Nieuwste nummer

OnderWeg | Jaargang 5 | Nr. 10

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Thema

 • 051012 THEMA Reportage foto Aalbers b Leve de grijsheid (3) - Vier 85+'ers delen hun wijsheid over ouder worden. Hannie Aalbers is 90 jaar. Ze vierde afgelopen najaar haar verjaardag.
 • Marijke Harmanny: ‘Maar van de oudere generatie vind ik ook: hun bescheidenheid is hun schoonheid.’ ‘Ook ouderen zitten nog volop in de groei’ - Zolang je leeft, heb je een taak. Elk leven doet ertoe, iedereen is waardevol. Vanuit deze overtuiging bezoekt theologe en pastoraal werker Marijke Harmanny zieken en ouderen in ziekenhuizen, verpleeghuizen en seniorenwoningen. Ze houdt van ouderen, want ze houdt van ‘de diepte van het leven’.
 • Veel ouderen ervaren het leven als een voortdurend loslaten. (beeld jacoblund/iStock) Ouder worden: loslaten of anders vasthouden - Worden ouderen nog wel gezien en gehoord? Er is volop aandacht voor jeugdbeleid, maar waar is de aandacht voor de oudere in de gemeente?
 • Je wordt gemakkelijker opgetild door de schoonheid van een schilderij, 			een muziekstuk of je eigen dorp. (beeld JohnFScott/iStock) Over de geestelijke opgaven van het ouder worden - Aan de ene kant doen we er alles aan om zo oud mogelijk te worden, maar aan de andere kant willen we zo lang mogelijk jong blijven: de ouderdom schrikt ons af. Er is weerstand om het land van de ouderdom te betreden. Wat is er geestelijk voor nodig om dit land wel binnen te gaan?
 • Paul Moerman: ‘Een man die alleen overblijft, is als een schip zonder roer.’ (beeld Maarten Boersema) Leve de grijsheid (4) - Vier 85+’ers delen hun wijsheid over ouder worden. Paul Moerman is 102 jaar en de oudste man van Leiden. Hij woont sinds 1955 aan het Rapenburg in het centrum van Leiden. Hij is lid van de CGK. Hij was jarenlang actief als makelaar en taxateur.
 • Sijke Berghuijs: ‘Ik ben een dankbaar mens en heb volgens mij ook veel reden om dankbaar te zijn. Ik voel me gezegend.’ (beeld Maarten Boersema) Leve de grijsheid (1) - Vier 85+'ers delen hun wijsheid over ouder worden. Sijke Berghuis-Roorda is 87 jaar en woont in Voorschoten. Drie jaar geleden overleed haar man op 91-jarige leeftijd. Ze heeft acht jaar voor haar zieke echtgenoot gezorgd.
 • Cees Guijt: ‘De nieuwe generatie moet de ruimte krijgen om op hun eigen manier hun leven in te richten.’ (beeld Maarten Boersema) Leve de grijsheid (2) - Vier 85+'ers delen hun wijsheid over ouder worden. Cees Guijt is 85 jaar en woont in Katwijk. Hij is jarenlang eigenaar geweest van een doe-het-zelfzaak.

 

 

 

Algemeen

 • Nu wordt het beheer van de aarde bepaald door de gulzigheid van een deel van de mensheid. (beeld hpgruessen/Pixabay) Ruim uitdelen is de weg - Wij mensen van de westerse wereld zijn consumptieziek. Er is slechts één krant van een willekeurige dag voor nodig om dat aan te tonen. We leven op veel te grote voet. Dat gaat ten koste van de aarde en van mensen elders op de wereld. Hebben wij soms recht op hun deel?

 

 

Rubrieken

 • Els van Dijk. (beeld Hans van der Klok) Column: Levenskunst - Onlangs deed ik met een aantal vrijwilligers een digitale detox: negen dagen compleet offline zijn in een online wereld. Dat is een forse uitdaging, kan ik je zeggen.
 • 041612 Redactioneel foto Redactioneel: Alleen - Stel je voor dat in 2019 in Nederland deze slogan gaat rondzingen: de kerk, niet het instituut, is een gewijde plek van mensen die door hun idealen, moed en offers zien wie de ander is; niemand is er alleen.
 • Roel Kuiper. Column: Wij Europeanen - De Europese markt schept een level playing field in Europa. Maar het geloof doet dat ook en al veel langer.

 • 051004 Praktijklokaal foto 3a Het merk van de kerk - De GKv Alkmaar noemt zich voortaan Kapelkerk. Er is een nieuw logo bedacht en er wordt gewerkt aan een speciale website gericht op niet-kerkelijke mensen.
 • hands-1926414_640 Paaswake voor tieners in Schildwolde - José Kruize, kerkelijk werker in de GKv Schildwolde, heeft met de tieners van die kerk een paaswake gehouden.
 • Interieur van Het Morgenlicht, met het orgel. (beeld Michiel van ’t Einde/Reliwiki) De openbare school op bezoek in Hardenberg - Kinderen op een openbare school kunnen godsdienstig vormingsonderwijs krijgen. Dat gebeurt in elk geval in Hardenberg, waar de kinderen een keer per week een half uur tot drie kwartier dit onderwijs krijgen.

 • 051022 Stimulans foto 2 Stimulans: Opstanding, evolutie, homoseksualiteit - De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor onder meer de opstanding, evolutie en homoseksualiteit.

 • (beeld Discha-AS/Shutterstock) Hoe maak je het verschil? - Doet een christen alles beter? Je ontdekt dat anderen net zo kunnen handelen, terwijl ze leven zonder God. Hoe maak je als christen dan toch het verschil?

 • Marco de Best: ‘Door het ongeluk werd ik bepaald bij wie ik ben: geliefd en kostbaar in zijn ogen, ook al was ik niet meer “nuttig”.’ (beeld Hans van Sloten) Predikant Marco de Best over zijn woestijnervaring - Marco de Best (46) gaat niet meer op pad zonder eerst te bidden. Een ernstig auto-ongeluk zette zijn leven op z’n kop, maar maakte ook dat hij zich meer dan ooit door God gezien en geliefd voelt.

 • Veel jongeren hebben niet gelijk weer behoefte aan de volgende piekervaring. Misschien ook omdat hun leven nu al vol zit met andere pieken: eindexamens, proefwerkweken, profielwerkstukken. (beeld monkeybusinessimages/iStock) Ben ik een Maria of een Martha? - Veertig dagen lang heb ik ernaar toegeleefd, eerst nog de Stille Week en dan Pasen. ‘Ja, de Heer is waarlijk opgestaan!’ Daarmee is deze fase van het kerkelijk jaar weer afgerond. Wat ga ik nu doen?