Nieuwste nummer

OnderWeg | Jaargang 4 | Nr. 10

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Thema

 • Golgota is ook vandaag de dag essentieel voor het helen van breuken en het herstellen van verhoudingen (op de foto de rots boven de Graftuin die veel protestantse pelgrims beschouwen als de heuvel Golgota). (beeld Opachevsky Irina/Shutterstock) Verzoening: muren verdwijnen, licht breekt door - Onder christenen is verzoening een bekend begrip. Nadeel is dat de precieze inhoud ervan wat wegzakt. Terwijl juist verzoening een plek verdient in ons alledaagse leven. Bovendien is het van betekenis voor het samenleven van mensen, ook het samenleven van Joden en Palestijnen.
 • Marleen Anthonissen (op de foto met haar twee kinderen in Jeruzalem): 'Met mijn werk vertegenwoordig ik de PKN en geef ik de visie van de PKN op Israël en Palestina vorm. Daarin staan het gesprek en de onopgeefbare verbondenheid met Israël centraal.' ‘Er kan zo veel onder Gods zegen!’ - Verbinding leggen tussen Nederlandse christenen en hun broers en zussen in Israël: dat is de opdracht die Marleen Anthonissen-van der Louw van de Protestantse Kerk in Nederland kreeg. Ze is uitgezonden door Kerk in Actie en werkt in de Redeemer Church in Jeruzalem. Hoe is het om te leven en te werken in Jeruzalem? En hoe kijkt zij aan tegen de verzoening tussen Joden en Palestijnen?
 • De studenten ontmoeten elkaar, over kerkmuren en hun eigen leefwereld heen. (beeld FCSI) Verzoening moet je doen - Werken aan verzoening tussen Joden en Palestijnen lijkt onmogelijk. Steeds opnieuw gebeuren er dingen die verwijdering, haat en verdriet teweegbrengen. Toch zijn er mensen die aan verandering en verzoening blijven werken. Vaak begint het met de bereidheid om zélf te veranderen. Vijf voorbeelden van verzoeningsprojecten.
 • Jan van Benthem: 'In mijn optiek is de muur, het scheidingshek, het grootste obstakel voor verzoening.' (beeld Rufus de Vries) Jan van Benthem over vrede voor Jeruzalem - Vrede voor Jeruzalem. Het is een prachtige wens, zeker in de maand waarin het zeventigjarige bestaan van de staat Israël gevierd wordt. Maar hoe reëel is het? Buitenlanddeskundige en Nederlands Dagblad-redacteur Jan van Benthem: 'Ik denk dat de eerste stap gezet moet worden door een Israëlische leider.'

 

 

Algemeen

 • (beeld Anna_Isaeva/iStock) Depressie mag er zijn, ook in de kerk - In januari was de landelijke campagne ‘Hey! Het is oké’. De overheid wil dat depressie bespreekbaar wordt. Een goed idee, want het is niet iets waar je makkelijk over praat, zeker niet in een maatschappij waar alles leuk moet zijn en succes belangrijk is. Hoe is dat in de kerk? En wat zegt de Bijbel?

 

 

Rubrieken

 • (beeld Jan Willem de Bruin) Column: Projectie - ‘Zijn jullie ook be-amers? Stralen jullie ook de kleine letters van God in de Bijbel uit? Maken jullie God ook groot? Stralen jullie ook uit wat God wil?’
 • Wim van der Schee. Column: Leven in een piramidespel - Het oude ritueel van danken voor het slapengaan wordt seculier herontdekt. En dan ook nog als een daad van verzet, schrijft Wim van der Schee.
 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA Redactioneel: ‘En zij trokken op…’ - Het Joodse volk ligt Leendert de Jong na aan het hart. En dat is vreemd voor iemand die opgroeide in de GKv, schrijft hij in een column.

 • Pal naast een groot sekstheater staat de kleine kapel van Oudezijds 100 (rechts). (beeld Elena Rostunova/Shutterstock) GKv Bunschoten ziet Jezus in Amsterdam - Elk jaar kiest de diaconie van de Petrakerk in Bunschoten een spaardoel. In 2018 is dat de vereniging Tot Heil des Volks in Amsterdam. In het kader van dit spaardoel zijn de diakenen met een aantal gemeenteleden afgereisd naar Amsterdam.
 • 041004 Praktijklokaal foto 2a Kleuren in de kerk - Ook in de kleine gereformeerde kerken dringen inmiddels allerlei liturgische kleuren het kerkgebouw binnen.
 • Beeld uit de promotiefilm van de NGK en NGP over predikant worden, met ds. Jelle Knol van de NGK Krommenie. Je roeping vinden - Voldoende studenten theologie: dat thema kwam naar voren op de zogenoemde Roepingenzondag van de NGK, volgens de traditie de derde zondag na Pasen.

 • 041022 Stimulans foto 2 Stimulans: Jesaja, duurzaamheid en voltooid leven - De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor onder meer Jesaja, duurzaamheid en voltooid leven.

 • (beeld Split Second Stock/iStock) Als de toekomst je lief is… - Op het moment dat de financieel directeur vanwege malversaties door de mand valt, regelt hij nog gauw voor zichzelf een pensioenvoorziening op kosten van de baas. Zo fout als wat, zou je zeggen. Hoe kan Jezus zo’n situatie dan aan ons voorhouden als voorbeeld om na te volgen?

 • Hans Krabbendam: ‘Er ligt veel charme en wijsheid verborgen in het archief, het is een weerslag van de enorme dynamiek die in de katholieke gemeenschap tot uiting is gekomen.’ (beeld Anton Dommerholt/RD) Gereformeerd schatbewaarder van katholiek Nederland - Geheel in de groene stijl van de familie Krabbendam arriveer ik op mijn OV-fiets bij de bibliotheek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar werkt sinds ruim een jaar Hans Krabbendam als directeur van het Katholiek Documentatiecentrum (KDC).

 • Hoe reageren we als een 9-jarige zegt: ‘Maar in de kerk is er niks voor mij’? (beeld pixagod/Pixabay) Ontdekkingsreizigers in de kerk - ‘Pap, ik ga niet mee naar de kerk!’ Een beetje beduusd kijk ik mijn zoon van 9 aan. ‘Natuurlijk ga je wel mee’, antwoord ik. ‘Maar in de kerk is er niks voor mij’, zegt hij. Voor mij als kind was het nog gewoon om met mijn ouders mee naar de kerk te gaan; vandaag de dag is dat heel anders. En hoe reageer je dan?