Jeugdwerk in coronatijd

OnderWeg nr. 17 | jaargang 6 | 26 september 2020

Bent u abonnee? Log in en blader door het nummer, download het als pdf of lees alle afzonderlijke artikelen online.

Nog geen abonnee? Meld je aan voor een gratis proefabonnement en download het nieuwste nummer gratis!

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Thema

 • (beeld Amie/Lightstock) Het hart van het jeugdwerk klopt in het gezin, niet in de kerk - ‘Misschien was het wel goed dat er in coronatijd meer verantwoordelijkheid in het gezin kwam te liggen,’ verzucht een jeugdleider. Predikant Louren Blijdorp zoekt uit hoe zit het met de verwevenheid van gezin en kerk in de geloofsopvoeding. Hij put daarvoor uit recent onderzoek, maar boort ook interessante oude bronnen aan.
 • 061718 THEMA Reportage foto 1 uitgelicht (2) Jongeren & corona - Wat is de impact van deze lastige tijd op het leven van jongeren? Hoe hebben zij de lockdown ervaren? En hoe kijken ze naar hun eigen toekomst en die van de kerk? Vier jongeren uit verschillende kerken vertellen erover.
 • Klaas Koelewijn en Janneke Burger-Niemeijer. (beeld Gert Jan Kole) Kerk2030: oude waarheden opnieuw aanbieden - Kerk2030 is geen hip kerkvernieuwingstraject, zeggen Klaas Koelewijn en Janneke Burger-Niemeijer. Zij zijn kernteamleden van Kerk2030. Kerk2030 is een vernieuwingsbeweging ‘die inhoudelijk niet veel nieuws zegt, maar wel manieren aanreikt om te gaan doen wat in deze tijd vernieuwend is: als kerken weer terug naar de basis van geloven.’

 

 

Algemeen

 • (beeld BogdanHoda/iStock) Pleidooi voor het lezen van Ezechiël - ‘Vanuit ons cultuurpositivisme en vanuit ons eigen hart zijn vragen over Jezus’ kruisdood te begrijpen. Maar deze vragen onthullen vooral hoever sommige christenen bij het Bijbelse getuigenis vandaan zijn geraakt.’ Matthijs Haak laat zien dat het boek Ezechiël ons in deze tijd alles te zeggen heeft.

 

 

Rubrieken

 • 060303_Introductie EstherdeHek-4 Redactioneel: Slaapzakken - Ik geloof dat de toekomst van de kerk, meer dan met een nieuwe belijdenis, gediend is met slaapzakkenacties: collectieve daadkracht.
 • Maarten Verkerk. Column: Geluk in tijden van corona - Twee maanden na de lockdown ging ik in een Veritas-forum in gesprek met Dirk de Wachter, een bekende psychiater, over geluk in onze samenleving. De gespreksleider begon met een persoonlijke vraag: streef jij naar geluk in je eigen leven?
 • 051917 Column 1 foto 2 Column: Eenzame priemgetallen? - Je kunt nog zo empathisch zijn, er komt een moment dat je daarin tekortschiet en de ander zich niet gekend voelt in zijn verdriet of blijdschap.

 • De leden van De Koningshof (GKv Apeldoorn-Centrum) trokken naar buiten en hield onder leiding van ds. Lieuwe de Jong een openluchtkerkdienst op een grasveld bij de woning van een van de gemeenteleden in Klarenbeek. Voor het eerst sinds lange tijd kon de gemeente ook weer fysiek het avondmaal vieren. Vieren in coronatijd - Door de beperkingen die de coronamaatregelen meebrengen voor de capaciteit van de bestaande kerkgebouwen, zoeken gemeenten naar creatieve oplossingen.
 • Stadshartkerk Bibliodrama in de Stadshartkerk - De Stadshartkerk in Amstelveen (GKv) heeft tijdens de coronacrisis diensten belegd via Zoom, maar binnenkort kunnen mensen de diensten weer live bezoeken. In de Zoomtijd sprong er een dienst tussenuit: op 27 juli was er geen kerkdienst, maar bibliodrama.
 • (beeld Cottonbro/Pexels) Aan het werk in de kerk - Als je gaat optellen wat er allemaal binnen een plaatselijke kerk gebeurt, ben je niet zomaar klaar. Maar wat doen al die mensen precies?


 • (beeld MariuszBlach/iStock) Gered, maar niet gearriveerd - Als je uit de kolkende zee bent gered, kun je nog niet rustig op het scheepsdek gaan liggen luieren. Voor je het weet, word je er weer af gespoeld. Paulus kon het weten en waarschuwt de Korintiërs voor deze valkuil. Ook onze aandacht is subtiel aan het verschuiven van strijd naar overwinning, signaleert Bas Luiten.

 • (beeld Hans van Sloten) Arie Kok: nieuwsgierige taster naar zingeving - ‘Als kind liep ik altijd al met boeken onder mijn arm. Ik ging zo’n twee, drie keer per week naar de bibliotheek. Het zoeken, het nieuwsgierige zat er altijd al in.’ Leendert de Jong ging in gesprek met Arie Kok, de schrijver van onze nieuwe literatuurrubriek, over twijfel, zingeving en geloof.

 • (beeld PeopleImages/iStock) Hoest? - Het is belangrijk om in contact te blijven met je jongeren. Maar hoe doe je dat in deze tijd?