Nieuwste nummer

OnderWeg | Jaargang 5 | Nr. 1

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Thema

 • Gerko Last: 'Ga het gesprek met elkaar aan, want in de kerk heb je niet alleen een financiële band met elkaar, maar ook een pastorale en diaconale.' (beeld Jan de Boer) ‘Puur om geld vragen heeft geen zin’ - Je mag als kerk ruimhartig om geld vragen, maar dan moet je wel weten waaróm je dat doet, vindt Gerko Last. Hij werkt als zelfstandig fondswervings- en communicatieadviseur voor een groot aantal goede doelen en kerken. 'Er zit een zingevingskant aan het vragen om geld.'
 • (beeld I'm friday/Shutterstock) Hoe kom je aan je geld? - Hoe kom je aan je geld? De Westerkerk in Amersfoort, de bureaumanager van Steunpunt KerkenWerk en een missionair predikant in Oostenrijk geven vanuit hun eigen situatie antwoord op die vraag.
 • In het offer van zijn Zoon leerde God ons om alles voor anderen over te hebben. (beeld andreikorzhyts/iStock) Wie geeft er nog om de kerk? - Als kerk-zijn weer blij maakt, komt het geld vanzelf, schrijft Gerrit Riemer, want als je hart ergens van overloopt, is geld bijzaak. Een pleidooi om weer verzot op de kerk te worden.

 

 

 

Algemeen

 • Als je door de ogen van de ander kijkt, krijg je iets kostbaars, namelijk een nieuw perspectief. (beeld Diego Schtutman/Shutterstock) Laat het zwaard van het oordeel thuis - Hoe kom je in de kerk tot een goed gesprek? Er valt veel te leren van de recente Week van de Dialoog. Laat je oordelen thuis en probeer door de ogen van de ander te kijken.

 

 

 

Rubrieken

 • Dick Westerkamp. Column: Bestaan vrouwen (en mannen)? - We gaan dit vaker zien: dat de geschapen werkelijkheid botst met wat mensen ervan maken. Een column van Dick Westerkamp.
 • Esther de Hek. Redactioneel: Glimlach - In een wereld die ook in 2019 (tenzij onze Heer terugkomt) vergeven zal zijn van gebrokenheid, onrecht, lijden en ruzie kan de glimlach zomaar een doeltreffend antwoord zijn.
 • 041519 Column 1 foto Column: Kuddegedrag - Na de strijdlust, het kerkisme, de hang naar geloofsgroei, benevelt nu de donkere terugblik de vrijgemaakte geest. Een column van Koert van Bekkum.

 • Daarbij hoort dat heel de gemeente open omgaat met twijfels, vragen, afkeer en boosheid. (beeld Simeon Jacobson/Unsplash) Geen jeugdwerker, maar samen aan het werk - Er zijn inmiddels tal van voorbeelden van jeugdwerkers die prachtig werk doen. Vaak in een gemeente, soms in het verband van een classis. De GKv Haren slaat een andere weg in.
 • De gemeente krijgt praktische tips over duurzaamheid, met als eerste bijdrage: in vijf stappen naar een energiezuinig huis. (beeld DiyanaDimitrova/iStock) Op weg naar duurzaamheid - In een themadienst in de NGK Assen werd een verbinding gelegd tussen duurzaamheid en het Onzevader.
 • (beeld archief De Levensbron) Aandacht voor de context van de kerk - Op de website van De Levensbron (GKv) in Ureterp is het gemeenteprofiel zomaar door iedereen te downloaden. Het bevat een overzicht van de sterke en zwakke punten van de kerk. Eerlijkheid voorop.

 • 050118 Stimulans foto 2 Stimulans: Dordt, economie en vroege kerk - De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor onder meer Dordt, economische vragen en de vroege kerk.

 • (beeld KatarzynaBlalasiewicz/iStock) Delen maakt rijk - In wat we geven en ontvangen, zien we een glinstering van Gods liefde voor ons. Hij heeft zijn leven gegeven voor ons, zodat wij ons leven met anderen kunnen delen.

 • Jan Huijgen: ‘Ik heb nu het gevoel dat ik dichter bij mijn ziel ben dan ooit, maar daardoor voel ik me ook kwetsbaarder dan ooit.’ (beeld Frans Kanters) Jan Huijgen is onderweg van hoofd naar hart - Boer en filosoof Jan Huijgen (61) begon in 1993 de Eemlandhoeve, een boerderij aan de rand van Bunschoten. Een plek waar duurzaam vlees wordt geproduceerd, maar waar mensen ook terechtkunnen voor inspiratie en ontmoeting. Huijgen zit vol plannen en ideeën. Ergens bovenaan staat het idee van een kapelletje, waar ‘de ziel tot rust en vrede mag komen, bij God’.

 • 050128 Jeugdwerk foto Agenda Breng niet een boodschap, deel je leven - Sommigen vragen zich af of catechisatie geven aan tieners nog wel zin heeft. Is het voor kerken nog de moeite waard om te investeren in catechese? Wat zijn de opbrengsten ervan? Hans Meerveld deed onderzoek naar catechisatie en we kunnen veel leren van zijn bevindingen.