Maak vrienden met je geld

Maurits Oldenhuis | 16 mei 2025
  • Algemeen
  • Eyeopener

Geld is een van de meest invloedrijke krachten in onze wereld. Geld hebben betekent geluk, zekerheid, succes. Geen geld hebben betekent armoede, ongeluk, een beklagenswaardig leven. Geld is macht. Onze wereld draait om geld. Wat betekent geld voor jou? Jezus vertelde er een mooi verhaal bij: de gelijkenis van de onrechtvaardige rentmeester.

‘Maak vrienden met behulp van de valse Mammon’ (Lucas 16:9).

Geld is verraderlijk

Ieder mens heeft zijn eigen verhouding tot geld. Die van mij is niet zo geweldig. Ten eerste heb ik weinig met cijfers en begrotingen. Bovendien maakt geld mij soms zenuwachtig. Als ik een leuk bedrag op mijn spaarrekening heb staan, geeft mij dat zekerheid. Als de financiële ruimte een tijdje krap is, leidt dat bij mij tot bezorgdheid. Dat doet geld dus met mij. Ik baal ervan dat het zo is. Jezus is kritisch op geld. Hij heeft het er vaak over. Van alle onderwerpen die Jezus bespreekt, staat het koninkrijk van God stevig op nummer één – maar geld is een goede tweede. In gelijkenissen en ontmoetingen gaat het vaak over geld. De gelijkenis van de rijke dwaas of Jezus’ ontmoeting met Zacheüs om er een paar te noemen. Jezus voelde goed aan hoe belangrijk geld was, in zijn tijd ook al. Geld is niet neutraal bij Jezus. Hij noemt geld mammon. Het woord betekent gewoon ‘bezit’. Maar Jezus geeft het een naam, benoemt geld als een persoonlijke macht die het leven van mensen kan overnemen. Een afgod. Bij afgoden is het altijd foute boel: je gaat er je vertrouwen op stellen. Afgoden beloven vaak veel goeds, maar ze ruïneren je leven en trekken je weg bij God. Wat je krijgt is vals geluk en valse zekerheid. De Bijbel in Gewone Taal vertaalt vaak lekker direct. In deze vertaling wordt mammon vervangen door: dat ellendige geld. Het geeft precies de gevoelswaarde weer die geld heeft: het is rotspul. ‘De onrechtvaardige mammon’, zegt Jezus (Lucas 16:9): iets dat gewoon ‘bezit’ heet, kan een duistere macht worden die je leven uit het lood trekt. Gevaarlijk goedje, dat geld. Money sucks. Voordat je met elkaar gaat praten over de vraag: wat doe jij met jouw geld? zou je eerst in gesprek moeten gaan over de vraag: wat doet jouw geld met jou?

Wat doet jouw geld met jou?

Graadmeter

Als het gaat om geld komt jouw hart aan het licht. Wie dien jij echt? Jezus plaatst je voor de keus: God of mammon? Allebei kan niet, het is of God of dat ellendige geld (Lucas 16:13). Billy Graham schijnt ooit gezegd te hebben: ‘If a person gets his attitude towards money straight, it will help straighten out almost every other area in his life.’ Zeg mij hoe jij met je geld omgaat en ik zeg je hoe jouw hart ervoor staat. Maarten Luther zei dat een mens drie bekeringen nodig heeft in zijn leven: die van het hart, die van het verstand en die van de portemonnee. Dat komt aan! In ieder geval bij een groep farizeeën die naar Jezus staan te luisteren (Lucas 16:12). Ze halen honend hun neus voor Jezus op. Hij legt de vinger op de zere plek. Geldzuchtig zijn ze, zegt Lucas. Ze vallen voor de macht van geld. Uitgerekend zij met hun vroomheid en godsdienstigheid. Maar wie dienen ze echt: God of dat ellendige geld? Ze verdragen het niet dat Jezus daarbij vragen stelt. Wie denkt Jezus dat Hij is? Als het over geld gaat, worden mensen gauw prikkelbaar. Maar voor Jezus is de vraag uiterst belangrijk, meer dan een soort speldenprikje om je te betrappen op geldzucht in welke vorm ook. Geld is een graadmeter. Want, zegt Jezus, als jullie onbetrouwbaar blijken in hoe je omgaat met geld, hoe zou God dan de dingen van zijn koninkrijk aan je kunnen toevertrouwen? Wie het kleine niet op de juiste waarde schat, niet eert, is het grote niet weerd.

Slimme manager

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.
Over de auteur
Maurits Oldenhuis

Maurits Oldenhuis is predikant van de GKv Bergschenhoek.

Als de overheid het goede niet meer doet

Als de overheid het goede niet meer doet

Peter Strating
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Wat is onze roeping? Daar te zijn waar Christus is

Wat is onze roeping? Daar te zijn waar Christus is

Arie Kok
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief