Wat verwacht de kerk van studenten?

0

Wat verwachten studenten van de kerk? Dat was de insteek van een onderzoekje van studentenpredikant Tonnis Huttenga in Groningen. En ook de Gereformeerde Kerkbode van Groningen, Fryslân en Drenthe besteedde onlangs aandacht aan die vraag door een reeks interviews met studenten.

Betrek studenten bijvoorbeeld bij het nadenken over de visie van de gemeente.

Betrek studenten bijvoorbeeld bij het nadenken over de visie van de gemeente.

Toen dit onderwerp aan de orde kwam op de kerkenraad van de GKv Groningen-Oost draaide de pastorale raad de vraag om. Wat verwacht de kerk van studenten?

De raad noemde uit de losse pols twee voorbeelden hoe studenten een positieve bijdrage kunnen hebben in de kerk. De GKv Groningen-Oost is toe aan het vernieuwen van haar visiedocument uit 2012. Hoe ziet de kerk er over twintig jaar uit? Ds. Rinze IJbema: ‘Laat studenten van verschillende studierichtingen daarover meedenken. Dat helpt om uit het bekende bootje te stappen.’

Een tweede voorbeeld is het beleggen van speciale diensten voor en door studenten. De GKv Groningen-Zuid heeft dat al een paar keer gedaan en in een dergelijke dienst in Groningen-Noord is na een gesprek op de classis iemand uit de PKN voorgegaan.

Overigens vragen deze suggesties nog om uitwerking in de praktijk. Er is daarvoor regelmatig overleg met de beide gereformeerde studentenverenigingen in Groningen.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter