Evangeliseren? Ik?

Peter Wierenga | 19 september 2015
  • Missionair

Volgens mij hebben veel christenen dezelfde ervaringen met evangelisatie als anderen met afvallen. Ze willen het erg graag, maar ontdekken telkens weer dat het toch niet lukt. En daar voelen ze zich dan weer rot of schuldig over. Maar dat is niet nodig.

Als evangelisatie-adviseur hoor ik allerlei antwoorden als ik vraag waarom mensen niet evangeliseren: ‘Ik wil wel, maar ik kom er niet toe.’ ‘Ik weet dat het moet en ik voel met schuldig omdat ik het toch niet doe.’ ‘Ik ken niemand die niet gelooft.’ Ook een mooie: ‘Dat moet je me niet vragen, want dan moet ik erover nadenken!’ Niet alleen individuele gelovigen reageren zo, ook van kerken hoor ik: ‘Als we het als kerk intern wat meer op orde hebben, dan…’, of: ‘We gaan komend seizoen aan Bijbelstudie doen over evangelisatie.’

Er zijn mensen die zeggen dat ze vanaf maandag geen sigaret meer zullen aanraken en nog gauw voor het weekend een nieuw pakje kopen. Zo zijn er ook christenen die al jaren ongelovige buren hebben en maar niet met hen in gesprek komen. Die tweeslachtigheid tussen wel willen en niet doen bij afvallen, stoppen met roken of evangeliseren herken je wellicht bij jezelf of bij mensen in je omgeving. We vertonen uitstelgedrag, bedenken redenen om niet te evangeliseren, en lijden vervolgens onder schuldgevoel.

Goed nieuws

Herken je iets van het bovenstaande in je eigen leven en denken? Uitstelgedrag, excuses, schuldgevoel? Dan heb ik goed nieuws: je kunt er wat aan doen. Hieronder geef ik vijf tips om je hiermee verder te helpen.

1. Weg met het schuldgevoel
Leef als kind van God. Dus vanuit de overtuiging dat Christus voor je schuld én je schuldgevoel is gestorven. Voel je je toch schuldig? Dan is dichter bij God gaan leven de enige oplossing.

2. Begin met bidden
Elke vorm van evangelisatie begint met bidden. Allereerst omdat je jezelf via het gebed afstemt op wat God graag wil. Je laat je door Hem begeesteren. Vervolgens: door te bidden voor niet-gelovige kennissen en/of familieleden stem je jezelf ook af op die mensen. Je denkt meer aan hen en dan komt contact gemakkelijker tot stand. In de derde plaats geef je door te bidden invulling aan je priester zijn: je brengt God bij mensen en mensen bij God.

3. Bedenk wie jou aan het hart gaan
Maak evangelisatie niet groot, maar houd het klein en dichtbij. Bedenk maximaal drie mensen waarvan je graag zou willen dat ze God leren kennen. Mensen uit je eigen netwerk van familieleden, vrienden en buren. Bid voor hen.

4. Evangeliseer niet, maar leef mee
Probeer met die drie mensen die je in gedachten hebt het contact wat te verdiepen. Ga eens samen naar de film of een kop koffie drinken. Doe dingen samen zonder te evangeliseren. Evangelisatie begint met het opbouwen van een relatie. Echte gesprekken kun je pas voeren als er wederzijds vertrouwen is.

5. Doe wat je altijd al doet
Doe dingen die bij je passen en die in je agenda toch al gewoon zijn. Juist bij een gedragsverandering en bij het leren van nieuwe dingen gaan we zaken uitstellen en excuses verzinnen. Doe dus gewoon wat al bij je past. De Geest zoekt niet een volmaakt mens, Hij wil jóu gebruiken en jóuw agenda.

Als gemeente nadenken over evangelisatie?
Tijdens de avond ‘Evangeliseren – dicht bij jezelf’ ontdek je als gemeente(leden) hoe je op een natuurlijke manier kunt evangeliseren. Dat doen we via een date met jezelf. Je gaat ontdekken wat je van God hebt gekregen. Hij gaf je kwaliteiten, mensen om je heen én jouw persoonlijke stijl van getuigen. Dat alles zorgt ervoor dat evangeliseren eigenlijk vanzelf gaat. Afvallen kan. Evangeliseren ook.
Meer info? Zie www.missionairsteunpunt.nl.

Over de auteur
Peter Wierenga

Peter Wierenga is adviseur evangelisatie, zending en kerkplanting van de NGK.

‘Gaan we nu eerlijk praten, of niet?’

‘Gaan we nu eerlijk praten, of niet?’

Arie Kok
  • Interview
  • Thema-artikelen
Predikanten op TikTok

Predikanten op TikTok

Linda Stelma
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief