Multiple choice!

Ide Zinkstok | 2014-08-09
  • Jaargang 58
  • nummer 15

Hoe kun je belangrijke keuzes maken en hoe kun je daarin Gods leiding ervaren? Daarover heeft Wim Markus een boekje geschreven, allereerst voor aankomende studenten. Hoewel ik niet tot de doelgroep behoor, heeft het me zeer geboeid en me erbij bepaald hoe ik in het dagelijkse leven meer gericht kan zijn op de wil van God.

Belangrijk is dat je jezelf kent en je kwaliteiten accepteert en waardeert, zodat je geen keuzes maakt die niet bij je passen. In alle activiteiten of verbanden waarin je bezig bent, heb je waarschijnlijk een 'drive'. Of het nu een bijbaantje is, een actiegroep, een sport of een studie. Maar als je echt bij Christus hoort, is Hij als het ware de kompasnaald die alle 'drives' omsluit.

Om meer zicht te geven op die tastbare leiding, begint Markus met een hele concrete bijbelstudie aan de hand van Psalm 25. Vervolgens geeft hij aan dat kiezen geen onoplosbare puzzel is. Aan de ene kant zijn we helemaal van God afhankelijk (Psalm 139), aan de andere kant helemaal zelf verantwoordelijk.

Bovendien hebben we veel keuzevrijheid. Als verpleegkundige in Soedan ben je niet meer kind van God dan als automonteur in Lelystad. En je levenspartner kies je zelf. Als je op de ware blijft wachten, blijf je misschien alleen. Zelfs foute keuzes hoeven je niet van God te vervreemden (zie David of Petrus), al hebben ze wel gevolgen.

Gods leiding kun je niet afdwingen: 'Als ik voor mijn volgende tentamen een onvoldoende haal, dan…' Veel vaker zul je in 'toevallige' gebeurtenissen achteraf Gods leiding ontdekken.

En dan nog vraagt dat geloofsfijngevoeligheid, waarin je overigens wel kunt groeien door bijbellezing en gebed.

De auteur geeft een aantal mooie adviezen: durf zelf te denken en naar gevolgen te kijken, raadpleeg anderen en durf te wachten. Ook wordt aandacht besteed aan het omgaan met tegenslagen.

Het boekje is praktisch, met veel concrete (en best pittige) opdrachten. De boektitel geeft aan dat het kiezen in geloof geen multiple choice is, waarbij maar één antwoord juist is.

 

Markus, W. (2014), Multiple choice?

Over Gods leiding in jouw leven. Jes Zoetermeer. 110p. € 11,90

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief