De dagen tellen

Ide Zinkstok | 2014-08-09
  • Jaargang 58
  • nummer 15

Hospice Dôme in Amersfoort bestaat tien jaar en heeft ter gelegenheid daarvan een boekje uitgegeven met verhalen, gebaseerd op ervaringen van mensen die daar de laatste periode van hun leven hebben doorgebracht. Tot mijn verbazing waren het helemaal geen treurige verhalen. Het boekje is prachtig verzorgd uitgegeven.

De auteur, Coosje Haan, tot voor kort redacteur van Opbouw, vertelt de verhalen op zo'n manier dat je je steeds bewust bent van het naderende einde, en de pijn en vermoeidheid die daarmee gepaard gaan. Tegelijk staan de mensen nog steeds echt in het leven, met aandacht voor anderen en met wensen die ze nog graag vervuld willen zien. Er is een opgewekte, soms vrolijke verteltrant, waardoor ik steeds geboeid bleef lezen.

Een voorbeeld is het verhaal van Steven, die nog één keer naar het strandpaviljoen in Bergen zou willen gaan waar hij ooit als jongen tijdens de zomer gewerkt heeft. Hij krijgt het geregeld: een ambulance zal hem en zijn vriend naar Bergen brengen, waar ze op het terras een witbiertje drinken.

De nacht ervoor heeft hij het er moeilijk mee: kan het wel gezien zijn situatie en de pijn en de dorst? Maar als ze er eenmaal zijn, vindt hij het prachtig.

Zijn vriend laat zelfs een nummer van Leonard Cohen, waaraan hij goede herinneringen heeft, over het terras klinken. Een enorme belevenis.

Zo zijn er veel, vaak korte situatieschetsen, die heel verschillende kanten van de bewoners van Hospice Dôme laten zien in die laatste momenten van hun leven, waarin ze afscheid nemen en over de betekenis van hun leven nadenken.

 

Haan, C. (2014), De dagen tellen. Verhalenbundel ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Hospice Dôme in Amersfoort. 118p. € 19,95. Te bestellen via www.hospicedome.nl.

 

Ide Zinkstok is neerlandicus, lid van de NGK Ede en redacteur van Opbouw.

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief