Nieuwste nummer

OnderWeg | Jaargang 6 | Nr. 2

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Thema

 • (beeld Pieter Kleingeld) ‘Paulus of ikzelf zijn niet belangrijk, het moet over God gaan’ - Bij de apocalyptische visie op Paulus, een vooraanstaande theologische stroming, wordt Martinus C. de Boer genoemd als een van de vooraanstaande namen. Een interview.
 • (beeld G-Stock Studio/Shutterstock) Vreugde over Paulus - Wij maken Paulus soms alleen relevant als het gaat over vrouwen of seks. Maar dat zijn slechts de voetnoten in zijn verhaal. Soms denk ik bij die discussies: lees eens een boek, zoals Paul among the People van Sarah Ruden (een vrouw). Van mijn hoofdredacteuren moet ik echter wat meer inlevingsvermogen tonen. Dus dat probeer ik met mijn eerste alinea om daarna iets van mijn vreugde met jullie te delen.
 • (beeld Anggie/Lightstock) Hét geschenk - In 2015 verscheen een baanbrekend boek over ‘genade’ bij Paulus: Paul and the Gift. Het werd geschreven door Pauluskenner John M.G. Barclay. Hij is werkzaam aan de universiteit van Durham (UK) en opvolger van James Dunn. James Dunn is een belangrijke voorstander van het Nieuwe Perspectief op Paulus.

 

 

Algemeen

 • (beeld Ari/Lightstock) Vroegchristelijke profetie en hermeneutiek - Heel soms gebeurt het. Iemand spreekt over jou een woord van de Heer uit. En jij moet zelf maar beoordelen of dit een profetie uit de hemel voor jou zou kunnen zijn. Vreemd, vindt Rob van Houwelingen. Een gave van de Geest kan per definitie niet verkeerd uitpakken. Wat wordt dan bedoeld met ‘het onderscheiden van geesten’ in 1 Korintiërs 12:10 en 14:29?

 

Rubrieken

 • 041627 bewerkt Column: Een groen 2020 - Een witte Kerst is weer niet gelukt. Het bleef groen. Maar dat komt mij wel goed uit, want ik wil u een groen 2020 toewensen.
 • Wim van der Schee. Column: Van ons allemaal - Wat publiek is, is van ons allemaal, en niet van niemand. Doe alsof het van niemand is en wat begint, is de grote sloop van de samenleving waar we nu middenin zitten.
 • 051913 Redactioneel foto Redactioneel: De keuze - Dat in de krant van vandaag morgen de vis wordt verpakt, kreeg ik al mee op de School voor Journalistiek. De doorlooptijd van online nieuws en blogs haalt die volgende dag vaak niet eens. Schrijfsels hebben slechts een vluchtige impact, leert de praktijk. Maar soms is het verrassend anders.

 • Een gemeente, vele gaven. (beeld andreygonchar/iStock) Vier predikanten, een prekenserie - Het lijkt zo voor de hand te liggen, maar toch is het zeldzaam dat classispredikanten samenwerken en met elkaar een thema uitdiepen in een serie. Het gebeurt binnen de classis Grootegast van de GKv.
 • (beeld Rawpixel.com/Shutterstock) Grondpatronen voor de kerkdienst - Bij de Emmaüskerk onderscheiden ze negen grondpatronen voor de kerkdienst, die ze in het plaatselijke kerkblad behandelen.
 • Bijbelstudie Leren Bijbellezen in Veendam - Op 14 januari 2020 was het zover in Veendam (samenwerkingsgemeente GKv-CGK). Toen kwam Bram Koerts een training geven in Bijbellezen.

 • 060220 Stimulans foto2 Stimulans: Kruisdood, jongeren, buitenstaanders - De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor Jezus' kruisdood, jongeren en buitenstaanders.

 • (beeld eugenesergeev/iStock) Gewoon is niet genoeg - Het goede doen voor je geloofsgenoten. Dat is niet moeilijk. Maar het goede doen voor alle mensen, zonder uitzondering, dat is een heel ander verhaal. Toch vraagt Jezus dit van ons. En de Maltezers doen het ons voor. Op een buitengewone manier.

 • (beeld Heleen Sytsma-van Loo) ‘Het is toch mooi om de kerken te dienen!?’ - Emeritus predikant dr. Melle Oosterhuis werd in november 2019 voorzitter van de GKv-synode. Eerder zat hij de synode van Meppel voor die de kerkelijke ambten voor vrouwen openstelde. ‘Wat die synode uitsprak, wil niet zeggen dat de Bijbel met twee monden spreekt, wél dat wij de Bijbel op dit punt verschillend verstaan.’

 • (beeld William Perugini/Shutterstock) Je leven delen met jongeren - De jaarlijks gepresenteerde Jeugdtrends geven een beeld van de leefwereld van (christelijke) jongeren. Lees hier meer over de trends van 2020 en download de volledige publicatie.