Open Doors: ‘Christenvervolging neemt toe’

0

Christenen hebben wereldwijd steeds meer te maken met vervolging vanwege hun geloof. Vooral in Azië, het Midden-Oosten en Afrika is de situatie verslechterd. Dat concludeert Open Doors in de Ranglijst Christenvervolging 2015, die op woensdag uitgebracht werd.

Open Doors, dat in 2015 zestig jaar bestaat, biedt wereldwijd hulp aan vervolgde christenen. Ieder jaar brengt de organisatie de Ranglijst Christenvervolging uit, om de positie van christenen zo goed mogelijk in kaart te brengen.

Sinds 2003 voert Noord-Korea de lijst aan en net als vorig jaar staat Somalië op plaats twee. “De mate van vervolging in Somalië begint die van Noord-Korea te benaderen”, meent Open Doors-directeur Ruud Kraan.

Irak en Syrië staan ook hoog op de lijst (respectievelijk plaats drie en vier) door het geweld van onder meer IS-strijders. Niet eerder waren zo veel christenen in het Midden-Oosten op de vlucht, stelt Open Doors.

Wat volgens Ruud Kraan veel minder bekend is, is dat de situatie in Afrika nog sneller verslechtert. Nergens nam de christenvervolging zo sterk toe als daar. “De gebeurtenissen in het Midden-Oosten lijken als voorbeeld te fungeren voor groepen in Nigeria, Kenia en omringende landen.”

In Azië ziet Open Doors dat de positie van christenen na jaren van langzame vooruitgang eveneens achteruitgaat. In tien van de twaalf Oost-Aziatische landen op de ranglijst verslechterde de situatie voor christenen, met een aanzienlijke toename van vervolging in China, India en Maleisië.

Lees meer over de Ranglijst Christenvervolging op de website van Open Doors.

Hieronder een clip van Open Doors over de Ranglijst 2015:

Delen.

Over de auteur

Jordi Kooiman is freelance journalist en webredacteur van OnderWeg.

Laat een reactie achter