Bijbelstudiemateriaal voor Latijns-Amerikaanse christenen

Pieter Kleingeld | 14 november 2015
  • Missionair

Latijns-Amerika is een continent vol tegenstrijdigheden. Het overgrote deel van de bevolking noemt zichzelf christen, maar slechts 5 tot 25 procent daarvan is protestant. En ondanks het hoge percentage christenen onder de bevolking staan de overheden van Venezuela, Cuba, Nicaragua en Bolivia wantrouwend tegenover de kerk.

Ds. Ricardo Cerni en zijn zoon Sergio verzorgen voor FELiRe de verzending vanuit het magazijn in Barcelona. (beeld FELIiRe)

Ds. Ricardo Cerni en zijn zoon Sergio verzorgen voor FELiRe de verzending vanuit het magazijn in Barcelona. (beeld FELIiRe)

In andere landen in Latijns-Amerika staan christenen onder druk van inheemse stammen of van criminele organisaties. Daar komt bij dat het voor christenen in verschillende Zuid-Amerikaanse landen gevaarlijk kan zijn om voor hun geloof uit te komen. Formeel is er vrijheid van godsdienst, maar de praktijk laat wat anders zien. De invloed van occultisme en stamtradities is groot en vormt een bedreiging (zie Open Doors magazine, nr. 451 sept/okt 2015).

Nog een tegenstrijdigheid: er zijn veel christenen – mensen van het Woord – maar er is slechts weinig goede christelijke lectuur beschikbaar.

Ademnood

Veel christenen in Latijns-Amerika hebben alleen een bijbel. Geestelijke lectuur of naslagwerken zijn voor hen haast onbereikbaar. Toch is er onder christenen in Latijns-Amerika grote behoefte aan goed Bijbelstudiemateriaal. Op deze vraag speelt FELiRe in (zie kader).

Aanvankelijk richtte men zich op het verspreiden van bijbels, tegenwoordig is de focus verschoven naar boeken met uitleg van de Bijbel. Voorzitter Klaas Mollema zegt hierover: ‘Bijbelstudie is daar (net als hier natuurlijk) van levensbelang. Het is het enige middel – zo vernemen wij van de ontvangers van onze boeken – om te voorkomen dat ze in geestelijke ademnood komen.’

Voorgangers en studenten ontvangen gratis een zorgvuldig samengesteld pakket boeken. Voorbeelden van boeken uit het assortiment die veel aftrek vinden, zijn De Psalmen van ds. F. van Deursen en Zo rijk als Job van drs. C. Bijl.

FELiRe heeft sinds 2012 ook een Spaanstalige pagina op Facebook. Sinds dit jaar plaatst FELiRe hierop dagelijks een korte meditatie uit het Bijbels dagboek Doorgeven – Pásalo in het Spaans – van drs. P.L. de Jong. Iedere dag staan er weer nieuwe reacties van lezers onder de stukjes.

Zending

Mollema vertelt hoe FELiRe onlangs in aanraking kwam met een zendingsgezin in Bolivia, aan de rand van het Andesgebergte: ‘Zij kregen van ons een boekenpakket en hebben ons verteld over hun werk. Zoals op veel plaatsen in Zuid-Amerika bestaat dat niet alleen uit Bijbelstudie en evangelieverkondiging, maar ook uit hulp aan de bewoners bij het bouwen van woningen en andere gebouwen. Het gaat altijd gelijk op, zo vertelde deze zendeling: naast het constructiewerk waren er evangelisatieavonden voor kinderen en jongeren. Ze vertelden dat ze met dankbaarheid terug mogen kijken hoe de Here God ieder van hen heeft bemoedigd en gezegend.’

FELiRe brengt het Woord in Latijns-Amerika

FELiRE (Fundacion Editorial de Literatura Reformada) is één van de talrijke organisaties binnen de NGK en de GKv die zich richten op de verspreiding van het evangelie wereldwijd. Onder de naam FELiRe – voorheen Spanjewerk – is de NGK Rijswijk sinds 1953 actief in het ondersteunen van Spaanstalige christenen. Hoewel men zich eerst richtte op Spanje, werkt de stichting inmiddels vooral in Zuid- en Midden-Amerika.

Via contacten in Latijns-Amerika wordt voortdurend gepeild welke behoefte aan christelijke lectuur de christenen daar hebben. FELiRe laat vervolgens boeken vertalen en drukken in Spanje. De boeken worden vanuit het magazijn in Barcelona verzonden door ds. Ricardo Cerni met hulp van zijn zoon Sergio. Per maand verstuurt FELiRe ongeveer honderd boekenpakketten.

Gebed: Bid om steun voor het werk van FELiRe, opdat zij jonge christenen in Zuid-Amerika kan blijven helpen aan goede uitleg van de Bijbel.

Dank: Dank God dat ondanks de gestegen kosten FELiRe nog steeds kan doorgaan met de gratis verspreiding.

Zie verder www.felire.nl.

Over de auteur
Pieter Kleingeld

Pieter Kleingeld is predikant van de NGK Oegstgeest en redacteur van OnderWeg.

‘Gaan we nu eerlijk praten, of niet?’

‘Gaan we nu eerlijk praten, of niet?’

Arie Kok
  • Interview
  • Thema-artikelen
Predikanten op TikTok

Predikanten op TikTok

Linda Stelma
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief