Nieuwste nummer

OnderWeg | Jaargang 3 | Nr. 17

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Thema

 • Sluit in je leeraanbod aan bij de verschillende levensfasen. Kinderen 			zijn leergierig, tieners niet. (beeld AlexandraBonjour/Shutterstock) Leerplan 0 tot 100 - Er zijn vast kerken waar een leerplan is gemaakt. Maar dat is meestal voor kinderen of tieners. Zijn we daarna uitgeleerd? Structureel en georganiseerd leren hebben we in de kerk vaak gereserveerd voor de periode van catechisatie. Daarna hebben we het nog wel over toerusting, maar die is meestal incidenteel en niet vanuit een visie ontwikkeld. Een gemiste kans. Ik pleit voor een visie op leren voor de héle gemeente.
 • De GKv-classis Leeuwarden blaast de leerdienst nieuw leven in doordat predikanten in elkaars gemeenten prekenseries houden. (beeld Maarten Boersema) Goed voorbeeld doet goed volgen - Het is een bekend gezegde: goed voorbeeld doet goed volgen. Juist met het oog op leren in de kerk is het niet onverstandig om dit gezegde in praktijk te brengen. In deze reportage worden een paar goede voorbeelden van leren in de kerk op een rijtje gezet. Het volgen waard.
 • Jasper Klapwijk: 'Je moet tegenwoordig echt leren om Jezus te volgen en daar heb je elkaar voor nodig.' (beeld Dick Teske) Een pleidooi voor levenslang leren en je leven delen - GKv-predikant Jasper Klapwijk (57) heeft iets met leren. Hij noemt zichzelf een ‘lesboer’ en is veel bezig met de vraag: hoe draag ik het evangelie over? In zijn gemeente in Den Haag-Scheveningen maakte hij voor de gemeentekringen materiaal bij de New City Catechism van Tim Keller, om het wegvallen van de middagdienst te compenseren. Daarvóór ontwikkelde hij als predikant in het Groningse Winsum met anderen een nieuwe catechesemethode. Maar het begon allemaal op Curaçao, waar hij vijftien jaar als missionair predikant werkte.
 • (beeld Freedom Studio/Shutterstock) Met Lucas in de leer bij Jezus - Na zijn opstanding verscheen Jezus veertig dagen lang aan de apostelen, zo vertelt Lucas aan het begin van zijn tweede boek aan Theofilus (Handelingen 1:3). Hij sprak met hen over het koninkrijk van God. Zo verbindt Lucas het onderwijs van de kerk met het onderricht van Jezus. In deze bijdrage gebruik ik de beide boeken van Lucas om enkele Bijbelse grondlijnen aan te geven met betrekking tot het thema leren in de kerk.

 

Algemeen

 • Bij mensen die worstelen met hun seksuele identiteit leidt de eenzijdige benadering in de samenleving vaak tot grote eenzaamheid. (beeld nito100/iStock) ‘Goedemorgen mensen!’ - Hebt u zich geërgerd aan het gedoe rond genderneutraal aanspreken? Eind juli was het in het nieuws: de NS spreekt reizigers niet meer aan met ‘Dames en heren’, maar met ‘Beste reizigers’. Daarmee wil de NS zich profileren als maatschappelijk verantwoorde onderneming, die begrip heeft voor mensen die anders zijn. Hoe moet je daar als christen op reageren?

 

Rubrieken

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA Redactioneel: Klaverjassen - Wie schrijft er nu een column in OnderWeg over een kaartspel? Ik. Omdat ik hieraan dacht bij de recente klucht rond de documentaire over Jesse Klaver van GroenLinks.
 • Wim van der Schee. Column: Relevant - Toen het mode was buiten de kerk zijn we er in de kerk ook maar wat druk mee geweest: relevantie. We stelden ons eindeloos de reclamemakersvraag: op welke vraag is het goede nieuws over Jezus eigenlijk het antwoord?
 • Joost Smit. Column: Vinken of vonken - Terwijl de zomer nog zindert, komt de kerkelijke karavaan weer in beweging. Apart eigenlijk, die seizoensarbeid in de kerk.

 • Jongeren van verschillende kerken, waaronder de NGK Voorthuizen-Barneveld, gingen met Stichting Hulpverlening Internationaal Barneveld (SHIB) naar Zuid-Afrika. (beeld Jorieke Klein Leetink) Zomer 2017: buitenlandreizen horen erbij - Wat hadden Amersfoort-Noord (NGK), Oegstgeest (NGK), Voorthuizen-Barneveld (NGK) en veel andere gemeenten deze zomer gemeen? Jongeren uit deze gemeenten reisden in groepsverband af naar het buitenland om mensen te helpen.
 • Jonge gemeenteleden gaan samenwonen en wat dan? Meer ruimte voor geregistreerd partnerschap - Samenwonen op proef is heel iets anders dan een geregistreerd partnerschap. De kerkenraad van de GKv Ede-Noord signaleerde recent dat het burgerlijk huwelijk en het geregistreerd partnerschap steeds meer op elkaar gaan lijken.
 • Onder tieners is veel animo om mee te spelen in een tienerband. In de rij voor de tienerband - Een kerkdienst begeleiden is een serieuze zaak, maar hier en daar staan tieners in de rij om mee te spelen in een tienerband. Kerken maken daar ruimte voor, zoals de Koningskerk van Zwolle-Zuid (GKv).

 • 031722 Stimulans foto 3 Stimulans: Preken, recht doen, vergeetachtigheid - De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor onder meer preken, recht doen en vergeetachtigheid.

 • (beeld GRAZVYDAS/iStock) Ben jij een slaaf? - Historici schatten dat in de tijd van Paulus bijna de helft van de bevolking bestond uit slaven. Het is dus logisch dat je een heel aantal keren het woord ‘slaaf’ tegenkomt in het Nieuwe Testament. Toch is de manier waarop Paulus de realiteit van de slavernij in verband brengt met Christus nog steeds actueel, want slavernij is dichterbij dan je denkt.

 • Antheun Janse (op de fiets met zijn vrouw Marieke): ‘Die fiets is een geschenk uit de hemel. Het geeft me zo veel nieuwe energie, het vult dagen die anders moeilijk door te komen zijn.’ (beeld Jaco Klamer) ‘Ondanks alles ben ik blij met mijn leven’ - Met zijn racefiets bedwong hij de Alpe d’Huez en de Mont Ventoux. Hij was een gerespecteerd historicus die volgens sommige collega’s klaar was om hoogleraar te worden. Toen kwam er uit het niets een zwaar herseninfarct, dat het einde van zijn hobby en carrière betekende. Antheun Janse (55) is tegenwoordig blij dat hij er weer met een aangepaste tandem op uit kan: ‘Mijn leven was de afgelopen jaren vaak een strijd tussen verveling en vermoeidheid. Maar die fiets is een geschenk uit de hemel.’

 • Iemand als Robin vindt haar schoolvriendinnen leuk om mee om te gaan en toch is er niet die herkenning waardoor ze alles met hen kan bespreken. (beeld Prixel Creative/Lightstock) De kerk als familie - Robin (17) doet mee met vrijwel alle activiteiten in de gemeente. Ze is altijd op de clubavond, komt trouw bij de tienerpreken en is vrijwilliger bij de Kliederkerk, een op jonge kinderen gerichte familieviering van verschillende kerken samen. Robin is voor samen. Samen met vrienden, samen vieren en samen praten over de dingen die er voor haar toe doen.