Pleiten voor schuldenaars

0

We leven in een rijk land. Tegelijk is armoede een groeiend probleem. De Havenkerk is een buurtkerk in ongeveer de armste wijk van Nederland, dus worden ook wij met deze vaak schrijnende problematiek geconfronteerd. Het is een uitdaging voor de kerk, want is Jezus niet gekomen om aan armen het evangelie te vertellen?

Als (rijke) dominee in een arme buurtkerk weet ik me aangesproken door het lied van Maria, waarin zij zingt dat de Heer armen overlaadt met gaven en rijken met lege handen wegstuurt. Maar hoe help je mensen die slechts een bijstandsuitkering hebben en tienduizenden euro’s schuld? Zomaar geld geven volstaat niet. Veel belangrijker is het om mensen door te verwijzen naar de juiste maatschappelijke organisaties en, als ze ervoor in aanmerking komen, naar de voedselbank. Ook krijgen ze af en toe een tas met boodschappen mee.

Traject

Gelukkig kennen we in ons land mooie regelingen, zoals de schuldsanering. Dat betekent dat je drie jaar lang moet rondkomen van een paar tientjes in de week, maar daarna ben je schuldenvrij. Heel wat leden van de Havenkerk hebben al zo’n traject doorlopen of zitten er middenin. Een mooie en genadige regeling: het is mogelijk om van je schuld af te komen!

Maar het is niet eenvoudig om in de regeling te komen. Er moeten formulieren worden ingevuld, de administratie moet in orde zijn en alle schuldeisers moeten akkoord gaan. Dat is een hele klus, die veel mensen niet zelfstandig voor elkaar krijgen. En hulp daarbij blijkt soms moeizaam.

De buurman van onze kerk heeft daar ook last van. Hij is een vriendelijke man, die (pro Deo) ons gebouw aan de buitenkant schoonhoudt. De ramen worden gewassen, het straatje geveegd… En als hij bij ons klaar is, doet hij het huis van de buren.

Vroeger had hij een gezinnetje en een eigen bedrijf ergens in het oosten van het land. Totdat hij opgelicht werd en psychisch helemaal ontregeld raakte. Wat het eerste kwam, weet ik niet. In elk geval rest er een schuld van zes cijfers en woont hij nu in een klein huisje naast onze kerk.

Wat wil hij graag in de schuldsanering. Maar als er over zijn financiële situatie gesproken wordt, komt ook de pijn naar boven van het verlies en het onrecht dat hem is aangedaan. Dan is het opeens geen makkelijke man meer. Dan schreeuwt hij dat Satan hem kapotmaakt en dat hij zijn recht wil halen tot aan het Europese Hof. Vervolgens neemt een ambtenaar of hulpverlener de cliënt heel serieus, constateert dat hij zijn schulden niet accepteert en mag hij niet in de schuldsanering.

Advocaat

Totdat onze advocaat zich ermee ging bemoeien. Ze is een lieve vrouw, die een goedlopend advocatenkantoor had, maar door manisch-depressieve periodes alles is kwijtgeraakt, zelfs haar huis. Zelf heeft zij het hele traject van drie jaar schuldsanering inmiddels doorlopen. Ze houdt van de Heer. Geduldig is zij naast de goede man gaan zitten en heeft ze heel het dossier in orde gemaakt. Wat in meer dan vier jaar niet lukte, heeft zij in enkele maanden voor elkaar gekregen: alle schulden in kaart en de hele administratie op orde. Het schuldsaneringsdossier werd aanvaard. We hebben de Heer gedankt en een klein feestje gevierd! Nog drie jaar, dan zijn de zorgen over.

Genade

Helaas… Vorige week kwam het bericht dat een bank de schuldsanering niet accepteert. Dat betekent dat onze buurman zijn leven lang financiële zorgen blijft houden, terwijl de bank het geld nooit zal krijgen. Misschien moet nu de dominee in actie komen om bij de bank te pleiten voor genade en mededogen, omdat deze man vanwege zijn psychische beschadiging zijn schuld nooit betalen kan. Ook dat is, denk ik, wandelen met God.

Delen.

Over de auteur

Peter Strating is predikant van de Havenkerk (NGK) in Den Haag.

Laat een reactie achter