Column: Hartstikke fout

0

Halverwege de jaren zeventig las ik als student het Gereformeerd Gezinsblad, en ik nam aan dat het ongeveer klopte wat ze over Zuid-Afrika schreven. Een gereformeerde krant zal je niet voorliegen, dacht ik toen. Dat was ook zo: ze logen niet, maar ze keken wel door een gekleurde (of zwart-witte?) bril. Het duurde jaren voor ik ook de andere kant kon zien.

Ons perspectief wordt door van alles bepaald. Informatie die je al of niet krijgt, mensen die je vertrouwt, druk van de omgeving, en nog meer. Mogelijk dat ik later afstand neem van wat ik nu denk. Dat is zelfs waarschijnlijk: zo gaat het de hele geschiedenis door. Denk maar aan christenen in de achttiende eeuw die de slavernij verdedigden. Naar ik aanneem volkomen oprecht, maar hartstikke fout.

Ik kan het helemaal fout hebben. Probleem is alleen dat ik nu niet weet welke van mijn overtuigingen of daden ik straks zal afzweren. Je kunt zeggen: ga uit van de liefde, dan zit je altijd goed. Maar: wat vraagt de liefde in een concreet geval? Dat is niet altijd duidelijk.

Waar komt het vertrouwen vandaan dat ze het beter zien dan al die gelovigen eerder en elders?

Voor de hele christenheid is de Bijbel de bron, maar ook die kun je door een gekleurde bril lezen. Bij sommige zaken is dat niet zo erg, maar andere raken Gods bedoeling met mensen en hun levensgeluk; denk aan homoseksualiteit. Hoe verklein ik dan de kans dat ik met mijn standpunt schade berokken?

Tegenwoordig gelooft een kleine minderheid van de wereldchristenheid dat we de Bijbelteksten over homoseksualiteit – die op zichzelf duidelijk zijn – anders moeten lezen. Waar komt het vertrouwen vandaan dat ze het beter zien dan al die gelovigen eerder en elders?

Het veiligst lijkt mij: lezen in gemeenschap met de kerk van alle tijden en plaatsen. Dat biedt geen garantie, de meerderheid heeft niet altijd gelijk. Misschien denk je: man, je moet je schamen over dit stukje. Best mogelijk dat ik dat nog eens doe. Ik kan het immers fout hebben. Maar het omgekeerde kan ook. Waarover ga jij je dan straks schamen?

Delen.

Over de auteur

Dick Westerkamp is emeritus predikant van de Lichtboog (NGK) in Houten.

Laat een reactie achter