De ‘Bijbel’ van Jezus

OnderWeg nr. 20 | jaargang 6 | 28 november 2020

Bent u abonnee? Log in en blader door het nummer, download het als pdf of lees alle afzonderlijke artikelen online.

Nog geen abonnee? Meld je aan voor een gratis proefabonnement en download het nieuwste nummer gratis!

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Thema

 • 062010 THEMA Beschouwing beeld1(1) Rafaël, de geneeskundige reisgenoot - Over de apocriefe boeken zegt de Nederlandse Geloofsbelijdenis in artikel 6: de kerk mag deze boeken wel lezen en ervan leren. Een mooi voorbeeld om te lezen en van te leren biedt het boek Tobit, waarin de aartsengel Rafaël optreedt. Rob van Houwelingen volgt het verhaal.
 • (beeld Jeremy Ligtenberg) ‘Door de apocriefe boeken ga je de Bijbel met andere ogen lezen’ - Onbekend maakt onbemind. Dat geldt ook voor de zogenoemde apocriefe boeken die niet hoog op de leeslijstjes van bijbelgetrouwe christenen staan. Terwijl ook die boeken volgens bijbelwetenschapper Arco den Heijer reflecteren op wie God is. 'Er zit in die boeken veel wijsheid, wij kunnen er onze winst mee doen.’
 • (beeld Priscilla Du Preez/Unsplash) De apocriefen: niet gezaghebbend, wel leerzaam - Apocriefe boeken: wat hebben we eraan en wat doen we ermee? Bijbelwetenschapper Sam Janse gaat op deze vraag in.

 

 

Algemeen

 • (beeld Sahil Ghosh/iStock) Wat als de meeste mensen deugen? - In zijn boek De meeste mensen deugen voert Rutger Bregman een vurig pleidooi voor het verwachten van het positieve in onze medemens. Maar durven we dat wel?

 

 

Rubrieken

 • 041527 Column 2 foto Column: Het geheim van charitas - Het begrip is in de afgelopen jaren vervuild geraakt. Charitas of barmhartigheid staat gelijk aan het uitgemergelde kind met de vlieg op het oog, dat jaar in jaar uit aan het hulpinfuus hangt. Maar het oorspronkelijke begrip omvat veel meer.
 • 062017 kopfoto Roel Kuiper Column: Weggeefkastjes - Weggeefkastjes zijn ergens een metafoor voor onszelf, onze ziel. Aan de inhoud is af te lezen wat er in ons omgaat en wat we te bieden hebben.

 • 062018 praktijklokaal foto4 In gesprek over Kerst - In Waardhuizen zien ze het al aankomen: ook met Kerst gaat het dit jaar allemaal anders. Gezamenlijke activiteiten zijn er niet, maar misschien kun je toch met de buren in gesprek komen.
 • 062018 praktijklokaal beeld2 Eeuwigheidszondag in coronatijd - Eeuwigheidszondag heeft in de meeste gemeenten inmiddels een vertrouwde plek gekregen: vlak voor de adventsperiode, dit jaar op 22 november, herdenken we de overledenen. Vaak worden dan familieleden uitgenodigd voor de dienst waarin de naam van hun dierbare genoemd wordt. Maar hoe doen kerken dat in tijden van corona?
 • (beeld Patrick Fore/Unsplash) Gebedsdienst rond corona in Katwijk - De kerken van Katwijk hebben op 11 november een gezamenlijke gebedsdienst gehouden in verband met de coronacrisis om ’als uit één mond’ deze nood aan de Heer voor te leggen.
 • Halloween Halloween en Sint-Maarten - Sint-Maarten krijgt steeds meer concurrentie van Halloween, overgewaaid van de andere kant van de oceaan. Het Kruispunt (NGK Zeewolde) speelde daarop in.


 • beeld SIphotography/Istock) Gaan we schelden? - Het zal je maar overkomen. Nietsvermoedend lees je samen aan tafel een stukje uit de brief van Paulus aan zijn medewerker Titus. Aangekomen bij vers 12 van het eerste hoofdstuk is ieders volle aandacht gegarandeerd: ‘”Kretenzers zijn onverbeterlijke leugenaars, gemene beesten, vadsige vreters.” Dát is pas een waar woord!’ Zo Paulus, gaan we schelden?

 • Aad Kamsteeg. (beeld Lieuwe de Jong, ZOA) Aad Kamsteeg: ‘Dat ik nog geloof, is genade’ - Twee nachten bleef Aad Kamsteeg op om de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen te volgen. ‘Toen Pennsylvania werd uitgeroepen, kwam er een einde aan de nachtmerrie. En Trump gaat golfen. Ongelofelijk.’ De buitenlandse politiek houdt Kamsteeg nog altijd bezig. Dat hij zelf nog gelooft, ziet hij als genade.

 • 062032 literatuurrubriek beeld3 De werkelijkheid is niet zo eenvoudig - De val van Thomas G. van Nelleke Noordervliet las ik in het weekend waarin Joe Biden uitgeroepen werd tot winnaar van Amerikaanse verkiezingen. Opgelucht dronken we een borrel op de goede afloop. Toch zeurde er een stemmetje op de achtergrond: Trump is dan wel verslagen, maar het Trumpisme nog niet. Het gevoel van mensen dat ze niet gehoord worden, de polarisatie, dat is er nog altijd.

 • (beeld Gutzemberg/iStock) Een boek over vertrouwen - Het zijn maar een paar zinnetjes in het evangelie van Johannes: ‘In Jeruzalem werd het feest van de Tempelwijding gevierd; het was winter. Jezus liep in de tempel, in de zuilengang van Salomo.’ Het is een verwijzing naar de boeken van de Makkabeeën. Een geschiedenisverhaal over hoe Godsgetrouwe Joden in opstand kwamen om hun onafhankelijkheid te heroveren.