‘Samen één': gemeenteproject over verschillen in de kerk

0

Op 8 maart begint in de GKv Spakenburg-Noord het gemeenteproject ‘Samen één’. Daarin staat zes weken lang het omgaan met onderlinge verschillen centraal. Het is het nieuwste in de reeks 40-dagenprojecten die begon met ‘Feest van genade’ en die de afgelopen jaren in tal van GKv’s en NGK’s zijn uitgevoerd.

Net als bij voorgaande gemeenteprojecten biedt het projectboek Samen één voor elke dag een Bijbeltekst plus toelichting voor studie thuis.

Net als bij voorgaande gemeenteprojecten biedt het projectboek Samen één voor elke dag een Bijbeltekst plus toelichting voor studie thuis.

‘Samen één’ geeft aan de hand van zes weekthema’s richting aan het omgaan met verschillen in de gemeente. Aan bod komen de verschillende liefdestalen van mensen, verschillen tussen generaties en verschillen in het ervaren en beleven van het geloof, de diversiteit in taken, rollen en talenten die kerkleden hebben en ten slotte de vraag: van wat voor kerk dromen de gemeenteleden?

Net als bij voorgaande gemeenteprojecten biedt het projectboek Samen één voor elke dag een Bijbeltekst plus toelichting voor studie thuis. Verder zijn er per week verwerkingsvragen voor bespreking in kring- of groepsverband en is er materiaal voor kinderwerk beschikbaar.

In Spakenburg moet het project nog beginnen, in Buitenpost heeft men er het jaarthema van gemaakt en zit men er middenin en in Zuidhorn is het net achter de rug.

De GKv Buitenpost had geen directe aanleiding om dit thema te kiezen, vertelt predikant Roel Prins. ‘Na de relatie naar boven en naar buiten was dit seizoen binnen aan de beurt en omdat dit boekje ons aansprak, kwamen we daarbij uit.’

De GKv Zuidhorn daarentegen koos volgens ouderling Edwin Renkema juist voor ‘Samen één’ vanwege flinke onrust in de gemeente, onder meer rond de liturgie: wel of geen Opwekking, muziekband, kindmoment enzovoort in de dienst? Zuidhorn heeft het project stevig aangepakt met zondagse themadiensten, een Facebookpagina voor jongeren, kringenwerk en activiteiten, zoals zondagavondzang met een breed scala aan verzoeknummers, een kindermusical en jongeren die koken voor ouderen.

Renkema kijkt er positief op terug: ‘Het heeft de gemeente goed gedaan dat we weer bezig zijn gegaan met wat ons samenbindt en niet met de verschillen die we hebben.’ Toch zijn er in Zuidhorn ook kritische reacties op het project van mensen die vinden ‘dat eerst de “problemen” moeten worden opgelost voor je weer “samen één” kunt zijn’.

Roel Prins (Buitenpost) beveelt het project andere gemeenten graag aan vanwege de ‘verrassende en verfrissende insteek’ op de positieve kant van verschillen in de kerk. ‘Het blijft weg uit de sfeer van “we zijn nu eenmaal aan elkaar gegeven en daarom moeten we vooral ons best doen elkaar lief te hebben”, maar zegt: kijk eens hoe verschillend we zijn, hoe mooi dat is en hoe we elkaar nodig hebben.’

Webtips
www.vuurbaak.nl/gemeenteprojecten
www.westerkerk.org

Praktijklokaal is een rubriek over de kerkelijke praktijk in lokale gemeenten, met nieuwsberichten en verhalen uit plaatselijke gemeenten die ook voor andere gemeenten in GKv en NGK interessant zijn. Tips, ideeën en suggesties voor deze rubriek zijn welkom op praktijklokaal@onderwegonline.nl.

Delen.

Over de auteur

Ad de Boer is actief in het NGK-kerkverband en was hoofdredacteur van OnderWeg.

Laat een reactie achter