan over wat hij moest doen voor God: ‘Mensenkind, kom overeind, dan zal Ik met je spreken’ (Ezechiël 2:3). God spreekt niet alleen zijn kinderen aan die groot en belangrijk lijken. Denk aan Samuel: een kleine jongen die in de ogen van de mensen niet meetelde. Of aan David, Tamar, Rachab of Ruth. Dan zal Hij ook jou en mij laten weten en ervaren wat wij in zijn koninkrijk mogen betekenen, als we onszelf helemaal voor Hem openzetten. Neem voor dit openstellen wel de rust en de tijd: ‘Spreek HEER, uw dienaar luistert’ (1 Samuel 3). Want in jouw wereldse haast worden Gods woorden snel overwoekerd.

Neem de tijd voor God. Dan zal Hij jou zijn tijd geven. Dan zal Hij op jouw ademtocht zijn Geest meegeven. Weet: zijn werk gaat door. Er komt een nieuwe tempel (Ezechiël 43)! Dat mag Ezechiël ook voorspellen. Het boek Ezechiël eindigt met het Nieuw Jeruzalem met een nieuwe naam: de Heer is daar!

  • Zoek overeenkomsten en verschillen tussen Openbaring en Ezechiël (bijvoorbeeld: Openbaring 4:6: de vier wezens).
  • Heb jij gebeurtenissen meegemaakt of woorden gelezen waarin je duidelijk Gods aanwezigheid voelde of zijn stem hoorde?
  • Het is waardevol om zulke gebeurtenissen te durven delen met anderen. Dat kan een grote bemoediging zijn!
  • Hoe neem jij tijd voor God?
  • Lees voor meer informatie of bespreek als bijbelstudiegroep: Adrian Verbree, Ezechiël. Bijbelstudie. Uitgeverij De Vuurbaak.

 

 

Over de auteur
Annelies Smouter

Annelies Smouter is theoloog en eind- en webredacteur van OnderWeg.

‘Hij schenkt zijn lieveling slaap’

‘Hij schenkt zijn lieveling slaap’

Klaas de Vries
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Drie generaties ‘rust’ in je leven

Drie generaties ‘rust’ in je leven

Elze Riemer
  • Reportage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief