Verlangen naar contact

OnderWeg nr. 1 | jaargang 7 | 9 januari 2021

Bent u abonnee? Log in en blader door het nummer, download het als pdf of lees alle afzonderlijke artikelen online.

Nog geen abonnee? Meld je aan voor een gratis proefabonnement en download het nieuwste nummer gratis!

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Thema

 • (beeld Gerrit Riemer) ‘Begin maar eens met je schoenen uit te doen’ - Met het begrip levensheiliging zijn velen opgevoed. Tegenwoordig riekt het zomaar naar moralisme en zwaarte. Is dat terecht? Met de theologen Hans Burger en Gerrit Riemer gaan we op zoek naar wat heiliging vandaag kan betekenen.
 • (beeld Mattea Photography/Lightstock) Heilig leven begint bij verlangen om te ontvangen - Vanuit de Bijbel klinkt de oproep om als mens heilig te leven. Wat stel je je daarbij voor en hoe doe je dat precies? ‘Wat als heilig leven gewoon begint bij het verlangen om God te dienen?’ Hans Vel Tromp neemt je mee in een zoektocht naar het geheim van heilig leven.
 • (beeld Jaco Klamer) ‘Liturgie kan je over je weerstand heen helpen’ - ‘Heilig leven is niet iets wat je moet doen, het is iets wat je ondergaat. Het is immers niet jouw heiligheid, maar die van God. Rituelen en liturgie zijn daarin onmisbaar’, stelt Louis Runhaar (40), pastoor van de oud-katholieke parochie in Amersfoort. Binnenkort zal Louis Runhaar plebaan (de pastoor van een kathedraal) van de Sint Gertrudiskathedraal van Utrecht zijn.

 

 

Algemeen

 • (beeld Khanchit khirisutchaluai/Shutterstock) De psalmen zijn zó 2021 - Zijn de psalmen niet meer van deze tijd, achterhaald en stoffig? Als je de psalmen goed leest en erover wilt nadenken, is het precies andersom: de psalmen zijn er juist voor een jaar als 2021. Ze helpen ons om in dit nieuwe jaar te klagen en te bidden en leren ons om hoopvol vooruit te kijken. Net zoals de Israëlieten dat deden, toen de dingen niet gingen zoals ze zouden moeten zijn.

 

 

Rubrieken

 • Dick Westerkamp: 'Gemeenteleden die hebben bijgetankt, kunnen nieuwe dingen meebrengen, maar het hangt er wel van af hoe een kerk reageert.' (beeld Jaco Klamer) Column: Cultuurstrijd - De culture war die Amerika in de greep houdt, roept bij ons geen sympathie op. De meeste christenen kijken ernaar met verbazing en afschuw.
 • 051917 Column 1 foto 2 Column: Lak aan regels - Onze broers en zussen met beperkingen hebben lak aan het kerkelijk jaar en maken liefst elke zondag tot ‘eeuwigheidszondag’.
 • 060303_Introductie EstherdeHek-4 Redactioneel: Secret angel - Via groepsimmuniteit, afstandsregels, mondkapjes, isoleren en massaal testen kijken we op dit moment reikhalzend uit naar wat Beatrice de Graaf laatst the magic bullet noemde: hét coronavaccin.

 • (beeld Ben White/Unsplash) Elke dag naar de kerk - Nu in deze coronatijd de mogelijkheid beperkt is om de kerkdienst op zondag te bezoeken, gaan ook veel gereformeerde kerken doordeweeks open. Zo ook in Bergentheim (GKv).
 • (beeld Milada Vigerova/ Unsplash) Brede invulling van de zegen in Enschede - De NGK Enschede vult zegenen breder in dan wat een predikant doet aan het einde van de kerkdienst. De gemeente oefent daarin.
 • (beeld Regina Vos) Bedumse kerken groeten elkaar - De kerken in het Groningse dorp Bedum leerden elkaar beter kennen door korte introducties in een extra dik nummer van het blad Martyria.


 • (beeld Denis Belitsky/Shutterstock) God van bergen en dalen - Wat hebt u in uw leven van God ervaren? Het antwoord op deze vraag heeft vaak te maken met zegen, met de hoogtepunten in ons leven. Maar door zo te denken over God zijn we niet ver van het primitieve godsbeeld van de volken in het Oude Testament. In 1 Koningen 20 rekent God daarmee af. Hij is juist ook een God van de dalen.

 • (beeld Hans van Sloten) ‘Het evangelie kan echt wel een stootje hebben’ - Hij groeide op in de biblebelt, in een gereformeerde bondsgemeente. Inmiddels is hij lid van de CGK in het grootstedelijke Utrecht. Sinds kort is hij directeur van het nieuwe toerustingscentrum van GKv en NGK. Cors Visser is optimistisch over de toekomst van de kerk: ‘Kerken die als lokale gemeenschap in hun omgeving opereren, zijn voorproefjes van Gods koninkrijk.’

 • Marilynne Robinson, Jack, vertaling: Ton Heuvelmans, Amsterdam (Arbeiderspers), 2020. 300 pagina’s, € 22,50. ISBN 9789029542647. Liefde in tijden van racisme - Soms landt een nieuwe roman zomaar in de actualiteit. Jack van Marilynne Robinson is zo’n boek, het verscheen nog net in het jaar waarin de acties van Black Lives Matter wekenlang de voorpagina’s domineerden. Niet dat de auteur dat met opzet zal hebben gedaan, daarvoor werkt ze te lang aan een boek, en daarvoor zijn haar romans ook te subtiel, te rijk aan thema’s en betekenissen.

 • Jeugdtrends Van blijvende invloed - Elk jaar stellen wij de jeugdtrends vast die wij waarnemen op het gebied van maatschappij, relaties en geloof. Dit jaar draaien de jeugdtrends om het effect van de coronamaatregelen.