Kleine rituelen verdiepen je leven met God

Peter Wierenga | 10 december 2016
 • Missionair

Geluk zit in kleine dingen. Dat geldt ook voor evangelisatie. Als je weet dat die kleine dingen mensen gelukkig kunnen maken of troost en hoop kunnen geven, maak ze dan onderdeel van je leven van elke dag.

Evangelisatie zit in gewone, alledaagse dingen. Geef dat ook vorm in jouw leven. Dit artikel geeft je een aantal concrete ideeën die vast wel ergens in te passen zijn in jouw bestaan. Het zijn kleine dingen die jij zelf kunt doen, waardoor God in jou aan het werk kan zijn en door jou in het leven van anderen.

Ochtenrituelen

 • Goed beginnen
  Als je wakker wordt, blijf dan een minuut ontspannen in bed liggen en bedenk bij jezelf: elke morgen schenkt God nieuwe weldaden; veelvuldig blijkt zijn trouw (Klaagliederen 3:23). Verwonder je over God en jezelf. Zeg tegen jezelf: God heeft mij lief. En bedenk: ook vandaag God heeft jouw en zijn wereld lief. Zo kun je rustig opstaan!
 • Gericht bidden
  Ga na het ontbijt niet meteen bidden, maar kijk eerst je dag door in je agenda. Wat zijn je plannen? Wie ga je vandaag ontmoeten? Daarna kun je gericht gaan bidden: niet alleen voor jezelf en je geliefden, maar voor al die mensen die je vandaag zult ontmoeten op je werk, in de stad of bij het sporten. Bid voor die mensen en voor je collega’s. Bedenk: God heeft hen allemaal lief. Spreek eerst met God over iemand, voor je met iemand over God spreekt.
 • Ontspannen
  Elke keer opnieuw kun je de dag beginnen met stress of in rust. Wat kan helpen is het volgende: trek je jas niet gelijk aan bij de kapstok, maar haal even diep adem en neem zestig seconden rust. Bedenk in die minuut dat God jou ook deze dag weer wil dragen en beschermen (dag aan dag, toch?). Met je Vader erbij is de dag niet minder druk, zal de file niet korter zijn en je tas niet lichter. Maar God kan voor een glimlach op je gezicht zorgen. Vandaag is Hij erbij, je zorgen kun je bij Hem neerleggen. Ook deze dag is vol van zijn trouw.

 

Groeien

Door jezelf dit soort kleine gewoonten aan te leren en ze dagelijks te doen, help je jezelf om te groeien in het leven met God en met de mensen om je heen. Door bewust na te denken over hoe God naar mensen kijkt, ga jij zelf anders naar mensen kijken. Je zult ontdekken dat je je rustiger voelt en gemakkelijker een gesprek start. En je zult merken dat mensen in jouw gedrag en woorden iets van de vrucht van Gods Geest zien: liefde, trouw, rust, vergevingsgezindheid, geduld, enzovoort.

In je agenda kan een dag erg voorspelbaar lijken, maar er kan onverwacht van alles gebeuren. Vandaag heeft niets te maken met gisteren. Als je gisteren moe was, kun je vandaag productief zijn. Als je gisteren ongezond at, kun je vandaag gezond eten. Als je gisteren mensen pijn hebt gedaan, kun je vandaag sorry zeggen. Je kunt elke dag een nieuwe start maken, leven zoals God het wil en zoals bij jou past. En wanneer het vandaag niet gaat zoals je wilde, dan kun je morgen een nieuwe start maken.

Avondritueel

 • Goed eindigen
  Voor je jouw dag afrondt, blijf even een minuut of vijf ontspannen zitten en ga bij jezelf na hoe je dag ging, hoe de gesprekken en ontmoetingen waren. Bedenk waar je God voor kunt danken, want veelvuldig blijkt zijn trouw! Waar zag jij God aan het werk in andere mensen? Aan welke mensen wil je God nog even herinneren? Bid voor ze. En dank voor ze.
Over de auteur
Peter Wierenga

Peter Wierenga is adviseur evangelisatie, zending en kerkplanting van de NGK.

Kruisvormig leven

Kruisvormig leven

Willem van der Deijl
 • Beschouwing
 • Thema-artikelen
‘Zelfs al moeten we sterven, we blijven onze Heer trouw’

‘Zelfs al moeten we sterven, we blijven onze Heer trouw’

Jan-Matthijs van Leeuwen
 • Interview
 • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief