Oefeningen in hoop

0

Omschrijven wat hoop inhoudt, is lastig. Daadwerkelijk hoop houden of krijgen, is misschien nog wel lastiger. Wat helpt om hoopvol te blijven? Uit de beschouwingen, visies en verhalen in de najaarsspecial van OnderWeg, die helemaal om hoop draaide, destilleerden we een aantal oefeningen in hoop.

Leef in het nu

‘Ziek-zijn is op zo’n moment je hele leven. De toekomst gaat niet verder dan het volgende stapje dat je zet’ (Jeroen Bakker in ‘Hoop is als een boom‘).

In het dieptepunt van bijvoorbeeld een ziekte kun je soms niet anders dan leven in het heden. Accepteer dat je niet meer energie hebt dan om te ervaren. Weet: er komt een einde aan deze zware tijd. Er komt een tijd om te dromen of een tijd om te delen in de heerlijkheid van Christus.

Laat anderen jou hoop geven

‘Soms heb ik zelf geen hoop, maar klamp ik mij vast aan de hoop van anderen om mij heen’ (Cornelia Pabst in een interview met OnderWeg).

Als je zelf geen uitzicht ziet, laat je dan troosten door de mensen om je heen: hun bemoedigende woorden, een Bijbeltekst of lied dat ze met je willen delen. Door hen heen schijnt Gods licht op jou.

Lach

‘Ik heb wel humor, en humor relativeert’ (Bert Roos in een interview met OnderWeg).

Maak grapjes. Misschien zelfs over je eigen situatie. Humor relativeert. Als je lacht, zie je het leven weer iets zonniger in.

Tel je zegeningen

‘Als we naar onze kinderen en kleinkinderen kijken, hebben we alleen maar reden tot dankbaarheid’ (Frans en Teuny van Hoffen in een interview met OnderWeg).

Het is best verleidelijk om je blind te staren op de dingen die je niet kunt en niet hebt. Probeer te kijken naar wat God wel geeft en te genieten van de mogelijkheden die je nu hebt.

Bemoedig de ander

‘Ik stuur graag kaarten naar mensen, en vroeger ook brieven. (…) Nu we geen evangelische boekhandel meer in de buurt hebben, schrijf ik er zelf een Bijbeltekst op’ (Lydi Schuurman in een interview met OnderWeg).

Stuur een kaartje naar een gemeentelid dat in het ziekenhuis ligt of bezoek je kringgenoot die in een moeilijke situatie zit. Kook eens voor de buurvrouw die wel wat hulp kan gebruiken. Bemoedig iemand op een manier die bij jou past.

Zie op Jezus

‘We zien nog niet hoe het zijn zal, maar we hebben alle hoop op Jezus gesteld. We zien ernaar uit om te zeggen: “Eindelijk, daar zijn we dan”‘ (Janneke Burger in ‘De raarste combinatie van kwetsbaar en kostbaar‘).

Wars van het gemak waarmee Jezus als antwoord op allerhande problemen kan worden gepresenteerd, kunnen en willen we er niet omheen: het kruis van Jezus Christus en zijn opstanding vormen uiteindelijk het ultieme tegengif tegen wanhoop, cynisme en wantrouwen. Daar geloven we van harte in.

Lees de Bijbel

In de Bijbel lees je telkens weer dat God redt. Als het Joodse volk opstandig is of afdwaalt, brengt God weer hoop. Hij stuurt zelfs Jezus om ons voor eens en altijd hoop en redding te geven. Als we lezen over de vervolging van Gods kerk of de verdeeldheid onder elkaar, dan mogen we weten, dankzij de Bijbel, dat God ons nooit loslaat.

Zie hoe God in mensen werkt

‘We putten ongelofelijk veel hoop uit een verhaal als dit, van een prostituee die kon stoppen. Mercedes is een parel voor ons. En ook voor andere vrouwen’ (Mariska Koolhaas in een interview met OnderWeg).

In het alledaagse leven of in de kerk kun je zomaar een verhaal horen over hoe God in mensen werkt. Probeer hoop te putten uit deze verhalen. Elke keer als iemand iets deelt van zijn eigen ervaring met God, zien we een sprankje van zijn koninkrijk.

Bereid je voor

‘Laat hoop wortelen terwijl het nog mooi weer is. (…) Als je leert om dankbaar te accepteren wat God geeft, kun je misschien zelfs bij ernstig lijden de gaven aannemen die God geeft. Misschien kun je net als de psalmisten je laatste adem ontvangen als een geschenk om God te loven’ (Jeroen Bakker in ‘Hoop is als een boom‘).

In moeilijke tijden heb je vaak geen ruimte of energie voor nieuwe hoop. Het is daarom belangrijk om al in goede tijden je ogen open te houden voor wat God doet en Hem daarvoor te danken. Dan wordt dat een gewoonte, waar je je in moeilijke tijden aan kunt vasthouden.

Wees eerlijk

‘Het christelijke geloof poetst niets weg: geen ellende en geen verlangens. (…) Het christelijke geloof geeft juist de moed om de verschrikkingen en bedreigingen tot je door te laten dringen’ (Bram Beute in ‘En toch‘).

Je pijn en lijden onder ogen zien en daar tegenover God of mensen over spreken, is niet gemakkelijk. Maar juist door het eerlijk te benoemen, kan er ruimte komen voor hoop en voor het horen van de stem van God.

Delen.

Over de auteur

Laat een reactie achter