Lees gratis nieuwste editie van magazine OnderWeg (28 maart 2020)

Lees ons nieuwste nummer over het avondmaal gratis! We geven deze kleurrijke editie aan iedereen cadeau als ‘opstekertje’ in een tijd dat mensen meer thuis zijn vanwege de coronamaatregelen. Neem de tijd om het nummer te lezen. En vertel vooral hoe het je beviel, op bijvoorbeeld Twitter en Facebook.

Je kunt de gratis editie lezen via het ISSUU-scherm of door de pdf te downloaden. De losse artikelen eronder zijn alleen door (ingelogde) abonnees te lezen.

Tariefkaart OnderWegDownload het nummer

 

Blader door het nummer, download het als pdf of lees hieronder alle afzonderlijke artikelen online (tip voor smartphone- en tabletgebruikers). Klik op de titels om de artikelen te openen.

Thema

 • Jasper Bosma. (beeld Hanna Klop) ‘De spanning die in het avondmaal zit, moet je niet willen oplossen’ - ‘Je kunt het avondmaal niet in woorden vangen, je moet het gewoon doen’, stelt Jasper Bosman (33, GKv) die binnenkort in Kampen op dit onderwerp hoopt te promoveren. Zijn onderzoek resulteerde in een proefschrift: Celebrating the Lord’s Supper in the Netherlands. Bosman wil met zijn proefschrift predikanten en kerken inspireren om ruimte te geven aan de beleving van het avondmaal.
 • 060706 THEMA Beschouwing foto1 Onrust, verlangen en onhandigheid - Waar liefde de boventoon zou moeten voeren, is het avondmaal soms het toneel van strijd, verlangens en onhandigheid. Hoe komen geloof en beleving van individu en gemeenschap in het avondmaal bij elkaar? Dat is een spannend, kwetsbaar, intens mooi, maar ook ingewikkeld proces.
 • (beeld Rawpixel/iStock) ‘Avondmaal, je viert het samen!’ - Het avondmaal is een wezenlijk onderdeel van gemeente-zijn. Toch kun je als kerk best worstelen met de vorm. Hoe zorg je ervoor dat die vorm aansluit bij de inhoud? En hoe kun je aandacht geven aan de beleving van het avondmaal? Wij spraken met drie kerken die hier allemaal op eigen wijze invulling aan geven.

 

 

Algemeen

 • (beeld LincolnRogers/iStock) Een lerende kerk is een levende kerk - Doordat de middagdiensten aan populariteit inboeten, dreigt ook het onderwijs in de kerken te vervlakken. Dat is jammer, vindt Klaas van den Geest. Want juist onze aloude gereformeerde papieren bevatten waardevolle antwoorden op de geloofsvragen van vandaag.

 
 

Rubrieken

 • 060303_Introductie EstherdeHek-4 Redactioneel: Wees maar bang - Soms heb je slechts een paar weekjes nodig om te ontdekken dat je banger bent dan je dacht. Het is mij overkomen, nu we volledig in de greep zijn geraakt van een epidemie die de ganse wereld tot crisisgebied maakte.
 • 041519 Column 1 foto Column: Felicitatie - De banden tussen de kleine orthodox-protestantse universitaire theologische opleidingen in Europa zijn nauw. Vaak is hun geschiedenis ook met elkaar vervlochten.
 • 041527 Column 2 foto Column: Stilte voor de storm - In twee weken zijn we dankzij corona in een situatie beland die ik, als nuchtere Hollandse, lang voor onmogelijk heb gehouden. En nu het zover is, pas ik me samen met mijn gezin geruisloos aan.

 • 060722 Praktijklokaal foto1 Praktijklokaal: kerk in quarantaine - Onze rubriek Praktijklokaal is grotendeels gewijd aan hoe we in deze periode dat Nederland vanwege het coronavirus ‘op slot’ zit toch kerk kunnen zijn: ‘kerk in quarantaine’.
 • (beeld Stephen Radford/ Unsplash) Gemeenteleden preken in Dronten - Het woord lekeprekers willen ze er in Dronten (GKv) niet voor gebruiken, maar ze laten wel meer mensen aan het woord tijdens de kerkdienst dan een predikant.
 • 060618 praktijklokaal foto4 Handoplegging door ouderlingen - In de NGK en de GKv groeien andere praktijken rond de handoplegging bij de bevestiging van een predikant.


 • (beeld designimpressario/iStock) Een helplied, van de Korachieten - De donkerste psalm, zo kun je Psalm 88 wel noemen. Alleen al het eind met die aangrijpende woorden: ‘mijn enige metgezel is de duisternis’. Het lied is afkomstig uit de kring van de Korachieten. We zingen het nauwelijks in de kerk. Psalm 88, dat kun je de gemeente toch niet aandoen?

 • Dirk-Jan van Diggele. (beeld Sahil Aamir Fotografie) Dirk-Jan van Diggele verruilde de kansel voor de cabine - Predikant Dirk-Jan van Diggele maakte recent de overstap van kansel naar cabine. Als vrachtwagenchauffeur weet hij tot zijn vreugde eindelijk weer precies wat zijn taak is. ‘Nu ben ik niet meer verantwoordelijk voor mensen, maar voor spullen.’

 • (beeld Vaclav Mach/Shutterstock) Met Christus aan tafel - In het avondmaal komt Christus naar ons toe. In het brood en de wijn. In het gedenken van zijn lijden en sterven en vooruitzien naar zijn komst, maar ook in de ontmoeting met de ander. Dat zijn mooie gedachten, maar merk je daar ook iets van? Wat helpt daarbij en wat juist niet?