Nieuwste nummer

OnderWeg | Jaargang 5 | Nr. 14

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Thema

 • Dick Mostert: ‘Probeer eens elke week een middag vrij te nemen. Ga naar een boom staren of zoiets. Ga oefenen, want het gaat niet vanzelf.’ (beeld Dick Vos) Dick Mostert over rust ervaren - Dick Mostert (62) is leider van Spectrum, een centrum voor therapie en pastoraat. Vijf weken geleden lag hij nog op het strand op Malta. ‘Mijn vrouw had het uitgezocht.’ Maar aan vakantie tóe zijn? Dat vindt hij onzin. ‘Er zijn mensen die zich het hele jaar uit de naad werken. Dan gaan ze een week naar een klooster om stilte te ervaren. Haal dat klooster naar je gewone leven! Ik geloof dat ik dat wel aardig kan, ja.’
 • Wordt geluk bepaald door gebeurtenissen die in ons geheugen staan gegrift? (beeld portishead1/iStock) Ultiem genieten - Nederlanders behoren tot de gelukkigste mensen van de wereld. We leven namelijk ruim boven het bestaansminimum. De meesten van ons hoeven zich geen zorgen te maken om eten, drinken, kleding en wonen. Toch knaagt er kennelijk wel iets. We zijn, als gelukkigste mensen van de wereld, toch naarstig op zoek naar geluk, misschien wel naar
 • Jaap en Gea verkochten hun huis en kochten een boerderij waarin appartementen komen voor mensen die baat hebben bij gezamenlijk wonen. Leven met minder - Hoe ziet je leven eruit als je het ineens met minder wilt of moet doen? Jaap en Gea, Arend, Gijsbert en Karin vertellen over hun leven met minder inkomen, materie of mogelijkheden.

 

 

 

Algemeen

 • De deelnemers aan de conferentie presenteren in groepjes hun actieplannen en samen met hun gastgezinnen bidden ze daarvoor. Vreemdelingen en bijwoners - ‘Wat de ziel in het lichaam is, zijn de christenen in de wereld’, staat in een brief die bijna zo oud is als het Nieuwe Testament. Het citaat vormde inspiratie voor zo’n dertig kerkleiders van over heel de wereld. Samen dachten ze na over de vraag: wat kan ‘mijn’ kerk bijdragen aan vrede en welzijn in de samenleving?

 

 

Rubrieken

 • (beeld Jan Willem de Bruin) Column: Verschil maken - Een driedaagse conferentie vol theologie en theorie in drie minuten samengevat met een omgekiepte beker M&M’s. Ik houd van eenvoud en duidelijkheid.
 • 041612 Redactioneel foto Redactioneel: En route - elfreflectie komt dichterbij als het om de kerk gaat. Waarom ben ik GKv-lid?
 • Els van Dijk. (beeld Hans van der Klok) Column: Tineke - Je hebt het vast wel meegekregen: het overlijden van de 17-jarige Noa, die jarenlang leed aan anorexia en een posttraumatische stressstoornis als gevolg van aanranding en verkrachting. Noa doet Els van Dijk aan Tineke denken.

 • Bij mensen thuis gebeurt al veel, bijvoorbeeld door het kopen van 			tweedehands spullen. (beeld gabe9000c/iStock) Kampen-Zuid werkt aan duurzaamheid - De Bazuinkerk (GKv) in Kampen kent een GroeneKerkgroep. De kerk zelf is bezig met het thema duurzaamheid en zette daarin al heel wat stappen. De GroeneKerkgroep was benieuwd of dit onderwerp ook bij de mensen thuis leeft.
 • Hoe deel ik het evangelie? Doordat ik veel bespreek met mijn vriendin tijdens het hardlopen. (beeld Lya_Cattel/iStock) Tips voor het delen van het evangelie - In de NGK Sliedrecht was er op 16 juni een ontmoetingsdienst waarin het ging om de vraag: hoe deel je het evangelie?

 • 051418 Stimulans foto 1 Stimulans: Geloof delen en het lijden - De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor onder meer je geloof delen, je hart laten raken en het lijden.

 • 051420 Eyeopener foto #DOESVRIENDELIJK - Bij de kassa van de supermarkt moet ik altijd even denken aan de #DOESLIEF-campagne van SIRE, die Nederlanders oproept om supermarktmedewerkers vriendelijk te groeten. Het lijkt wel een letterlijke toepassing van de oproep van Paulus in zijn brief aan de Filippenzen.

 • Jurjen en zijn vrouw Stefanie: "We hebben allebei geworsteld met de vraag of God er wel is en of Hij ten diepste wel een goede God is.' (still vanuit filmproductie Sjaak de Lijster) ‘Ik ontwikkel weer wat perspectief op de rest van mijn leven’ - Hij revalideerde afgelopen acht weken in Jeruzalem en kwam vandaag weer terug bij zijn gezin. Die acht weken moesten een patstelling in zijn herstel doorbreken, hoopte Jurjen van Houwelingen (36). Jeruzalem gaf hem weer perspectief. ‘Het revalidatieproces is nog lang niet klaar, ontdekte ik hier. Ik kan me eindeloos blijven ontwikkelen, daarin heb ik veel meer hoop gekregen.’

 • Betekenis ontstaat op het moment dat een mens met verlangen, een handeling en een gevende God samenkomen. (beeld noipornpan/iStock) Via de zintuigen naar het hart - ‘Ik hou toch ook van Jezus, waarom mag ik dan geen avondmaal vieren?’ Woest was mijn zoon toen hij niet mee mocht aan tafel. Zijn verontwaardiging heeft mij aan het denken gezet. En ik ben niet de enige. Waarom ontzeggen we kinderen eigenlijk deze gelegenheid om heiligheid, liefde en vergeving te ervaren?