Nieuwste nummer

OnderWeg | Jaargang 5 | Nr. 19

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Thema

 • Liny (87), zoon Gerlof (50) en kleindochter Sanea (17) Boersma, geboren en getogen in de GKv. (beeld jaco Klamer) Vrijgemaakt door drie generaties heen - Drie generaties uit eenzelfde familie, geboren en getogen in de vrijgemaakt-gereformeerde kerk, sterker nog: in de vrijgemaakte zuil. Wat doet dat met je? We stelden dezelfde drie vragen aan drie leden uit een (overwegend) vrijgemaakte familie: oma (87), zoon (50) en kleindochter (17) Boersma uit Harderwijk. ‘Mijn geloof in God en het beeld van de kerk zijn wel gekleurd door mijn gereformeerde opvoeding, merk ik.’
 • (beeld hidesy/Shutterstock) Over stille kerkverlating - ‘Op zondag naar de kerk, ja. Maar als iemand ziek was een pannetje soep brengen? Dat gebeurde niet.’ Dit zijn de woorden van een ‘stille kerkverlater’. In dit artikel willen we de aandacht vestigen op een groep kerkverlaters die moeilijk in beeld te krijgen is. We noemen ze de ‘stille kerkverlaters’. Mannen en vrouwen, jongeren
 • (beeld Tatiana Stulbo/Shutterstock) ‘Wij werden niet gehoord en gezien’ - Waarom zijn de twintigers, dertigers, veertigers en zelfs vijftigers afgehaakt? Hoe gaat het nu met ze? En wat kunnen kerkblijvers leren van kerkverlaters? Twee vrouwen en twee mannen doorbreken het taboe op hun keuze.
 • Bert Wiltink (link) en Fred Hulpusch in de Sint-Janskerk in Gouda. (beeld Jaco Klamer) ‘Kap de hand van God niet weg’ - Predikanten in Rijnsburg en Katwijk aan Zee zoeken contact met potentiële kerkverlaters. ‘Ook de linkerteen met zijn twijfel hoort erbij in het lichaam van de gemeente.’
 • (beeld coldsnowstorm/iStock) Vrolijk bij vijfenzeventig jaar Vrijmaking - Wat kunnen de kerken en kerkleden van nu met de Vrijmaking? Welke mooie dingen zijn er te vertellen, ook als we de gebeurtenissen van 75 jaar geleden niet meer precies kennen? Vanuit die invalshoek kijkt Erik de Boer naar de aardverschuiving van de Vrijmaking. Kwam er nieuwe grond vrij en bloeien er bloemen op plekken waar het eerder schraal was?
 • Uithuizermeeden. Hans Werkman en zijn vader Jan Werkman schrijven de schoenmakersrekeningen uit. ‘En Jan dan?’ - Auteur Hans Werkman vertelt in een kort, autobiografisch verhaal over de Vrijmaking als een oprecht en gelovig protest tegen geloofsdwang.

 

 

 

Algemeen

 • Door de nieuwe berijming in eigentijdse taal kunnen de eeuwenoude liederen van David nog steeds gezongen worden. (beeld nevenajanjic/iStock) Psalmen als stem van de kerk - ‘De Nieuwe Psalmberijming bijna klaar’, meldden onlangs verschillende christelijke media. Het is niet ondenkbaar dat lezers hierbij wat verbaasd gekeken hebben: een nieuwe psalmberijming? Waar komt die vandaan? Wat is het idee achter de Nieuwe Psalmberijming?

 

 

Rubrieken

 • Dick Westerkamp. Column: Primitief - Hoeveel echte vernieuwing staan we in de weg doordat we maar blijven offeren aan onze afgoden? Hoeveel kinderen moeten er nog sterven voor ons eigen primitieve geloof?
 • 051913 Redactioneel foto Van de redactie: Greta - Om maar met de deur in huis te vallen: de 16-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg doet mij aan Jezus denken.
 • 051917 Column 1 foto 1 Column: Geluk - Vorige maand verscheen er een diepgravende studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau over de sociale staat van Nederland. Eén ding daaruit is me bijgebleven: de gemiddelde Nederlander voelt zich gelukkiger naarmate hij meer grip op zijn leven heeft.

 • Met de verbouwing is ook een moderne, open ontmoetingsruimte 			gecreëerd. Co-creatie in Gouda - In de GKv Gouda werd voor de verbouw van kerkgebouw Vaste Burcht architectenbureau Open Kaart ingeschakeld. Dit bureau werkt vanuit het principe van co-creatie, een vorm die steeds vaker wordt toegepast bij maatschappelijke vraagstukken.
 • Meet-inn Meet-inn vernieuwd in Ede - Kerk zijn voor de samenleving is niet iets van de laatste tijd. In Ede gebeurt dat al meer dan dertig jaar. Sinds 1988 draait daar de Meet-inn, een initiatief waaraan dertien kerken in Ede meedoen.
 • (beeld Annie Spratt/Unsplash) Koffiedrinken vóór de dienst - In Amerika is het heel gewoon, ook in gereformeerde kerken. In Nederland kende onder meer het evangelische Crossroads al deze praktijk, maar sinds kort heeft de trend om voorafgaand aan de kerkdienst samen koffie te drinken ook gereformeerd Nederland bereikt.

 • 051920 Stimulans foto 3 Stimulans: Goed leven, dieren, kinderen - De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor goed leven, dieren en kinderen.

 • (beeld sedmak/iStock) De barmhartige Samaritaan van het Oude Testament - Soms word je gewoon heel blij van een ontdekking die je in de Bijbel doet. Ik heb dat vooral wanneer ik in duistere delen van het Oude Testament God ineens het licht aan zie doen. Heb je ooit gehoord van Oded? Of een idee van wat hij heeft gedaan? Lees door en je zult hem nooit meer vergeten.

 • Frans van Deursen: ‘Om onszelf rust te geven, spraken mijn vrouw en 			ik soms af: nu praten we een uur lang niet over de kerk. Dat lukte 			overigens nauwelijks.’ (beeld Jaco Klamer) ‘Hoog tijd om weer over Gods verbond te spreken’ - Terugblikken op het kerkelijke verleden gaat dominee Frans van Deursen (88) gemakkelijk af. De emeritus predikant in de NGK heeft al zijn herinneringen vorig jaar op schrift gesteld voor de kinderen en kleinkinderen. Het boek ligt naast hem op tafel, hoewel hij het nauwelijks nodig heeft. Zijn geheugen is prima in orde. Maar liever wil hij over andere dingen praten. ‘Laten we het over de kerk van nu hebben!’