De kerk is in de wereld gezonden (3)

Anko Oussoren en Peter Wierenga | 5 maart 2016
  • Missionair

In deze serie over de leergemeenschappen in Kerk 20.21 formuleerden we enkele conclusies (OnderWeg nummer 3) en vertelden we hoe je de mensen die je wilt bereiken leert kennen (OnderWeg nummer 4). Dit laatste artikel gaat over het coachen van kerken en groepen die graag invulling willen geven aan het gezonden zijn.

Het valt niet mee om als gemeente echt om je heen te kijken naar wat de mensen in je omgeving nodig hebben. Vaak starten we niet bij hun vragen en situaties, maar gaan we uit van ons eigen aanbod aan goed nieuws, kerkdiensten en Alphacursussen. We zijn vooral ‘kom-naar-ons-kerken’.

Op pad

In de missionaire literatuur wordt onderscheid gemaakt tussen ‘kom naar ons’ en ‘ga naar hen’. Het zijn twee missionaire bewegingen, die beide in de Bijbel terug te vinden zijn.

Enerzijds vinden we er de roeping om heilig te zijn. Een groep mensen (het volk Israël) wordt apart gezet voor de dienst aan God en reflecteert zo het karakter van God: ‘Wees heilig, want Ik ben heilig.’ Ze moesten zó leven dat de mensen zouden zeggen: ‘“Wat is dat grote volk wijs en verstandig!” Want welk volk, hoe groot ook, heeft goden zo dichtbij als wij de HEER, onze God, telkens als wij Hem om hulp roepen?’ (Deuteronomium 4:6-7)

Anderzijds is er de roeping (en deze vinden we vooral in het Nieuwe Testament) om buiten de eigen kring te gaan en de mensen op te zoeken: ‘Nog eens zei Jezus: “Ik wens jullie vrede! Zoals de Vader Mij heeft uitgezonden, zo zend Ik jullie uit.”’ (Johannes 20:21)

Om een ‘ga-naar-hen-kerk’ te zijn, om naar buiten te treden en ons te verbinden aan het leven van mensen, moeten we op pad gaan. Onze veilige omgeving achter ons laten en onze boodschap nog even voor ons houden. Eerst kijken en zoeken waar we kunnen aansluiten bij de mensen zelf, bij hún situatie. Allerlei gereedschappen kunnen ons daarbij helpen (zie het vorige artikel), maar we zullen er toch echt op uit moeten. Individueel en als team.

Coaching

Bij Kerk 20.21 (en andere trajecten) hebben we gemerkt dat externe begeleiding hierbij erg zinvol is. Hetzelfde horen we van organisaties als Urban Mission, NL zoekt, of Pioniersplekken van de PKN. Wat levert deze (externe) coaching op?

1. Bemoediging
Omdat het spannend en moeilijk kan zijn om naar buiten te treden, heb je als mens en als team bemoediging nodig.

2. Vertrouwen
Bij het opzetten van nieuwe activiteiten ben je vaak zoekend en tastend bezig. Dan is het fijn om begeleid te worden door mensen die bekend zijn met andere trajecten en die theoretische bagage hebben. Zij kunnen je zeggen of je op de goede weg bent.

3. Ondersteuning
Het kost veel energie om onbetreden paden te lopen. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met weerstand in jezelf, met tijdgebrek (omdat het naast al het andere werk gedaan moet worden), enzovoort. Een serie coachingsafspraken kan dan helpen om de vaart erin te houden. En kan soms fungeren als een stok achter de deur; ook handig!

Verlangen

Wil je als team in en vanuit je eigen gemeente aan de slag met zo’n ga-naar-hen-beweging? Heb je het verlangen om nieuwe mensen te zoeken en voel je hierin – persoonlijk of als kerk – Jezus’ opdracht? Ga dan op zoek naar externe coaching. Je hoeft het niet alleen te doen. Zoek mensen die je bemoedigen, ondersteunen, bevragen en helpen om eropuit te gaan in de wereld.

Veel coachingsgesprekken van het Missionair Steunpunt (NGK) en het Praktijkcentrum (GKv) gaan via Skype en kosten daardoor zeer weinig tijd. Deelnemers geven aan dat het ze wél veel oplevert. Meer informatie via info@praktijkcentrum.nl of missionair@ngk.nl.

Over de auteur
Anko Oussoren en Peter Wierenga

Anko Oussoren (GKv) is adviseur van het Praktijkcentrum, Peter Wierenga (NGK) is missionair consulent van de NGK.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief