Nieuwste nummer

Op zoek naar een nieuw anker

OnderWeg nr. 8 | jaargang 7 | 5 juni 2021

Bent u abonnee? Log in en blader door het nummer, download het als pdf of lees alle afzonderlijke artikelen online.

Nog geen abonnee? Meld je aan voor een gratis proefabonnement en download het nieuwste nummer gratis!

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Thema

 • De ambtelijke handtekening onder de belijdenis - Bij de fusiegesprekken tussen NGK en GKv komt ook de binding aan de belijdenis en het ondertekeningsformulier aan de orde. Dat het formulier een juridisch document is, is voor sommigen een bron van ergernis, anderen zien het als een betekenisvolle formaliteit. Vier predikanten vertellen over hun ervaringen met het formulier, met daarin ergernis en blijdschap. En ze blikken vooruit. Hoe kan het beter?
 • ‘Een belijdenis is nooit een eindpunt’ - Hebben we een nieuwe belijdenis nodig? Die vraag legt de Regiegroep Hereniging op tafel bij de Landelijke Vergadering van de NGK en de Synode van de GKv. Dat we als kerken herenigen, heeft alles te maken met de confessionele overeenstemming: we willen gereformeerde kerken zijn, gebonden aan de Bijbel zoals beleden in de drie formulieren van eenheid. Maar wie kent die nog? En wie voelt zich ermee verbonden? Voelen we ook geen weerstand tegen het vastleggen van het geloof en de verplichting zich daaraan te binden?
 • ‘Als je opruiming houdt, weet dan goed wat je opruimt’ - Zijn de gereformeerde belijdenisgeschriften toe aan vernieuwing of zelfs vervanging? Die vraag ligt op tafel bij de Landelijke Vergadering van de NGK en bij de GKv-synode. Zij buigen zich daarover in een gezamenlijke vergadering later dit jaar. Hoe kijkt een relatieve buitenstaander hier tegenaan? Leon van den Broeke, PKN’er, gastlid GKv Kampen-Zuid en verbonden aan de TU Kampen: ‘Het verlangen naar een nieuw belijden is begrijpelijk, maar maak het niet groter dan het is.’

 

Algemeen

 • Laat het feest zijn in de huizen - Hoe gaan we verder? Weer terug naar het oude normaal of gaan we alles opnieuw inrichten? Misschien is de echte vraag wel: hoe willen we verder?

Rubrieken

 • Column: Begrenzen - Een paar weken rust en stilte hebben me meer dan ooit afkerig gemaakt van het kabaal, de overprikkeling, de boosheid, het egocentrisme, de overmoed en misschien wel het opportunisme van de vrije westerse mens.
 • Column: Kruis-punt - Verbind je de keuzes die jongeren maken met de roeping die God voor hen heeft om zout en licht te zijn en zich in te zetten voor zijn koninkrijk?
 • Redactioneel: Magische ervaring - Biologische verklaringen zijn soms zo kaal. Ze lijken alle verwondering plat te slaan. Alsof het alleen maar gaat om het overleven van genen.

 • Bouwen aan iets nieuws - In de kerken groeit het besef dat het oude normaal niet terugkomt – en dat je dat ook niet moet willen. Daarvan zijn ze overtuigd in de Samenwerkingsgemeente CGK/NGK Rotterdam-Alexanderpolder.
 • Cursus over werken van barmhartigheid - Samen kleinschalig Ommen maakte tijdens de coronacrisis een serie Bijbelstudies over de zeven werken van barmhartigheid.
 • Reboundweek gaat door - Het was even afwachten of de jaarlijkse sportweek in Apeldoorn-Zuid zou kunnen doorgaan. Maar gezien het verloop van de coronacrisis kon het dit jaar wel.

 • Het pinkstert in de woestijn - Het lijkt soms wel of de kerk vrijwel is lamgeslagen door die vermaledijde Goliath die COVID-19 heet. Van alles is en blijft afgelast en wat komt er nu helemaal voor in de plaats? Waar is de inventiviteit, de positiviteit? Ik hoorde iemand fatalistisch beweren: ‘de spirit is eruit’. Hoe krijg je de spirit er weer in? Misschien helpt het als we onze eigen kerkgeschiedenis induiken. De woestijn in met Mozes en ontdekken hoe het daar, midden in een hopeloze situatie, ineens begint te pinksteren!

 • De kwetsbare kant van Els van Dijk - Voor een stevige visie kun je altijd bij Els van Dijk aankloppen, het is haar handelsmerk. Haar kwetsbare, zorgende kant kennen minder mensen. ‘Ik verlang ernaar om voor mijn moeder te zorgen en zo mijn liefde aan iemand te kunnen geven, maar dat is niet meer nodig.’
 • ‘Wie ben Ik volgens jullie?’ - Wie is God voor jou? En Jezus? Wie is de heilige Geest? Als je je geloof belijdt spreek je je daarover uit. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor en met anderen. Om elkaar te steunen in dat geloof. En natuurlijk ook tegenover degenen die niet geloven, om duidelijk te maken wat je gelooft.

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief