Thuis bij God

Simon Kadijk | 14 mei 2016
  • Woordzoeker

In het huis van mijn Vader zijn veel woningen; als dat niet zo was, zou Ik het u gezegd hebben. Ik ga heen om een plaats voor u gereed te maken.
(Johannes 14:2, Herziene Statenvertaling)

Terwijl ze aanliggen voor het laatste avondmaal vraagt Petrus: ‘Waar gaat U naartoe, Heer?’ Jezus antwoordt: ‘Ik ga naar een plaats waar jij nu nog niet kunt komen. Later zul je Mij daarheen volgen.’ Vervolgens vraagt Petrus: ‘Waarom kan ik U nu niet meteen volgen?’ Dan reageert Jezus met de uitspraak over het huis van zijn Vader met de vele woningen: ‘Ik ga plaats maken.’ Direct daarop vervolgt Hij: ‘En als Ik voor jullie een plaats klaargemaakt heb, kom Ik terug. Dan neem Ik jullie mee, en dan zullen jullie bij Mij zijn.’

(beeld Delpixart/iStockPhoto)

(beeld Delpixart/iStockPhoto)

Dit is een wonderlijke uitspraak: in één huis zijn veel woningen. ‘In het huis van mijn Vader zijn veel kamers’, zegt de NBV. Het is een huis met veel verblijfplaatsen, veel appartementen of wooneenheden. Het is blijkbaar een groot huis waar veel, heel veel mensen kunnen wonen. In die grote massa ga je toch niet onder, want ieder krijgt een eigen verblijfplaats.

Tempel

In hoofdstuk 2 vertelde Johannes over de reiniging van de tempel. Jezus zei: ‘Jullie maken een markt van het huis van mijn Vader!’ Zijn leerlingen dachten toen aan wat geschreven staat: ‘De hartstocht voor uw huis zal mij verteren.’ Toen de Joden vroegen of Jezus wel de autoriteit had om het tempelplein te reinigen, antwoordde Hij: ‘Breek deze tempel maar af en Ik zal hem in drie dagen weer opbouwen.’

In elk geval voor de leerlingen is het duidelijk dat Jezus niet de tempel in Jeruzalem bedoelt als Hij het heeft over het huis van zijn Vader met de vele woningen. Maar wat bedoelt Hij wel? Tomas vraagt het daarom nog een keer (Johannes 14:5). Dan antwoordt Jezus dat Hij de weg, de waarheid en het leven is. Hij is de weg naar het huis van de Vader. Andere routes of wegen zijn er niet. Hij is de levende weg naar de waarheid of de ware weg naar het leven.

Op kamers

Hoe lang gaat Jezus weg? Hoe lang duurt het voordat Hij weer terugkomt? Zelf zegt Hij dat Hij alleen even weg is om de plaatsen gereed te maken. Zodra Hij daarmee klaar is, komt Hij weer terug. ‘Vertrouw daar nu maar op’, zegt Jezus. ‘Ik ben zo terug. Anders had Ik het jullie immers wel gezegd.’ En wanneer Hij terugkomt, neemt Hij ons mee. Dan zullen wij zijn waar Hij is.

Voor mij relativeert deze belofte de tijd. Het duurt al lang. Toch zegt Hij: ‘Ik kom terug zodra Ik de plaatsen klaargemaakt heb.’ Dat geeft rust. Er wordt een plaats voor mij klaargemaakt. Mijn eigen plaats in het huis van de Vader. Ik mag straks bij Hem op kamers wonen. En ik ben niet de enige, er zijn immers veel woningen, anders had Hij het wel gezegd! Dat geeft troost. We hebben iets om naar uit te kijken!

Om over na te denken:

  • Leg eens verschillende vertalingen (ook in andere talen) van Johannes 14:2 naast elkaar. Welke spreekt je het meest aan en waarom?
  • Wat is het huis van de Vader? Welke relatie is er met de geestelijke tempel (zie ook 1 Petrus 2:5)?
  • Jezus is de weg. Wat betekent het dat er geen andere wegen zijn?
  • Hoe kijk je aan tegen het gegeven dat Jezus alleen even weg is om alles gereed te maken?
Over de auteur
Simon Kadijk

Simon Kadijk heeft theologie gestudeerd en is directeur van Donatus Verzekeringen. Hij is lid van de NGK.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief