Nieuwste nummer

OnderWeg | Jaargang 3 | Nr. 14

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Thema

 • (beeld Tithi Luadthong/Shutterstock) Liederen: voertuigen richting rust en vrede - Voertuig, route en bestemming. Dan denk je in vakantietijden aan fiets, auto, bus, trein, boot of vliegtuig. Of simpelweg de schoenzool. En dat alles om te komen op dat mooie vakantieplekje, met zijn ontspanning en rust – alleen of met anderen. Hebben geloofsliederen misschien ook iets van zo’n voertuig: ze nemen je mee en brengen
 • 031430 Drie interviews_2 Rust volgens Ria Borkent - Rust volgens Ria Borkent, auteur en dichteres, onder meer van liedteksten.
 • 031430 Drie interviews_3 Rust volgens Janneke de Leede - Rust volgens Janneke de Leede, psycholoog, coach en trainer.
 • 031426 Twee interviews_2 Rust volgens Andries Knevel - Rust volgens Andries Knevel, voormalig programmadirecteur bij de EO, theoloog en auteur.
 • Alle prikkels om ons heen leiden tot permante onrust en een onvermogen om werkelijk rust te vinden. (beeld Isaeva Anna/Shutterstock) De rust is ver te zoeken – waarom toch? - Jezus belooft ons rust als we vermoeid en belast tot Hem komen en zijn juk op ons nemen. Een juk dat niet hard en zwaar is, maar zacht en licht. Maar de rust is tegenwoordig ver te zoeken, ook onder al die mensen die Jezus willen volgen. Hoe komt dat toch? Een antwoord vanuit de psychologie, steeds ook weer terugkerend naar de grazige weiden en stille wateren van het Woord.
 • Paesens-Moddergat, Friesland, NLAchter de zeedijk080510 2028 CEST Lezersbijdragen rond rust - Wat betekent rust voor de lezers van OnderWeg? Op deze pagina een selectie inzendingen rond het thema.
 • 031428 Momenten van verstilling Tien momenten van verstilling - Hoe geef je rust en ruimte heel praktisch een plek in het leven van elke dag? Stiltetrainer Mirjam van der Vegt geeft tien aanwijzingen voor bezield leven. 'Rust biedt het broodnodige tegenwicht waardoor je kunt leven vanuit je hart, zonder opgebrand te raken.'
 • Tjitske Volkerink: 'Als ik het over rust heb, gaat het niet allereerst over 			vakantierust, maar over rust vanbinnen' Rust volgens Tjitske Volkerink - Rust volgens Tjitske Volkerink, pionier en sociaal ondernemer in het Christelijk Spiritueel Centrum.
 • Schoonheidsbehandeling ManMan Rust volgens Rick Timmermans - Rust volgens Rick Timmermans, journalist en auteur van onder meer 'Hunkeren naar rust. Pelgrimeren door de Regel van Benedictus'.
 • (beeld Jan Haveman) Rust ervaren in het volle leven - We zijn altijd druk en bezig. Is het niet letterlijk, dan wel in ons hoofd. Daarom snakken we vaak naar vrije tijd en vakantie. Emeritus predikant Jacob Kruidhof weet dat je juist ook rust kunt ervaren in je dagelijkse hectiek. Maar dat is geen kunstje dat je jezelf kunt aanleren. ‘Rust is het gevolg van jouw goede positie bij God. Die positie is ongelooflijk rustgevend.’

 

 

Algemeen

 • Misschien beseffen juist schippers hun afhankelijkheid, aangezien ze leven in weer, wind en water. (beeld S.J. de Waard/Wikimedia Commons) Deo volente - De onder moslims veelgebruikte uitdrukking insjallah is tegenwoordig vermoedelijk bekender dan de christelijke tegenhanger Deo volente. In het dagelijks spraakgebruik van moslims is insjallah veel meer ingeburgerd dan Deo volente bij de meeste christenen. Rob van Houwelingen onderzoekt de betekenis van Deo volente voor ons.
 • (beeld eugenesergeev/iStock) Vrouw en ambt: vijf spiegels - Mogen vrouwen ook als ouderling en predikant dienen? Ik vond als lid van de GKv-synode geen vrijmoedigheid om voor te stemmen. Ik zeg het expres zo. Ik ben er dus niet tegen, maar ik ben er niet voor. Maar de gedachte dat het op grond van de Schrift absoluut niet mag, is bij mij wel wat barstjes gaan vertonen. Die wil ik in dit artikel eens nader bekijken in de vorm van een aantal spiegels die ik mezelf voorhoud.
 • Kennelijk weten vrouwen in Efeze te weinig van de Bijbel en moet hun kennis worden bijgespijkerd. (beeld yatigra/iStock) 1 Timoteüs 2: een leesoefening - Robert Roth is toegegroeid naar de overtuiging dat de Bijbel ruimte geeft voor vrouwen in alle ambten. Hij illustreert het door zijn lezing van 1 Timoteüs 2:11-12 toe te lichten.

 

 

 

Rubrieken

 • Dick Westerkamp. Column: Ononderhandelbaar - Binnenkort worden nieuwkomers in de Nederlandse samenleving verplicht een participatieverklaring te ondertekenen. Maar wat zijn die Nederlandse waarden die onderschreven moeten worden?
 • 031419 Column 1 foto ©willemjandebruin Column: De grote gele M - Als cadeautje krijgen de kinderen zo’n rood Happy Meal-doosje met de gele M als handvat. Er zit een Bijbels dagboekje in. De preek is vergeten, eigenlijk willen we applaudisseren voor deze juf.
 • Ad de Boer b Redactioneel: Game changer - Iemand vergeleek eens een hereniging van de GKv en de NGK met hertrouwen na echtscheiding: wat eens van elkaar werd losgescheurd, wordt weer één. Toen de GKv-synode recent onomkeerbare stappen zette op weg naar die hereniging, was mijn reactie dan ook: ongelooflijk, feest op aarde en in de hemel.

 • Het eerste contact wordt door de buddy gelegd. Buddy’s voor twintigers in Dordrecht - In de GKv Dordrecht is er aandacht voor jonge belijdende leden en worden voor hen buddy’s gezocht.
 • Tussen alles door speelt de organist of pianist, maar die wordt soms amper gehoord. Nadenken over het begin van de dienst - Wat delen de NGK/CGK van Hengelo en de CGKv van Nijmegen? In ieder geval dat ze allebei de zogenoemde mededelingen voor de dienst opgeschoond hebben.
 • Het Noorderlicht is het kerkgebouw van de GKv Assen-Peelo. GKv Assen-Peelo: twee keer belijdenis doen - Niet alleen evangelische, ook gevestigde kerken komen ermee in aanraking: mensen die pas als volwassene God leren kennen en daarom de doop aanvragen. De kerkenraad van Assen-Peelo (GKv) laat hen twee keer belijdenis doen.

 • 031418 Stimulans foto 2 Stimulans: Gemeenteproject en stilterooster - De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor onder meer een gemeenteproject, hechtingsproblemen en een stilterooster.

 • (beeld deyangeorgiev/iStock) Hemels cadeau in de nacht - Druk, druk, druk. We zijn er maar druk mee, met het leven. Vroeg op, laat naar bed. Gelukkig komt de vakantieperiode er weer aan. Tijd om even stil te staan. Om je af te vragen wat de waarde is van al dat getob.

 • Jan Schelhaas: ‘Het mooiste compliment kreeg ik soms van jongeren: “Mooi zoals u de Bijbel midden in het leven van nu weet te plaatsen.” En dat voor een oude dominee als ik!’ (beeld Dirk Jan van Veelen) Jan Schelhaas: ‘Het preken is voorbij’ - Hij is 91 jaar en heeft net zijn zestigjarig ambtsjubileum als predikant achter de rug. Tot vorig jaar preekte hij nog iedere zondag, maar afgelopen september legde de Nederlands-gereformeerde predikant Jan Schelhaas uit Zwolle het preken gedwongen neer. Prostaatkanker en uitzaaiingen, met als gevolg veel pijn. Die pijn is nu grotendeels onder controle. Een interview

 • Merel gaat nu niet meer naar de kerk. De kerk zorgde ervoor dat er vragen op haar afkwamen, waar ze vervolgens mee bleef zitten. (beeld Damion Hamilton/Lightstock) Terugblik op de kerk - Karen Scheele is terugverhuisd naar het dorp waar ze jarenlang actief was in het jeugdwerk, onder meer in de Rock Solidclub. Eén van de enthousiaste bezoekers van deze club was Merel. Na al die jaren spreekt Karen haar weer. Merel gaat niet meer naar de kerk. Ze vond er niet waar ze naar op zoek was: een antwoord op haar vragen.