In beeld: Marten Buijs

Peter Hommes | 19 februari 2016
  • In beeld

‘In beeld’ laat je aan de hand van acht vragen kennismaken met GKv’ers en NGK’ers. In deze aflevering: Marten Buijs.

Marten Buijs | 33 jaar | woonplaats: Krimpen aan den IJssel | kerkelijke gemeente: Samenwerkingsgemeente Alexanderpolder in Rotterdam (CGK/NGK) | getrouwd, drie kinderen: Lukas (8), Fenne (5), Micha (4) | werk: directeur van een scheepswerf, een 156 jaar oud familiebedrijf.

Marten Buijs | 33 jaar | woonplaats: Krimpen aan den IJssel | kerkelijke gemeente: Samenwerkingsgemeente Alexanderpolder in Rotterdam (CGK/NGK) | getrouwd, drie kinderen: Lukas (8), Fenne (5), Micha (4) | werk: directeur van een scheepswerf, een 156 jaar oud familiebedrijf.

1. Op wat voor manier heeft jouw geloof je leven veranderd? Met name in mijn kijk op wat echt belangrijk is. Ik ben ondernemer en probeer natuurlijk ons bedrijf gezond te houden. Maar dat kan op twee manieren: zo veel mogelijk geld verdienen, met elk (al dan niet toegestaan) middel, of zaken doen op een sociale manier. Het gaat niet alleen om geld verdienen, nog meer winst en omzet, nog meer personeel. Ik krijg alles van God, mijn gezondheid, het personeel waar ik verantwoordelijk voor ben. Ik wil op zo’n manier zakendoen dat ik God kan eren met mijn talenten. Het geloof heeft me in die zin veranderd dat mijn eerste prioriteit is hoe ik God kan dienen in mijn werk en in mijn gezin. Zonder mijn geloof zouden die prioriteiten absoluut anders liggen.

2. Welke Bijbeltekst is jou het meest dierbaar en waarom? 1 Timoteüs 4:12: ‘Sta niemand toe dat hij vanwege je jeugdige leeftijd op je neerkijkt, maar wees voor de gelovigen een voorbeeld in wat je zegt, in je levenswijze, in liefde, geloof en zuiverheid.’ Deze tekst sprak me jaren geleden (rond mijn 19de) bijzonder aan en is me altijd bijgebleven. Leeftijd is geen issue voor God. Hij kan en wil iedereen gebruiken, zoals Hij dat ook met Timoteüs deed. Deze tekst gaf me ‘vroeger’ in geestelijk opzicht moed, tegenwoordig pas ik dit (misschien niet helemaal terecht) ook toe in het zakelijke leven, als ik me jong voel in onderhandelingen met meer ervaren mannen.

3. Wat doe je om gelukkig te zijn? Tijd met mijn gezin doorbrengen, werken (dat geeft me ontzettend veel voldoening), tijd in mijn kerkelijke gemeente doorbrengen, tijd met God doorbrengen. Ik kan enorm genieten van het stoeien met mijn kinderen en tijd doorbrengen met mijn vrouw. Geluk zit niet in materiële dingen, maar voornamelijk in liefde naar God en naar elkaar! En ik merk dat wanneer je dichter bij God leeft, dit doorwerkt in álle aspecten van je leven.

4. Wat is je mooiste ervaring in de kerk? Mooiste of spannendste… dat ligt voor mij dicht bij elkaar. Ik denk toch wel de eerste keer dat ik avondmaal meevierde nadat ik belijdenis had gedaan. Dat was in de PKN-gemeente waarvan ik lid was in mijn jeugd.

5. Welke uitspraak van Jezus is jou het meest dierbaar? Matteüs 10:32: ‘Iedereen die Mij zal erkennen bij de mensen, zal ook Ik erkennen bij mijn Vader in de hemel.’

6. Welk gerecht raad je iedereen aan? Ik ben een echte bourgondiër en vind bijna alles lekker. Toch staat bovenaan wel een vis hors-d’oeuvre (een salade met verschillende soorten vis, zoals zalm, paling en garnalen). Heerlijk!

7. Met welk gedeelte uit de Bijbel heb je moeite? De slachtingen die het volk Israël in het Oude Testament moest uitvoeren in naam van God kan ik moeilijk begrijpen. Dat complete gezinnen en volken moesten worden vermoord vind ik tragisch en lastig te rijmen met een liefdevolle God. Eerlijk gezegd denk ik daar niet te diep over na, omdat ik van mezelf weet dat ik daarin vastloop.

8. Wat is de mooiste film die je ooit hebt gezien? Braveheart. Een film over de eerste onafhankelijkheidsoorlog van Schotland, met Mel Gibson in de hoofdrol. Wel bloederig, maar geweldig acteerwerk. Met name de speech van William Wallace (gespeeld door Mel Gibson) voordat de strijd losbarst geeft me kippenvel!

Over de auteur
Peter Hommes

Peter Hommes is predikant van de GKv Leusden en redacteur van OnderWeg.

Voor wie meer wil ontdekken over: Zorg!

Voor wie meer wil ontdekken over: Zorg!

Els Veurink (HR)
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief