Het kloppende hart van de kerk

OnderWeg nr. 11 | jaargang 6 | 23 mei 2020

Bent u abonnee? Log in en blader door het nummer, download het als pdf of lees alle afzonderlijke artikelen online.

Nog geen abonnee? Meld je aan voor een gratis proefabonnement en download het nieuwste nummer gratis!

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Thema

 • Theodoor Meedendorp, voorganger Hoop voor Noord in Amsterdam. (beeld Jurjen ten Brinke) Theodoor Meedendorp: ‘Deze tijd maakt mij nederig’ - ‘Ik zou het waardevol vinden als deze crisis leidt tot enige relativering van het ‘grote kerk zijn’ en tot herontdekking van de kleine groep.’ Theodoor Meedendorp is voorganger van Hoop voor Noord, een interculturele gemeente in Amsterdam. Wat doet corona met zijn kerk?
 • (beeld Chris Montgomery/Unsplash) Kerk-zijn: vier kerkmodellen uitgelicht - Het hart van de kerk, dat is de samenkomst. Maar er zijn meer manieren om kerk te zijn, ontdekken we in deze tijd. Hoe vergaat het de ‘sacramentele kerk’, de ‘woordkerk’, de ‘aanbiddingskerk’ en de ‘discipelschapskerk’?
 • (beeld Claudine Chaussé/Lightstock) Van offer tot missie - In deze tijd moeten we veel zaken op een andere manier organiseren. Ook de kerk krijgt opnieuw vorm. Het bracht Karel Smouter ertoe om in de Bijbel het spoor te volgen van de godsdienstige mens. Hoe gaven mensen door de Bijbel heen vorm aan de eredienst van de Allerhoogste?

 

 

Algemeen

 • 061130 opinie foto2 Onze nood aan lichamelijkheid - Een mens is niet gemaakt voor social distancing en de ‘anderhalvemetersamenleving’, stelt psychotherapeut Nadine Boers-de Graaf. Het moet nu, maar ze ziet dat mensen eronder lijden.

 

 

Rubrieken

 • 041519 Column 1 foto Column: Bidden in The Crown - Hoeveel voeling heeft onze seculiere wereld nog met het geloof van mensen uit het verleden? De vraag drong zich aan me op naar aanleiding van het derde seizoen van The Crown.
 • 041927 Column 2 foto Column: De blanke man - Hoe komt het toch dat christenen zich wereldwijd aangetrokken voelen tot het populisme? Deze vraag intrigeert mij al langere tijd. In de afgelopen weken kwam ik tot een schokkende ontdekking.
 • 060303_Introductie EstherdeHek-4 Redactioneel: Poster - De gretigheid waarmee op 6 mei na Ruttes persconferentie predikanten en kerkgangers vroegen: ‘wat betekent dit voor de kerken?’ zegt iets over ons hartsverlangen, maar typeert ook een overfocus op de kerk als onze exclusieve, onmisbare plek.

 • (beeld Alexandra Dech on Unsplash) Jongeren, middagdiensten en kringen in coronatijd - Onze rubriek Praktijklokaal is grotendeels gewijd aan hoe we in deze periode dat Nederland vanwege het coronavirus op slot zit toch kerk kunnen zijn. In deze aflevering aandacht voor jongeren, middagdiensten en kringen.


 • (beeld Atjanan Charoensiri/Shutterstock) Meer doen dan Jezus - Almatine Leene is kritisch op de bekende ‘What Would Jesus Do’-armbandjes, ook al belooft Jezus zijn discipelen vlak voor zijn hemelvaart dat we meer zullen doen dan Hij. ‘We kunnen onszelf beter afvragen wat Jezus door ons wil doen.’

 • 061126 ontmoeting foto4 - uitgelicht ‘Deze tijd is een woestijn met intense oases’ - In de Ontmoetingskerk in Vathorst zijn zeven Bijbelkringen voor mensen met een beperking. De gemeente is nauw verbonden met ouderen en kwetsbaren. Predikant Joost Smit: ‘Hier waren mensen doodziek, mensen stierven. Dan stop je wel met makkelijke praatjes. Dan wordt het: Heer, help!’

 • (beeld g-stockstudio/Shutterstock) De kern van het kerk-zijn - We moeten in de kerk tenminste twee vragen beantwoorden: wat is essentieel voor kerk-zijn en hoe geven we dat nu vorm?