GKv Franeker leert over God en het Oude Testament

0

Is dit onze Vader? De titel van dit boek van Hetty Lalleman geeft goed weer waar het om ging bij een drietal interactieve leerdiensten die ds. Mark Veurink hield in eerst de GKv Franeker en vervolgens vijf andere GKv-kerken binnen Friesland.

De eerste dienst over de gewelddadige oorlogen uit het Oude Testament (beeld The Victory of Joshua over the Amalekites / Nicolas Poussin).

De eerste dienst over de gewelddadige oorlogen uit het Oude Testament (beeld The Victory of Joshua over the Amalekites / Nicolas Poussin).

De eerste dienst ging over oorlog en vrede. God is een God van vrede. Maar ondertussen geeft Hij ook opdracht tot gewelddadige oorlogen. Wat moet je daarmee?

De volgende dienst draaide om straf en vergeving. God is een God die vergeeft. Waarom gaat het dan toch zo vaak over het feit dat God straft? En straft God wel eerlijk?

De miniserie werd afgesloten met aandacht voor het gebed voor je vijand of het gebed om wraak. Jezus leert te bidden voor je vijanden, maar in de psalmen staan juist veel gebeden waarin gevraagd wordt of God de vijand wil straffen. Hoe kan dat?

‘De reacties op de diensten liepen uiteen’, vertelt Mark Veurink. ‘Dat ging van “het staat in de Bijbel, dus het is goed” tot “wel verhelderend, maar nog geen sluitend plaatje”.’ Die laatste reactie weerklonk ook tijdens een eerder congres van de Theologische Universiteit in Apeldoorn over hetzelfde onderwerp. Dat congres vormde de directe aanleiding voor de diensten in Friesland.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter