Nieuwste nummer

OnderWeg | Jaargang 4 | Nr. 6

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Thema

 

 

 

Algemeen

 • Marnix Niemeijer en zijn dochter Rieke bij de presentatie van Opname van opzij. (beeld Ruben Timman/no-words) Marnix Niemeijer dicht over zijn dochter - Een paar maanden geleden werd in het UMC Utrecht de bijzondere gedichtenbundel Opname van opzij gepresenteerd. Marnix Niemeijer beschrijft daarin hoe hij als vader de psychose van zijn dochter Rieke beleefde. Roel Venderbos was bij de presentatie en sprak met de vader en dichter.

 

 

Rubrieken

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA Redactioneel: 2040 - We schrijven het jaar 2040. De transitie waar we nu nog in zitten, is al een flinke poos achter de rug. Het leven in de fusiekerk NGKv is al een aantal jaar stabiel. De eerste gewoontes en tradities hebben zich gevormd.
 • (beeld Jan Willem de Bruin) Column: Lijstduwer - Op wie gaat u stemmen, straks op 21 maart? Columnist Eline de Boo staat op de lijst; van een beoogde verkiesbare plek kletste ze zich omlaag naar nummer 9.
 • Esther Spiering-de Hek. Column: Plekjes in de hemel - Tegen oneigenlijk hokjesdenken probeert Esther de Hek zich dagelijks te verzetten. Toch realiseert ze zich dat je je als christen ook in dit louterende vormingsproces kunt vergalopperen.

 • ‘Als rijke Nederlander voel ik mij vaak veroordeeld terwijl ik Bijbellees.’ (beeld stevepb/Pixabay) Geld als thema voor de prediking - Geïnspireerd door een workshop van de stichting Gabriël en de stichting Encour op de New Wine Zomerconferentie, hield ds. Paul van der Velde in de GKv Leidsche Rijn een korte serie preken over omgaan met geld.
 • 040604 Praktijklokaal foto 2 Cursus voorlezen in GKv Langerak - De GKv en de NGK in Langerak verzorgen voor de Schriftlezers in de kerkdiensten twee cursusavonden.
 • Judith Oordt. NGK Ermelo: wonen in de Psalmen - Van ouds is de ‘verjaardagspsalm’ een bekend fenomeen: als je bijvoorbeeld 24 wordt, lees je Psalm 24. De NGK Ermelo kent sinds kort een variant.

 • 040618 Stimulans foto 3 Stimulans: Pasen, monsters en kringen - De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor onder meer Pasen, monsters en kringen.

 • Matteüs 27:11-26. Daar sta je dan… - Durf je met me mee te gaan naar dat plein voor het pretorium? En je af te vragen: wat is míjn reactie op Pilatus’ vragen?

 • Ytje Veefkind: 'In de onderzoekscommissie over de vrouw in het ambt was ik de enige die geen universitaire opleiding had gedaan. Mooi, dacht ik, dan vertegenwoordig ik het “gewone kerkvolk”.' ‘Het rare is dat het me lukt om alleen te zijn’ - Drie jaar geleden verloor Ytje Veefkind haar man, predikant en dichter Koos Veefkind, aan de gevolgen van een hersenbloeding. ‘Ik was 18 toen ik hem leerde kennen en 72 toen ik afscheid van hem moest nemen. Ik dacht altijd dat ik niet verder zou kunnen als hij er niet meer zou zijn. Maar het rare is dat nu het zover is, het me lukt om alleen te zijn. God heeft me er echt doorheen gesleept.’

 • Laten we jongeren helpen hun emoties te herkennen en hen leren om te gaan met de verschillende emoties. (beeld Prochkailo/iStock) Binnenstebuiten - In de animatiefilm Inside Out krijgen we een inkijkje in het hoofd van een jong meisje. Een prachtige film om met jongeren te bekijken, om samen te bespreken hoe we God kunnen eren met onze emoties.