‘Jongeren hebben die oude teksten niet overboord gezet’
- Interview
- Thema-artikelen
Moet er een nieuwe geloofsbelijdenis komen of is het voldoende om oude teksten af te stoffen? Hoe geef je belijden concreet vorm en spreekt het jongere generaties nog aan? Het gesprek over het belijden van de kerk maakt veel los en daar is het de Commissie belijdende kerk van de NGK ook precies om te doen. Een gesprek met twee commissieleden: Sabine van der Heijden en Hans Burger.
De tijden zijn veranderd, de bekende vormen zouden inmiddels wat sleets kunnen zijn. Wordt er nog traditioneel catechisatie gegeven? In hoeveel kerken is er nog een middagdienst met een catechismuspreek en het uitspreken van een geloofsbelijdenis? Wat betekent het wegvallen van vertrouwde vormen voor het belijden van de kerk?
Sabine: ‘Het doel van de Commissie belijdende kerk was vooral te kijken hoe het belijden verlevendigd kan worden. In het eerste jaar hebben we de stand van zaken onderzocht. Dan zie je inderdaad dat bepaalde vormen niet overal meer bestaan, zoals middagdiensten en catechisatie. Tegelijk leven we in een samenleving met een grote diversiteit, waarin mensen graag zelf willen uitmaken wat ze precies geloven. Je ziet ook dat de taal waarin we dat altijd deden niet meer zo actueel is. Elke tijd heeft zijn eigen vragen en zijn eigen taal. Daarom is het belangrijk te blijven zoeken naar wat we geloven.’
Elke tijd heeft zijn eigen vragen en zijn eigen taal
Jullie laten dus de oude teksten die in het kerkboek zijn opgenomen staan en kijken vooral naar de vormen die het belijden kan krijgen in de kerk?
Arie Kok is journalist en tekstschrijver.